Kde a jak se seznámit - Ve škole

Tento článek je určen především pro studenty navštěvující gymnázium a střední školy, pro něž je škola „druhým domovem“. Právě dospívající mají jedinečnou možnost využít školu k balení.

Jak zbalit spolužačku?

Popis

„Matika je úžasná věc“ – jak se zpívá ve filmu Škola rocku. Ranní vstávání, krásné holky a školní akce – seznámit se zde mohou i nesmělí studenti.

Cíle

Vašim primárním cílem je ji vytrhnout ze školního stereotypu následujícím postupem.

1. Rozesmějte ji – ideální jsou jakékoliv veselé historky, kuriozity a trapasy, v malé míře jsou dovoleny sarkasmy či zesměšnění učitele. Cokoli stojí za smích, ostatně o přestávkách nemáte moc času na vymýšlení nějakých kreací. Když se upřímně směje, máte z půlky vyhráno a stoupá vaše sociální hodnota.

Například: Měli jsme hodinu administrativy, psali jsme obchodní dopis. Mně chyběly papíry k tisku. Ty ležely s mými dalšími papíry v mé složce v kabinetě jiné učitelky.

Poprosil jsem uklízečku na chodbě, zda by mi odemkla kabinet. Chvíli jsem se přehraboval složkami, a když jsem nalezl tu svoji, přišla zrovna nečekaně paní učitelka.

2. Pozvěte ji – když jste dosáhli předchozího bodu, nejlépe opakovaně, pozvěte ji co nejdřív někam ven. Máte vysokou šanci, že na to kývne.

Příležitosti

1. Holek je vždycky dost - opravdu je si z čeho vybírat, takže když to nevychází s jednou, neztrácejte čas a seznamte se s druhou!

2. Vždycky se najde aspoň příležitost, kdy si s ní můžete popovídat a zaujmout. Nejideálnější jsou plesy a školní akce, jinak je třeba se spokojit s jídelnou či chodbou.

3. Pozitivní sociální hodnocení je základ, mějte aspoň jednoho kamaráda či kamarádku s kým si pravidelně povídáte. Samozřejmě je lepší mít jích víc. Studenti pedagogických či zdravotních škol jsou ve výhodě, jestliže mají hodně kamarádek.

Nebezpečí

1. Čas – přestávky bývají někdy zatraceně krátké, ona se musí učit na hodinu či si ještě napsat úkol.

2. Kamarádka – teď je tam s ní a teď si s ní povídá. Musíte se věnovat oběma dvěma lidem, někdy i společnosti. Předem počítejte, že bude s kamarádkou.

3. Špatná nálada – ona se špatně vyspala a ke všemu ji matka ráno seřvala...

4. Učitelé – zapřísáhlí moralisté si zkrátka myslí, že intimnější projevy (např. polibky či objetí) zkrátka do školy nepatří. Ale řád své školy určitě znáte.

Perlička ze školního řádu jednoho jihomoravského gymnázia, článek B, věta č. 2: Ve škole i mimo školu dodržují žáci pravidla slušného chování a dbají na korektní vztahy se spolužáky. Zdraví učitele a ostatní zaměstnance školy. Žákům jsou v budově školy zakázány veškeré projevy intimního charakteru.

5. Nesoulad rozvrhu – ona má volno, vy odpolední vyučování. Ona je unavená, vy máte trénink.

„Já už něco mám/dnes nemám čas/musím se učit“ – mnozí tuto větu často uslyšíte. Navrhněte schůzku v pátek či o víkendu, tak poznáte, zda má zájem.

6. Bývalý přítel ze školy – i když momentálně s nikým nechodí, její ex si pořád myslí, že stále něco cítí a že by se k sobě měli vrátit. Dokáží pěkně znepříjemňovat svádění. Doporučuji si nasadit maskáče, nabít munici a bojovat trpělivostí a humorem.

7. Absence – jedná se sice o maličkost, leč holka nečekaně ležící s péřovým milencem v pelechu a medicínou po ruce vylučuje možnost strávení odpoledne ve dvou.

Postup

a) vyhlédněte si objekt, pozorujte ji a snažte se najít záminku na oslovení, např. činnost nebo oblečení.

b) usmívejte se a dívejte se do očí. Sledujte pozorně její neverbální reakce. Když se kouká a usmívá, tak jste na dobré cestě. Naopak když se divně šklebí, kouká do stropu nebo má založené ruce, tak něco není v pořádku.

c) při rozhovoru se dívejte do očí, naslouchejte, ptejte se, zajímejte se a dotýkejte se (!), při rozhovoru s více lidmi se věnujte všem.

d) chvalte a povzbuzujte, lichotky pouze výjimečně.

e) na plese ji požádejte o tanec a konverzujte spolu. Pamatujte, že trapný je ten, kdo sedí a čumí, nikoli kdo se odvážil na parketu si s ní zatančit (ne každá chodila do tanečních a je stejně nervózní jako vy - povzbuďte ji trochu a máte body navíc).

f) na školní akci, např. divadelní soutěži nebo exkurzi, buďte zdrženlivější, zřejmě nebude mít na konverzaci čas. Jde-li o nějaké vystoupení a náhodou ji potkáte, pochvalte a ji a oceňte její výkon. Bude určitě ráda.

g) v jídelně si jednoduše přisedněte, obzvlášť pokud sedí sama. Při jídle dodržujte klasické zásady stolování a vyhněte se zvukovým efektům.

Kterou holku zásadně nebrat

  • ze základky
  • puberťačky, které rozdávají pusinky na potkání
  • věčně utrápenou se smutným pohledem, která zná dokonale všechny vzorky podlah ve škole
  • agresivní holku, která vždycky se ozve, když se někdo na ni divně podívá
  • sebestředné Bárbíny z čínské výroby
  • perfekcionistickou šprtku, které je učení nadřazeno nad vším
  • holky ujeté do určitých stylů, např. emo, gothic, punk
  • emancipované holčičky, které si myslí, že muže k životu nepotřebují
  • ty, které v každé druhé větě říkají vole a krávo
  • experimentující s drogami
  • rebelky, které záměrně nedodržují důležité body školního řádu (od těch nečekejte kompromisy)
  • pseudointelektuálky, které spolkly moudrost světa a již se nemusí nic učit

Pár tipů na závěr

  • oslovujte s úsměvem, snažte se být v dobré náladě (i když je to někdy těžké)
  • komunikujte s co nejvíce lidmi, mějte stálé kamarádky - máte vyšší sociální hodnotu
  • intelektuálové, využijte své výhody a řekněte nějakou perličku či zajímavost
  • navštěvujte kroužky, i tam lze se seznámit
  • oddělujte soukromý a školní život, mějte své koníčky
  • mějte v tašce krabičku TicTac (několikrát se mi stalo, že jsme byli spolu po škole neplánovaně)

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora aurelian

    Jejda Moone, existuje vubec nejaka holka, s kterou bys ty mohl chodit? Jednak to mnozstvi bodu, jednak sou nektere docela ujete.

    Jinak ten clanek je takovy zvlastni v rade ohledu, casto nastolujes problemy, ale nenabizis dobre reseni.

    Ono to tema samotne je trochu zvlastni, ono totiz baleni ve skole ma par specifik, ale imho se o tom neda napsat o moc vic, nez o baleni obecne.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora History

      Bodů, které holky nebrat je tam dost, ale pokud si studoval gymnázium, měl by si vědět, že takových holek je tam velmi málo, protože často nemají na to, aby zvládly učení [S03] Co se ostatních středních týče, tak to už je jiná. Záleží na tom, v jakém prostředí ty holky studují, to se na nich dost podepíše. Osobně si myslím, že to Moon vystihnul, já bych do holek s těmito vlastnostmi také našel, pokud by šlo o normální vztah.

      Celkově ten článek obsahuje takové ty základy. Jen bych dodal, že společenské postavení je VELMI důležité. Bez něj budete takový ten divný týpek, co přežívá ze dne na den. Nejlepší pozici mají nejpopulárnějí lidé, protože snaha navázat kontakt u nich nezadá žádné holce domněnku, že by si měla dávat pozor.

      Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Moon

      Ano, existuje.

      Odstavec problematických holek jsem záměrně napsal drsnějším způsobem.

      Řešení situací je velmi individuální, nedá se spolehlivě specifikovat jasný postup. A kdybych měl řešit každou situaci, tak to budou štosy článků.

      Reaguj na tento komentář
džízis... to snad neni pravda
 od autora white

    Moone, že jsi panic kterej neviděl ženskou jinak než na monitoru ti nezazlívám, každej sme byl, ale proč máš kur.va tu potřebu psát?? Přečti si to po sobě- neni ti hanba? Vždyť je to snůška blbostí, nic čim by se týnejdžr moh inspirovat... [S01]

    Reaguj na tento komentář
    Re: džízis... to snad neni pravda
     od autora Moon

      Je to pravda.

      Ne, už jsem s několika holkama spal. Hele, jestli Ti to připadá nedostatečný, tak si přečti bravíčko a praktikuj od tama rady.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: džízis... to snad neni pravda
       od autora white

        jasně... já můžu tvrdit, že sem to Angelině Jolie udělal líp než Bred Pitt, ale ruku na srdce- asi to pravda nebu:)

        Jo a ty maskáče sou pekelný[S09]

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: džízis... to snad neni pravda
         od autora Moon

          Maskáče sem netahej. Teda ještě nikdy jsem nikoho v lese neviděl.

          Faith:
          To máš pravdu. Napsal jsem to, protože často jsem si všiml v diskuzi dotazy, kategorie pozdní a postpuberty. Když už někdo sem zavítá, tak ať aspoň něco má, a nečerpá rady ze špatných zdrojů

          Reaguj na tento komentář
    Re: džízis... to snad neni pravda
     od autora History

      Kdyby to byla snůška blbostí, tak by se tu tu nepublikovalo. Navíc tu na webu není zrovna moc článků, které by pomohli mladým klukům, takže podle mě to je takový doplňující článek. Ovšem dal by se v pohodě shrnout do faktu, že na střední ti stačí být členem správné společnosti, ať už je to jakákoliv střední.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora HS

    Jojo stredni skola, misto, kde vznikaji specialni pratelske vztahy. Popravde byvaly pritel ze skoly neni nebezpecny, jestlize to neni zarlivy ci majetnicky typ. Naopak daleko vetsi hrozbou je soucastny pritel a nemusi ani byt ze skoly. Prakticky je pokus predem odsouzen k nezdaru.

    Jinak stredni skola muze byt skvele misto k baleni, ale me se tam v tomto ohledu dost nedarilo. Takze jsem na moznost si tu nekoho najit zanevrel a nikdo mi nevysvetli, jak svele se tu bali ....

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Kaze

    Na průmyslovce se tohle aplikuje docela těžko. [S07]

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora HS

      Ano to je nevyhoda klucicich ale i holcicich skol. Ty zase maji vyhodu, ze se za druhym pohlavim chodi nekde jinde .

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Moon

        Většina kluků Tě buď bude shazovat a utahovat si z Tebe, nebo Ti poskytně zbytečné rady, jen málokdo Ti skutečně pomůže.

        Na střední to chce pevný nervy a trpělivost.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora HS

          Nadruhou stranu takto poznas skutecne kamarady od tech, co se tak jenom tvari.

          Me spise pripada, ze na stredni to chce mit stesti ( ja ho nemel ) a hlavne nic si nedelat ze sveho neuspechu v kombinaci s uspechy druhych.

          Reaguj na tento komentář
          Jsem už unavený.
           od autora PhDr

            O lidi, proč radit někomu, jak balit na střední škole? Opravdu tu je nějaký debílek Emílek, který by to potřeboval? Opravdu? Opravdu? Opravdu?!! Opravdu?!! Prosím, podnětnější články, lepší rady, profesionálnější přístup!

            NERADIT, když rady nejsou potřeba. Radit zrovna tam, kde je kde přebytek všeho, kde je milion možností....

            Reaguj na tento komentář
            Re: Jsem už unavený.
             od autora RaShCZ

              Myslím si, že to potřebuje hodně lidí, nicméně podnětnější články určitě budou.

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Jsem už unavený.
               od autora white

                Já bych se přimlouval za omezení článků od autora Moon:))

                Reaguj na tento komentář
                Re: Re: Re: Jsem už unavený.
                 od autora RaShCZ

                  Ač mi to nedělá radost, musím ti oznámit, že po zásahu vyšší moci už skutečně žádné články od Moona nebudou...

                  Reaguj na tento komentář
                  Re: Re: Re: Re: Jsem už unavený.
                   od autora white

                    Snad se mu nic nestalo??[S06]

                    Reaguj na tento komentář
                    Re: Re: Re: Re: Re: Jsem už unavený.
                     od autora RaShCZ

                      Ne, to ne. Vyšší mocí mám zde na mysli majitele webu...

                      Reaguj na tento komentář
                      Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem už unavený.
                       od autora Moon

                        PhDr:

                        Tobě se to mluví, pane "psychologu" Jakožto rádoby či skutečný psycholog by jsi měl leccos vědět o lidské práci a souvislosti s asertivitou.

                        White:
                        Přejel mě náklaďák...[S04]..ne kecám, jsem živ a zdráv, leč někomu se něco nelíbilo. Že já jsem si nepřidal při registračce pár let navíc [S01]

                        Reaguj na tento komentář
A ještě něco.
 od autora Phdr Doubrava

    Prosím, vybírejte lepší ilustrační fotky...Ta holka tam ujde, ale to individuum vedle ní fakt neberu.

    Reaguj na tento komentář
    Re: A ještě něco.
     od autora RaShCZ

      Tak s tím nic moc neudělám. Zdroje fotek jsou bohužel velmi omezené, musely by se opakovat.

      Reaguj na tento komentář
Moon
 od autora PhDr Doubrava

    Ale jestli má ten hoch mún (má tam být nad U čárka, odvozuju od slova ocún) tak maximálně kolem 18ti, 19ti let, tak to ale beru. Potom by byl článek v pořádku a máme tady nadějné novinářské embryo. Já v jeho věku psal tak strašné věci, že tohle je proti tomu ménu literární delikatesa.

    Ale já chci články o tom, jak se seznámit v pustině! Když je vám třicet a z okna vidíte zaplivanou večerku s tlustou ukrajinskou prodavačkou, vedle je stánek vietnamců a na domovní zvonek právě zvoní vaše opotřebená, životem unavená přítelkyně....tady babo raď
    !!! Na gymplu jsem byl znásilněný nezbednými studentkami dvakrát do týdne, i když jsem nechtěl.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Moon

    Ano, věkem jsi se trefil.

    Tak nějakej napiš..

    Reaguj na tento komentář