Který typ oslovení je nejlepší?

Správné oslovení je důležitý předpoklad pro úspěšné zahájení konverzace se ženou. Uděláte-li chybu špatnou volbou, nemusíte se už dále snažit, neboť je vše ztraceno.

Oslovení se dají dělit dle několika kritérií. Základní kritérium se týká místa, kde bylo oslovení vymyšleno. Rozlišujeme oslovení připravená, tedy taková, která si nachystáte doma či na ulici s partou kamarádů a oslovení situační, což znamená, že oslovení vymýšlíte až v momentě, kdy se chystáte oslovit jednu konkrétní ženu.

Zde se nejspíše shodneme na tom, že situační oslovení je to nejlepší, neboť oslovení připravené nemůže do situace nikdy zcela zapadnout.

Připravená oslovení lze rovněž rozdělit podle toho, zda jste měli předem připravenou záminku či nikoli. Rozdíl mezi záminkou a připraveným oslovením je ten, že zatímco záminka je myšlenka, které dáte konkrétní formu až při setkání (zeptám se jí na boty -> „Ahoj. Kde jsi koupila ty boty?“), konkrétní oslovení je předem vymyšlená věta.

Pravidlo zní: Když už předem víte, že nezvládnete situační oslovení, zkoušejte alespoň oslovení se záminkou.

Chodit městem s tím, že si v hlavě opakujete stále stejnou větu, kterou několika ženám vpálíte do tváře, je výsadou začátečníků. Nelze očekávat úspěch. Znal jsem dokonce muže, který si svoji větu dokonce napsal na ruku, aby na ni náhodou nezapomněl…

Situační oslovení

Všimněte si, že připravená oslovení se mohou týkat pouze osoby ženy. Toho, co nosí, kam jde. Případně ještě obecného tématu v okolí (např. velmi „oblíbeného“ počasí). Proto jsou situační oslovení týkající se těchto témat nejhorší. Když potkáte ženu ve vlaku, můžete se jí zeptat, kam jede, aniž by vás podezřívala, že jste si tuto otázku chystal hodinu předem. Avšak mějte na paměti, že s tímto oslovením mnoho povyku nenaděláte. Možná bude v tomto případě dostačující pro získání čísla, možná nikoli. Proč se však zbytečné obírat o body, když můžete začít lépe?

Dobré je oslovení začít tím, že se zeptáte na nějaký detail jejího oblečení či těla. Podařilo se jí dobře sladit barvy? Řekněte jí to. Avšak pozor, nesmí to být lichotka. Takže žádné: „Teda, ten kabát a kabelku jsi báječně zkombinovala.“ Takové oslovení je cesta do pekel. Sebevědomý muž si nepotřebuje budovat přízeň povrchními lichotkami. Co takhle na místo této věty říci:„Koukám, jak jsi zkombinovala knoflíky u kabátu s kabelkou. Vypadá to hodně zajímavě.“ Na první pohled mají obě oslovení stejnou váhu, ale všimněte si rozdílu mezi spojením „báječně jsi zkombinovala“ a „vypadá to hodně zajímavě.“ Neříkáte, zda vás to zaujalo v dobrém či špatném smyslu. Žena tento rozdíl podvědomě vycítí. Bude se sama sebe ptát, zda jste ji oblečení chválil či nikoli. Vytváříte tedy zvědavost a tím i zájem.

Celou situaci můžete pojmout i humorně: „Vždy mne nepřestává překvapovat, jak některé ženy dokážou barevně sladit i takové detaily jako je barva igelitky a bot.“ Zde je pochopitelně cílem je ženu rozesmát.

Víte, čemu ženy věnují velkou pozornost, než vyjdou do ulic? Možná vás to ani nenapadne, ale jsou to šperky. Málokterý svůdce začne oslovení tím, že se ženy zeptá, kde koupila náhrdelník, který má na krku. Při tom toto téma ženu spolehlivě uchvátí.

Pozor! Nikdy se nezaměřujte na zvláštnosti jako velký nos, široké rty atd. Rovněž se nezmiňujte o intimních partiích, její přitažlivosti či celkovém vzhledu.

Dalším typem situačního oslovení je věta, kterou pronesete na základě okolního dění. „Ahoj. Nezdá se ti, že ty hodiny na věži mají nastavený stále zimní/letní čas?“ Tato oslovení jsou v podstatě jednoduchá a velmi nenásilná. Pravdou však je, že se lehce můžete dočkat odpovědi: „Co je mi po tom.“ Zkrátka ne vždy s nimi slavíte úspěch.

A opět humornější varianta: Žena kouká nahoru na oblohu. Kouknete taky, a hned vzápětí se podíváte na ni a pronesete: „Mám se začít bát?“ Nechápavě se podívá. „No, vypadá to jako bys očekávala přílet meteoritu.“

Pronesete-li něco jakoby náhodou bez vazby k ženě, vyvoláte pocit, že vám o seznámení v podstatě ani nejde. Tato technika se nazývá soft direct. Cílem je komentovat (nejlépe vtipně) dění kolem sebe. Typický příklad: Stojíte na zastávce tramvaje a pronesete: „Nejede a nejede potvora.“ Jistý balič rád používá větu: „Pičo, to je ale horko.“

Jdete na to rádi přímo? Tak to se vám bude líbit direct. Narovinu dívce řekněte, o co vám jde. „Slečno, už před nějakou chvílí jsem si vás všiml a od té doby přemýšlím nad nějakou záminkou, jak se s vámi seznámit. Nic mě ale nenapadlo, a tak na to jdu přímo. Velmi jste mne zaujala a rád bych vás poznal.“

Soft direct a direct patří k nejnáročnějším, ale také k nejúčinnějším metodám oslovení. Jejich náročnost spočívá v tom, že ke správnému zvládnutí této techniky musíte být velmi uvolnění a musíte působit suverénně. Tyto techniky s úspěchem zvládají přední čeští svůdci.

V posledním typu oslovení hraje klíčovou roli náhoda. Musíte mít na něj velký přehled a být pohotoví. Všimnete-li si např. že ženě vypadla z kapsy peněženka, seberte jí, a hned máte námět na oslovení. Po úvodním překvapení se žena vzpamatuje a začne s vámi konverzovat s jistou dávkou vděčnosti. Takže od začátku máte jisté, že vás neodstrčí. Navíc, přiznejme si to, je hodně žen ovlivněna americkými romantickými filmy, kde Richard Gere „zcela náhodou“ potká Julii Roberts. Takové ženy věří na osud. Budete její anděl z nebes, který ji přišel na Zemi zachránit. Toto oslovení patří k těm nejúčinnějším, ale je samozřejmě velmi obtížně proveditelné. Musíte si umět najít ženu v nesnázích.

Jsou i další oslovení, které by bylo možné zahrnout do samostatné kategorie. Třeba takové oslovení se sexuálními narážkami a dvojsmysly. Nutno ale dodat, že v praxi jsou taková oslovení nepoužitelná.

Takže si to shrňme

Vyjmenujeme si oslovení od těch nejméně účinných po ta nejúčinnější.

  1. připravené oslovení bez záminky (zapamatovaná věta)
  2. připravené oslovení se záminkou
  3. situační oslovení ptající se na obecnou věc týkající se ženy (typické: „Kam jdeš?“)
  4. situační oslovení s využitím okolního dění („Jdou ty hodiny správně?“)
  5. situační oslovení týkající se konkrétní věci na ženě („Zaujalo mne, jak jsi sladila kabát a boty…“)
  6. soft direct
  7. direct
  8. situační oslovení nahodilé pomoci

Poznámka na závěr

Jeden zajímavý výzkum ukázal, že pro to, aby vznikl vztah, je potřeba prostředník. Dříve tím prostředníkem byly dohazovačky, dnes jsou to třeba přátelé. Prostředníkem také může být i náhoda, např. upadlá kabelka či ujetá tramvaj. Problém ale je, že ve chvíli, kdy je takový prostředník vyvolaný uměle, to prostě nefunguje. Takže opravdu nedoporučujeme připravené věty a „generování náhod“ za každou cenu. V takovém případě je nejlepší použít direct a říci ženě, o co vám opravdu jde.

Za poskytnutí některých zásadních informací pro tento článek děkuji Petru R.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora gin

    pres kamarady a kamaradky se seznamuje mnohem lip, to je jasne . vzdycky me rovnou vemou mezi sebe jestlize znaj cloveka, ktery je muj dobry kamarad, a nezridkakdy to vyvola pocit ze bali ony me a ne ja je, coz je ten nejlepsi zacatek. mozna to je proto ze mam dobre kamarady[S04]
    a znam typka co pres ten soft direct oslovi jakoukoliv chce,nebo prejde na direct a VZDY tu zenu aspon zaujme, takze to opravdu funguje, ma pak nad ni od zacatku spravny nadhled a konverzace plyne sama, nekdy sem si myslel, ze je zaujme vic tim samotnym faktem ze je Anglican, ale uz vim ze to je jednoduse tim, ze vi jak ji oslovit a je sebevedomy i BEZ jakehokoliv hihnani se a lacineho humoru... prinasi mu to proste body . takze dobry clanek
    podle toho se daj balit zeny po celem svete [S03]

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora gin

    a ta narocnost soft directu je zpusobena tim, ze vlastne z neceho naprosto obycejneho a nezajimaveho se udela neco vtipneho, zajimaveho, proste neco cim se da ziskat sympatie zeny od zacatku.
    a tim ze se od zacatku jakoby nezajimate o ni se postupne dost mozna zacne ona sama zajimat o vas, to je nejucinejsi zbran, v tom to cele tkvi.
    nejvetsi vyhoda je v tom ze se tak da rychle prijit k uspechu, neni potreba mit kdovijaky vzhled staci prumer, funguje to na zeny kazdeho veku i postaveni bez rozdilu,tohle je pro ne vzor sympataka a da se tak sbalit i zadana zenska. rovnez se da lehce docilit ze zena pak skutecne posloucha kdyz ji o sobe vypravite, a zda se ji pak zajimave i to, co by od vas za jinych okolnosti slyset ani nechtela.
    dalsi vyhoda je v tom, ze ji tak muzete sbalit na cokoliv == na vztah, na sex, na hlidani deti ..hehe fantaziruju. prvni dve moznosti byvaj nejcastejsi duvod proc se bavi muzi se zenama.
    presne tohle v ni vyvola rychle pocit ze uz se znate i kdyz se vidite poprve, vyvola to v ni pocit ze s ni mluvi zkuseny chlap se kterym se ji vyplati travit cas. a proto muzu rict ze to je podle me nejlepsi cesta jak na zeny, kterou hodlam s vekem absolvovat ))

    aby tak clovek balil zeny je potreba umet mluvit, mit slovni zasobu, umet pohotove reagovat, flirtovat atd. ale jakmile se cela akce rozjede je to lehci a lehci takze neni treba se toho bat [S03]
    je to improvizace. ale prave proto je to narocne, protoze clovek si nasadi urcitou latku kterou pak musi nakou dobu drzet. asi je lepsi to spis okoukat od nekoho konkretniho, neda se to jen tak naucit ani pripravit, da se to pouze delat a vylepsovat.


    ========================
    paklize se zrovna netopi a vy ji zachranujete. )) to se me povedlo jen jednou,zatim, moje holka se "topila" ve skole v anglictine a ja ji "zachranil", respektive napsal ukol za ni, kdyz pozadala....pak sem byl pro ni strasny hrdina a dala me to jasne najevo.vsude a bez premlouvani. hehe.
    tim chci jen rict ze zachranovat se da ruznym zpusobem, i nadnesene a staci mit fantazii a vyjit ji vstric kdyz to potrebuje,podat ji ruku kdyz je dole a funguje stoprocentne, pekna holka se do vas zamiluje a je to cele jak ma byt.
    jen je potreba byt vsimavy sympaticky a pozorny

    Reaguj na tento komentář
Věta
 od autora Endrjů

    Mně před týdnem zabrala věta u opravdové krásky: "Vadí, že tě sleduju?" [S04]

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Agadir

    Takže vlastně zase nic nového ... prostě se s nima nějak bavte! ... stačí ahoj ... blablabla .. vymejšlet něco extra vtipného je občas akorát na škodu ...

    takže když to shrnu článek neříká nic nového, ačkoli používá HUSTÝ anglický názvy, .. a zase bych tu jednou zopakoval, nazáleží ani tak na tom co řeknete, ale jak to řeknete[S07]

    Reaguj na tento komentář
co to je proboha?!
 od autora šelí

    chtěla bych říct, že ty věty na to oslovení jsou pěkně trapný.není abslolutně žadnej recept na tohle.v jakym to žijete stoleti?fakt kravina.to dělal někdo kdo se pěkně nudil a je pěknej d...[S01]

    Reaguj na tento komentář