Řeč těla (16) - Ženské tělo

Co považujeme na ženách nejpřitažlivější a proč? Tři části ženského těla se mužům líbí nejvíce, konkrétně jde o hýždě, ňadra a nohy. Muži se odedávna dohadují, která oblast ženského těla je ta nejkrásnější. A ženy? Ty nás vábí vším. Poznejme jejich zbraně!

Jste "ideální" žena? 

Sexuální signály nám ženy vysílají, i když se o to vůbec nemusí snažit. Příroda to zkrátka zařídila tak, že nám připadá přitažlivý téměř jakýkoli ženský pohyb. A pak se můžeme divit, že na Zemi začíná být přelidněno…

Hýždě

Mužům se líbí kulatý ženský zadeček. To není žádná novinka. Zajímavé ale je, že žena jakožto jediná zástupkyně primátů má hýždě trvale zvětšené. Všem ostatním samicím primátů se zvětšují pouze v době ovulace, tedy v době, kdy je samice připravena k páření. Pro samečky jsou tak zvětšené hýždě signálem, že je samička připravena k oplodnění. A tím se nám vysvětluje, proč nás lákají ženské zadečky. Žena nám svým pozadím podvědomě dává najevo, že je připravena jít na věc.

Většina žen si samozřejmě neuvědomuje, jaký signál dávají její hýždě mužům. Za to si však uvědomují moc dobře, že je to jedna z nejpřitažlivějších částí jejich těla.

To je přesně ten důvod, proč má většina žen v oblibě upnuté džíny. Tvarují jim pěkně pozadí, aby mohly muže dráždit ještě více. Podobný účel mají boty na podpatku. Nutí ženu k prohnutí v zádech a k vystrčení hýždí. Aby toho nebylo málo, tak ženy při chůzi zadečkem vrtí.

Takže se příště vaše přítelkyně bude zlobit, že se díváte na pozadí jiných žen, argumentujte, že nemůžete jinak, protože to je zkrátka přirozené. 

Ňadra

Ženská ňadra jsou velmi pozoruhodná. Biologicky zde pouze o zvětšené potní žlázy. A přitom jsou v dnešní společnosti právě ňadra pravděpodobně největším symbolem ženskosti a současně rájem plastických chirurgů. Ženy se o svá ňadra velmi starají. Masírují je, cvičí cviky na jejich zpevnění a kupují si push-up podprsenky. Některé ženy jsou až chorobně posedlé svými ňadry. A muži? Výzkumy ukázaly, že většina mužů nedokáže na obrázku rozeznat rýhu u poprsí od rýhy u zadečku.

Zajímavé je, že muže nepřitahují ani tak samotná ňadra, jako spíše rýha mezi nimi. Kdybychom si udělali mezi muži anketu, zjistíme, že většina z nich má raději větší ňadra. Tato preference ale nemá biologické odůvodnění. Jde pouze o módní záležitost, která časem odezní. Faktem je, že veliká ňadra zatěžují páteř majitelky, která poté trpí bolestmi zad. Navíc velká ňadra dříve ztrácejí svůj tvar a přestávají tak být pro majitelku okrasou. Rovnice „velká ňadra = krásná ňadra“ je tak jedním z mnoha mýtů dnešní společnosti.

Ženy v přítomnosti přitažlivého muže tisknou svá ňadra k sobě. Dělají to právě z toho důvodu, aby vynikla zmiňovaná rýha, která je sexuálním symbolem. Nejpřitažlivější jsou pro muže ňadra u žen na vrcholu reprodukčních schopností, tedy u žen kolem dvaceti let.

Nohy

Dlouhé nohy přitahují muže z prostého důvodu – v pubertě se dívkám vlivem hormonálních změn začínají nohy prodlužovat. Dlouhé nohy jsou tak pro muže signálem, že je žena již schopna otěhotnět.

Boty na podpatku jsou vlastně fintou, kterou ženy na muže používají. Když žena v takových botách chodí, opticky se jí pomocí nich prodlužují nohy. Kromě toho mají boty na podpatku již výše zmiňované účinky – prohnutí v zádech a vystrčení zadečku. Ženu tak boty v podstatě nutí zdůrazňovat její sexuální signály. Výměnou za to však nadměrně namáhají a poškozují její chodidla a páteř. Ne nadarmo se říká, že pro krásu se musí trpět.

Zdroj:

PEASOVI Allan a Barbara: Řeč těla. 1. Vyd. Praha: Portál 2008. 360 s. ISBN 978-80-7367-449-6

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora buddy

    Je fakt, že právě tyhle tři části ženského těla chlapi nejčastěji honotí...ale mě osobně holka přijde fyzicky přitažlivá/nepřitažlivá vždy podle celku. Častokrát holka, která všechny popisované části nemá podle obecného mužského názoru zrovna předpisový[S08], mi přijde moc přitažlivá...a naopak...

    Jen poznámka k délce nohou...v tomhle jsem asi zas trochu jinej:o), ale mě se právě extra dlouhý nohy u holek moc nelíbí. A boty na vysokém podpadku už vůbec né.
    Třeba mi přijde moc hezký, když je holka oblečená klidně i vyloženě žensky...třeba sukně s nějakou blůzou...a na nohou má sportovní tenisky[S03]

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora antioidipus

    Nevím co kdo pořád má s těmi velkými ňadry. Já jsem snad za celý život poznal jen dva nebo tři kluky, kteří si libovali v bujném poprsí. A z toho si vzpomínám maximálně na dva, existenci toho třetího jen odhaduju. U piva v hospodě při řeči o ženských se oceňují opravdu všelijaké kvality, zejména tedy povolnost, ale nemůžu říct, že by si někdo zakládal na kozách. Tedy pochválí je, pokud jsou opravdu nějaké výrazné, ale jinak se o tom neluví. Jestliže se o ňadrech mluví jen okrajově, tak o zadku nebo dokonce nohách už není řeč vůbec. To si fakt nevzpomínám na někoho, kdo by vychvaloval nohy od nějaké holky. Leda snad zcela výjimečně.
    Podle mě a názorů mých soukmenovců se nejvíce na holkách co se těla týče cení toto: pokud její postava nemá nadbytečná kila (tedy žádné převisy přes džíny a bicepsy vetší než chlap), dále hezký přirozený obličej (tedy takový, který nepotřebuje několikrát denně restauraci, popřípadě je pěkný i úplně bez líčení, takový, který není potažen homogenním povlakem šminek), pěkné oči a hlavně pěkné vlasy, obvykle delší a pokud vím, tak se opět cení původní, přirozená barva. Že by někdy někdo označil melírované vlasy jako krásné, si taky nevybavuju.
    Myslím, že non-obezita, oči a vlasy jsou právě tím, co muži skutečně oceňují. Lze tak usuzovat třeba už z toho, že muži se klidně vyjádří jako o krásné i o takové ženě, kterou poznají někde večer na diskotéce a nestačili se obeznámit se zadkem, prsy a nohami, které přes oblečení ani nemusejí vidět.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora oakus

      Já mám větší kozy rád a nestydim se za to. Zas ne žádný megamelouny ale takový větší trojky až čtyřky fakt ocením. Na druhou stranu si myslím, že je mnohem důležitější, jak se vám celkově holka líbí a dobrý kozy sou spíš takovej bonus. Ale hodně dobrej :)

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora antioidipus

        Jasne, někdo oceňuje taky kozy. Ale celkově bych spíš sázel na to, že nejpřitažlivější část ženského těla je obličej jako celek, tedy ty oči, úsměv atd. plus ty vlasy. Dokonce bych řekl že by s tímto názorem velká většina chlapů souhlasila, pochybuju že by měla zrovna vítězit triáda prsa, zadek, nohy. Takhle: myslím si, že většina chlapů se při rozhodování (ne však jen na jednu noc nebo na "občasnou výpomoc") řídila půvaby od krku nahoru, pak by až teprve hodnotila bonusy od krku dolů.

        Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Schuma

      Nejde zase tolik o velikost ňader jako o jejich pevnost. Pevnosti prsou si muži všímají více než jejich velikosti [S03]

      Reaguj na tento komentář
All:
 od autora Archeopteryx

    Dalo by se samozřejmě diskutovat o dalších přitažlivých oblastech ženského těla. Poselství článku je však v zásadě správné a jasné. Co se mužům jeví na ženách jako přitažlivé, jsou znaky signalizující mládí, zdraví a plodnost (zásadní kriteria pro úspěšné rozmnožování). Jak jinak, zase biologie :-) Proč asi v přírodě existuje přitažlivost mezi pohlavími? Přeci kvůli sexu. Proto se jako nejvíc atraktivní jeví ženy nejvíc vhodné pro rozmnožování. Samozřejmě v dnešní lidské společnosti není úplně vše jen o biologii, ale nemalou roli hrají i kulturní vlivy. Proto různé módní trendy ženské krásy a jejich časová i místní proměnlivost atd.

    Reaguj na tento komentář
Lary fary
 od autora Biolok

    Rashi, precti si nejakou bazalni knihu evolucni biologie. Ty zakladni poznatky uz pretiskuji cela leta i casopisy typu blesk. To co tu pises jsou cancy.

    Samec se orientuje znaky symbolizujici schopnost otehotnet, dite donosit, porodit a nakrmit. Zadne hyzde, ale spise boky - sirsi panev, sirsi porodni cesty, snadny porod. Uzky pas - zena neni tehotna. Muze totiz zajima waist-hips ratio. Zakladni pochopeni toho jak evoluce posiluje urcity znak je mozne ziskat i z popularne naucene literatury (selekce na "bezpecne" porodni cesty a zaroven selekce na signal pro opacne pohlavi dale zduraznujici snadnost porodu, siroka panev a zenske rozlozeni tuku v dane oblasti). Prsa by taky nemusela byt tak dominantni a oblibena, opet je to soucast "prezentace" dobrych genu.

    Trochu bych to prirovnal k tomu, ze samec imponuje nejen svou velikosti, ale jeste ji zduraznuje jezenim srsti, vydavanim hlasitych zvuku. Velikost je k temto dalsim parametrum v jasnem vztahu, ale i maly samec muze mit zvucnym hlasem a delsi srsti tento vztah zkreslit. Informacni valka.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Lary fary
     od autora RaShCZ

      Chtěl jsem ti poslat link na článek, ve kterém se toto téma řeší, ale ten článek asi ještě nevyšel.

      WHR je samozřejmě důležitý ukazatel, nicméně sám o sobě nevypovídá moc o přitažlivosti ženy, jako spíše o její schopnosti otěhotnět.

      Navíc tvůj výklad je v podstatě v rozporu se všemi moderními trendy. Kdyby byl nejdůležitější právě WHR, proč by bylo oblíbené oblečení, které opticky tento poměr zvyšuje? Například těsné džíny spínající boky.

      Dnešním trendem je co nejvíce zdůraznit jednotlivé sexuální signály - zformovat pozadí, opticky prodloužit nohy a zvětšit či zpevnit prsa.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Lary fary
       od autora Archeopteryx

        U WHR se uvádí optimální hodnota (tuším 0,7) která je univerzálně považována za nejatraktivnější. Preferovaný typ postavy (štíhlejší, baculatější) se proměňuje napříč časovými epochami a jednotlivými kulturami, ale optimální WHR zůstává konstantní.

        Reaguj na tento komentář