Kolosální síla sebeprezentace

Už toho máme hodně za sebou. Rozvíjeli jsme se, přicházeli jsme na způsoby, jak být silný a sebevědomý. Je na čase sklízet plody naší snahy. Být svůdníkem není pouze o tom umět balit ženy. Je to o tom být psychicky vyrovnaný a působit tak i na ostatní lidi.

Dokážete sebe sama prezentovat? 

Vím, co chci! Tato tři slova umí doslova změnit váš život. Budete-li znát svoji pozici v životě a pevně si stát za svými prioritami, projeví se to ve vaší sebeprezentaci. Lidé s vámi budou jednak jinak, budou se vám snažit vyhovět.

Představte si následující situaci. Je 20:30. Přijedete na čerpací stanici s autem naprosto zaneřáděným od bláta a potřebujete jej umýt. Pokladní vám řekne, že myčka je v provozu od 8:00 do 20:00 a už je zavřená. Jaké máte možnosti?

  1. Zajedu jinam.
  2. Auto nechám umýt jindy.
  3. Pokusíte se přesvědčit obsluhu, ať vám myčku spustí.
  4. Koupím si tamtam a budu se snažit přivolat déšť.

Já jsem v této situaci zvolil variantu 3. Automaticky jsem řekl: „Mohla byste mi tu myčku znovu spustit?“ Odpověď: „Jo, to by šlo. Jaký program budete chtít?“ Zvolil jsem nejlevnější umytí, pokladní zamkla čerpací stanici a šla mi spustit myčku. Po několika minutách začala myčka auto voskovat.

Příklad jasně ukazuje na to, že stačí úplně jednoduché požádání, a můžete docílit výsledku i za cenu mírného nepohodlí pro druhou osobu. To dokazuje i druhý případ, který se mi stal dva dny po prvním.

Nakupuji v nejmenovaném obchodním řetězci těsně před zavírací dobou. Pokladní si už počítá nějaké kupony. Vyložím všechno zboží na pás a pronesu s úsměvem směrem k pokladní: „Můžeme jít na to.“ Žena přestane počítat, napíše si mezisoučet, odbaví mě a mezitím si ještě stihneme popovídat. Rozloučím se s pokladní a ona se opět vrátí ke svým kuponům, zatímco u pásu již stojí další zákazník, který evidentně nechápe, proč se mu žena nevěnuje.

Problém většiny Čechů spočívá v tom, že si jednoduše nevěří. Proč by taky měli? Nevědí, co dělat se životem. „Nějak“ vystudují, najdou si „nějakou“ práci a tam už to „nějak“ přežijí. Z čeho má plynout vaše sebevědomí, pokud nevíte, co máte se životem dělat?

Upřímně řečeno, já se tomu ani příliš nedivím. V posledním století jsme byli velmi utlačovaným národem. Nacisté i komunisté při tom měli společné to, že bránili Čechům v jejich sebeprosazování. Většina autoritativních režimů toto provádí svým obyvatelům. Výjimečnost? Ne! Poslušná ovce budeš. Myslím si, že každý člověk, který takové vymývání mozku překonal s alespoň špetkou nadhledu, je svým způsobem hrdina.

Nicméně většina z nás již prožívala alespoň část svého dětství v demokracii. Nemusíte „nějak“ přežít, zkrátka jděte za svým snem! Mějte pevně stanovený soubor cílů a postupně je dosahujte. Právě takové smýšlení vás doslova nakopne a splnění každého z cílů posilní vaše sebevědomí.

Silná sebeprezentace není nic jiného než v podstatě spokojenost se sebou samým a se svým cílem. Když potkáte člověka, který ví, co chce, poznáte to na něm. On vám to totiž dá svým jednáním podvědomě či vědomě najevo. Buďte takovými lidmi i vy, buďte svůdníky! Nejenom, že umíte sbalit ženu, která se vám líbí, ale dokážete v podstatě cokoli reálného, co si zamanete.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Al

    Konečně pořádný článek se kterým souhlasím bez výhrad.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora HS

    Moc dobry a uzitecny clanek.

    Ta situace u pumpy by se take dala resit jinak. Prijedes na pumpu a misto cerpani benzinu se rovnou zeptas, zda-li si tam muzes umyt auto. Kdyz ti rekne, ze nikoliv ( protoze uz mycka neni v provozu ), reknes klidne naschledanou, otocis se a odchazis. Prodavacka tady tratila hned dvakrat ( nacerpas a umyjes si auto nekde jinde ), takze misto toho, aby ziskala tve penize za benzin + umyti, ziska tyto penize konkurencni pumpa ( bohuzel si to u nas dost prodavacu neuvedomuje a obchody takto casto hodne ztraceji ).
    V pripade, ze by te prodavacka nechala odjet bez umyteho auta, by to bylo jeji chybou nikoliv tvoji.

    Spolecnost prvni republiky byla dost autoritativni, na coz se take nesmi zapominat. Rezim byl sice demokraticky, ale ve skutecnosti politicky byl dost autoritativni . Stany po svych clenech vyzadovaly napostou loalitu a oddanost a od svych zvolenych zastupcu vyzadovaly naprostou poslusnost ( dokonce strany meli schovane v trezoru od svych zvolenych zastupcu podepsanou demisi pro pripad, ze by se nekdo vzbouril a jednal by na vlastni pest v rozporu se stranickym rozhodnuti ). Politicka mapa byla tenkrat rozdelena podle socialnich skupin a nezavisle na tom take podle narodnosti ( ciste nadnarodni tenkrat byla pouze KSC ). Volic tenrat podporoval tu stranu, ktera odpovidala jeho sociologickemu zarazeni a veril, ze tato strana za nej bude bojovat. Strany si s programem take casto moc hlavu nelamali, usili jej presne na miru prislusne skupine spolecnosti. Nekdy si vystacili s agitaci typu: "Rolniku, vol Agrarniky." Tato agitace prekvapive slavila uspech, protoze obcane tenkrat autoritativne vzhlizeli k politickym elitam a strany toho vyuzivaly. Navic me prisel zivot lidi behem prvni republiky vicemene presne dany, takze moznost ho zmenit z duvodu nespokojenosti byla nedostupny luxus. Takze prava demokracie v ceskych zemich podle me zacala az po sametove revoluci ( podle me jeste nase spolecnost neni zcela demokraticka a cesta k dokonceni prechodu na demokratickou spolecnost stale trva ) .

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora OffTopic:))

      na benzinke som este nepracoval(a snad nebudem musiet), ale myslim, ze su plateni od hodin, nie od zarobenych penazi pre pumpu. Preto je to len dobra vola toho predavaca, ci ti vyhovie.

      inak clanok sa mi pacil, take vseobecne platne mudra, ktore si treba pripomenut

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora HS

        Omyl, to je stary prezitek jeste z minulych rezimu. V soucastnosti jses ty panem, ktery rozhoduje kde utrati sve penize a ona se musi snazit, abys ty penize utratil prave u ni.

        Prodavacky z toho take maji zisk. Ten se muze rojevit premiemi nebo muze byt rozhodujicim faktorem v dobe, kdy jde do tvrdeho a nekdo doopravdy musi odejit.

        Reaguj na tento komentář
Dosiahnut co chces
 od autora 5o

    To je o tom uvedomit si co vlastne chcem a ist si za tym takym sposobom, aby som dostal pozadovany vysledok.

    Ja mam tiez prihody, napr.: Byvam v dome pred kulturnym domom a vecne pred nami niekto parkuje. Prisiel som domov a rovno pred nasou branou auto, takze som nemohol zaparkovat lebo bola akcia a vsade plno. Zapol som vystrazne auto nechal na ceste a isiel smerom dnu. Po ceste som sa opytal zopar ludi okolo, ci nevedia koho to je auto. Nevedeli, tak som isiel dalej a hned som stretol naseho starostu, tak mu vravim, ze pred mojou branou niekto parkuje a ja sa nemozem dostat dnu. On sa isiel pozriet a vravi ze to ide oznamit na podium, mame tam taku kinosalu a tam sa diala ta akcia, bolo tam najviac ludi. Chvylu nato vybehne starsi chlapik s ospravedlnenim a hned odparkoval. Ja som mu vravel ze to nevadi a podakoval som. Hotovo.

    Reaguj na tento komentář
Příčina
 od autora Moon

    Proč takovýhle věci nejsou v učebnicích psychologie, rodinné výýchovy nebo v personalistice??

    Ten příklad s tou myčkou je trefný. Chtělo by to udělat takovou menší praktickou anketku - kolik lidí by skutečně volilo řešení požádat obsluhu o umytí.
    Ovšem taky jsi měl štěstí, že jsi zrovna narazil na vstřícnou obsluhu.

    Tu příčinu, kterou jsi odhalil bych ještě rozvinul. Prakticky jsme pod něčí nadvládou už od nějakýho 6. století. Samostatní si troufám říct, že jsme byli tak akorát za doby Karla IV. částečně za první republiky a jinak od roku 1989.
    To se taky projevuje zbytkově na nás. Všude se na nás hrnou požadavky, co musíme a jací bychom měli být, jak vypadat, jak se chovat, myslet na druhé, pomáhat druhým, poslouchat a zbytečně se neptat a pak svá přání, sny a touhy potlačujeme někam až do pozadí. Jinak řečeno - celej den přežíváme a teprve večer, až jsou všichni spokojeni, mám čas na sebe. buď ponocujeme, prcujeme nebo jdeme spát.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Příčina
     od autora RaShCZ

      Na té nejobecnější rovině lze nalézt dvě možné odpovědi na první otázku:

      1) Špatně jsi hledal.
      2) Ještě to tam nikdo nenapsal. [S04]

      S anketou nevím. Spousta lidí by řekla, že by udělali tohle, ale v praxi se zachovají úplně jinak.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora OffTopic:))

    rash: hlasku ,,mozme zacat" som si od teba pozical, ked som sa nedavno ocitol v tej istej situacii. vyborne fungovala, dik:)

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Není zač. [S04]

      Reaguj na tento komentář
????
 od autora hornais

    Je velmi pěkné, že se alespoň někdo také zabívá a snaží se pomoci lidem, kteří nejsou sebevědomí.

    Problém je v tom, že ikdyž se s některými články ztotožním a chtěl bych něco změnit, ono to jaksi nejde a velmi rychle se vrátím zpět do " pochybování" o sobě samém.

    Co s tím provést ????

    Reaguj na tento komentář
    Re: ????
     od autora RaShCZ

      Vytrvej.

      www.svadeni.cz/baleni-svadeni/sebezdokonalovani/preprogramujte-sve-podvedomi

      Reaguj na tento komentář
    Re: ????
     od autora anabella

      Toto je otazka, kterou si asi poklada vice lidi. A myslim, ze na ni neexistuje poradna odpoved. Nikdo nemuze cekat, ze si precte clanek, jak byt sebevedomy a za par dni takovy bude. A osobne si myslim, ze lepsi mensi sebevedomi nez prehnane velke...

      Mam kamarada, zname se odmalicka. Nikdy nemel velke sebevedomi a porad si myslel, ze nikdy zadnou holku nezaujme. Pak ale jednou potkal Klaru, svou nynejsi pritelkyni, zamiloval se a zacalo mu byt vic jedno, co si o nem ostatni mysli, prestal se tolik uzirat zbytecnyma pochybnostma a je stastny a pusobi sebevedomeji....Ja taky nemam velky sebevedomi. Nejvic me asi trapi, ze nedokazu rict, co citim klukovi, ktereho mam uz delsi dobu rada. Je to i otazka studu a strachu z odmitnuti.

      Myslim, ze clovek musi sebevedomi ziskavat postupne a cim je starsi, tim je to obvykle lepsi....co ty si o tom myslis? A mas duvod o sobe "pochybovat"?

      Reaguj na tento komentář