Objevte sílu přesvědčení

Náš život nejvíce ovlivňují věci, kterým sami věříme. A to v dobrém i ve špatném smyslu. Často tak nastává situace, která je sice z hlediska statistiky nepravděpodobná, ale za to plně odpovídá našemu přesvědčení. Pokud tento princip začnete využívat ve svůj prospěch, může vám to obrátit naruby celý dosavadní život.

Jak moc nám naše přesvědčení ovládá život?

„Podobné se přitahuje.“ „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ „Vrána k vráně vždycky sedá…“ Existuje mnoho pořekadel, písniček či lidových moudrostí, které vyjadřují v podstatě to samé. Lákáte k sobě věci, které k sobě chcete lákat. A to úplně jednoduše svým chováním. Jaká je podle vás například pravděpodobnost, že potkáte ženu, která bude chtít pouze sex bez vztahu? Procentuálně vyjádřeno, poměrně nízká. Přesto znám muže, který právě na takovéto ženy neustále narážel, přestože údajně hledal vztah. Jenže ženy zralé na vztah ho „záhadně“ nechtěly.

Naše chování totiž z drtivé většiny ovlivňují procesy, které můžeme pouze velmi omezeně ovlivnit. Všechny se odehrávají v podvědomí či předvědomí, pro zjednodušení budu uvádět pouze podvědomí.

Možná si vzpomenete na obrázek ledovce na moři, který se ve spojitosti s touto problematikou často uvádí. My vnímáme jen naprostý zlomek celé masy ledu plující nad hladinou. Většinu sice tušíme, ale víme o něm jen velmi málo. To je podvědomí.

Pro nás je důležité, že právě podvědomí nejvíce ovlivňuje naše chování. Věci, které kvůli němu děláte, si vědomí samo ospravedlňuje. Tedy poškrábali jste se, protože vás svědila ruka. Ale už nevnímáte, že vás ta ruka svědila, protože vaše podvědomí vykonalo mnoho procesů vedoucí ke svědivému pocitu. Nic po vás nelezlo, nic vás nelechtalo. Ruka vás svědila „sama od sebe“. (To je samozřejmě nesmysl, svědivý pocit podvědomí vyvolá z nějakého důvodu, například protože jste právě vytěsnili nepříjemnou vzpomínku.)

Vidíme, že tyto procesy jsou velmi komplikované a nám většinou neznámé. My je ale s trochou snahy můžeme částečně ovládat. A hodně nám to pomůže.

Vraťme se ještě na chvilku k muži, který narážel stále na ženy preferující pouze sexuální vztah. Pokud si vzpomínáte na můj článek „Facebook ji prozradí“, víte, že ženy s vysokým počtem přátel jsou otevřené sexu. Ono to kupodivu funguje i na muže. Dotyčný má na Facebooku něco přes 700 přátel. Co z toho plyne? Dotyčný vědomě říká: „Chci ženu na vztah.“ Ale podvědomí na to: „Kdepak, chceš nezávazný sex.“ A protože podvědomí ovlivňuje naše chování, dotyčný je nastaven na svádění žen a chová se podle toho. Jen si to neuvědomuje.

Podvědomí ovlivňuje chování. To je jedna z důležitých věcí, kterou byste si měli odnést z tohoto článku. Ta druhá je: podvědomí lze ovlivnit. Můžeme tak říct, že máme tu moc ovlivňovat své chování, pokud si dáme tu práci. Já tomu říkám síla přesvědčení. A je to podle mě velmi trefný název.

Možná si teď říkáte, že své chování přece řídíte vědomě a víte moc dobře, co děláte. To je samozřejmě pravda, nicméně ovlivňujete pouze menšinu všech procesů. Představte si obyčejnou chůzi. Vědomě víte, že někam jdete, vidíte cestu atd. Vaše podvědomí pak ovládá vše ostatní, co děláte, ale nevnímáte to – dýchání, rychlost chůze (všimněte si, že veselí či nedočkaví chodíte rychleji), další pohyby vašeho těla (záškuby v mimice, v ostatních částech těla, váš postoj…), veškeré dění okolo (takto nás chrání před nebezpečím), dokonce vnímá i věci, které máte na sobě, cíl vaší cesty apod. Je toho opravdu hodně, kompletní výčet by zabral několik stránek.

Když začnete ovlivňovat své podvědomí, budete mít možnost všechny tyto procesy ovlivňovat ve váš prospěch. To změní nejenom vaše chování, ale i vaše vnímání svého okolí. Můžete si tak třeba vštěpit, že jste výborný řečník, a postupně se odbourá váš strach z konfrontace a z vystupování před lidmi.

Jak toho docílit

Vaše podvědomí můžete ovlivnit pouze usilovnou prací v kombinaci s alespoň nějakým tréninkem. Uvědomte si, žepřesvědčení je od slova přesvědčit. Proto to, čeho chcete docílit, musí být tak silné, že tím přesvědčíte nejenom sebe, ale i lidi ve svém okolí.

Základem je opakování. To jsme si nastínili již v článku: „Přeprogramujte své podvědomí“. Věřte tomu, co je vaším cílem, a přesvědčte své podvědomí o tom, že to opravdu chcete. Měli byste to nejenom chtít, ale doslova tím žít. Hledat si různé informace, hledat, zkoušet. Zkrátka dělat vše pro to, aby se ve vašem mozku vytvořily potřebné nervové dráhy.

Například náš muž nacházející neustále ženy na sex by si měl pročíst knihu o vztazích a opakovat si, že hledá trvalý vztah. Ideálně si založí i profil na nějaké seznamce, ve kterém toto napíše. Domnívám se, že by mu netrvalo dlouho docílit změny.

Člověk, který chce být výborný řečník, si toto opět musí opakováním vštěpit. Bude hledat informace o rétorice, přečte si o tom materiály, bude zkoušet, hledat výzvy a pracovat na sobě.

Teď se vám to možná zdá jako příliš namáhavé, ale vězte, že jakmile se opravdu přesvědčíte o tom, co chcete dokázat, budete mít sami motivaci hledat si informace a pokračovat. Sami si vybudujete motivaci tím, že to budete chtít.

Opakování je jednodušší

Celý proces přesvědčení sama sebe má ještě jednu obrovskou výhodu. Jakmile jednou docílíte změny, každá další už bude mnohem jednodušší. Je to dáno tím, že na sobě pracujete, váš mozek se učí efektivně přijímat a zpracovávat ty správné informace. Když pak budete chtít něčeho dosáhnout, už si to nebudete muset opakovat. Bude úplně stačit, pokud si to opět vštěpíte do svého podvědomí a najdete si o tom nějaké informace. Mimochodem, pokud si o něčem začínáte sami od sebe hledat podrobnosti, je to jeden ze znaků toho, že jste dostatečně motivovaní.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Anonym

    Základní zákon všeho - zákon přitažlivosti, občas sice na něj zapomínám, ale tohle mi ho připomnělo díky :)

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Philisimo

    Zákon přitažlivosti mam taky vyzkoušenej a ověřenej :-)

    To Rash: Zaujalo mě, jak píšeš, že svědění je vyvoláno vytěsněním nepříjemné vzpomínky. Trpim totiž už delší dobu na ekzémy- nejvíc na dlani a nejvíc trpím, když si na dlani rozškrábu ekzém do krve, protože si prostě nemůžu pomoct, jak to svědí. Věřim na psychosomatiku a přestávam věřit doktorům, protože ty mi vždycky předepíšou jejich oblíbenou sice ulevující, ale škodlivou kortikoidní mast. Vždycky jsem přemýšlel, že to mám spíš ze stravy a možná prostředí dnešní doby, ale nikdy mě nenapadla varianta, že to je prostě z potlačování vzpomínek...sice teď nevim, jak položit otázku a stejně je to spíš dotaz pro doktorku.cz :D ale nemoh bys to nějak rozvést, kde se o tom dá zjistit víc :-)

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Přiznám se, že s tímhle ti moc neporadím. [S06] Ekzém je podle mě záležitost spíše pro doktory než pro svůdníky. Změna jídla a vitaminy budou určitě správně cesta, přítelkyně rovněž doporučuje vzít kapsli pupalky dvouleté (z lekárny), propíchnout ji a rozmazat si jí na onen exém. Ale ber to s rezervou, prý je to jen na základě zkušeností její kamarádky. [S03]

      Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Johny

      Ahoj, taky mě ta korelace vzpomínky - svědění zaujala. Psychosomatika podle mě docela existuje - vždyť jsou psychologové a psychiatři, kteří tyto věci řeší. Vždyť samotný stres vylučuje hormon kortizol - který nějak ovlivňuje náladu a spoustu jiných věcí. Takže Psychoterapie je to co bych doporučil - je to běh na dlouhou trať ale výsledky jsou navždy. Co se týče kortikoidů - jako alergik bych si na ně dával pozor.

      Tak hodně štěstí - ať se ti to podaří vyřešit [S03]

      Reaguj na tento komentář
jen na sex
 od autora Baty

    jak píšete že je malá šance potkat dívku co chce jen sex, tak já za posledních půl roku ve snaze najít přítelkyni na vztah jsem se už dvakrát zamiloval do holky, která vlastně nakonec vztah nechtěla, protože je vlastně mladá a chce si užívat...jak ta první tak ta druhá, prostě jsme se spolu párkrát vyspali a čau[S09]

    Reaguj na tento komentář