Pečujte o svůj obličej

Jistě si občas říkáte, co pozitivního byste mohli udělat pro svůj vzhled. Kromě posilování a zlepšování postavy se nabízí i hodně způsobů, jak se starat o tvář. Povíme si, které záležitosti by měly být samozřejmostí v péči o váš obličej.

Umíte pečovat o svoji pleť? 

Snad žádná žena ani dívka nestojí o zženštělého manekýna, to je jasné. Ale ani druhý extrém není zrovna nejlepší volbou. Tajemství je umět se starat o obličej takovým stylem, abyste působili udržovaně a mužně zároveň. Nebojte, není to tak zas tak složité. 

Pleť

Zde je to jednoduché – pokud nemáte s pokožkou nějaké výraznější problémy, postačí vám bohatě jen voda a krém po holení. Nemusíte kůži několikrát denně drhnout a následně na sebe plácat hromady přípravků, když to není potřeba, tím byste jen narušovali přirozené pH. Pokud však máte pleť problémovou (vysušenou, s akné, nebo naopak příliš mastnou), je třeba jí věnovat více pozornosti. V první řadě je dobré si ujasnit, jaký typ pleti máte a podle toho si vybrat patřičnou kosmetiku, která vám pomůže zredukovat s tím související problémy.

Typy pleti:

  1. Normální - hebká, jen zlehka mastné čelo a nos, póry jsou jemné a nevýrazné
  2. Mastná 
    - mastné čelo, nos, brada i tváře, póry mohou být rozšířené a ucpané
  3. Suchá - napnutá, citlivá, slabě zarůžovělá, může se slabě olupovat
  4. Smíšená - na různých místech obličeje převládá nestejnoměrné zmaštění

Na jednotlivých přípravcích určených pro pleť je většinou stručně a přehledně vypsáno, pro který typ je který z nich nejvhodnější. Například na suchou kůži nejlépe pomáhají hydratační krémy, na mastnou zase zklidňující a vyživující.

Návštěva kosmetičky? Proč ne

Pokud si se svou pletí a obličejem celkově nevíte rady, rozhodně se nestyďte zajít za kosmetičkou. Nikdo o tom přece nemusí vědět. Je jen na vás, co všechno se sebou necháte udělat, nemusí to být dokonce nic. Kosmetička vám poslouží klidně i jen jako poradce ohledně přípravků a péče.

Obočí a chloupky v nose

U obočí platí jedna věc: Když už jej chcete vytrhávat, nezasahujte do přirozené linie chloupků. Špatně vytrhané obočí vám z fleku může zkazit jinak dobrý look. Zaměřte se tedy jen na ty chloupky, co nějak výrazně vybočují z linie, nebo na ty, díky kterým vám obočí srůstá. Ovšem podle mě není něco takového vůbec potřeba, mužské obočí většinou vypadá perfektně už od přírody. 

Chloupky v nose je vždycky lepší vytrhávat nebo zastřihávat. V dnešní době už k tomuto účelu existují i speciální depilační strojky, které vám ušetří mnoho zbytečné bolesti. Existuje i možnost nechat si chloupky odstranit laserem, ovšem podle mě je tato metoda zbytečně drahá.

Oči

Nejběžnějšími obtížemi bývají kruhy/váčky pod očima a oteklé oči, převážně po ránu. K jejich vyřešení existuje speciální kosmetika, kterou ovšem nedoporučuji. Nejen z vlastní zkušenosti vím, že není zrovna nejlepším řešením, jako spíše jen zbytečnou investicí. Na oteklé oči nejlépe pomáhá led, nebo cokoliv zmrzlého, co se dá zabalit do kapesníku a přiložit na oční víčka. Kruhy pod očima jsou z velké části dědičnou záležitostí, nejdou tedy příliš ovlivnit. Dostatek spánku a pravidelný pitný režim jsou dva hlavní faktory, kterými můžete tento problém zredukovat na minimální míru.

Vousy

Tohle je už spíše otázkou vkusu. Je jasné, že pokud máte vousy řídké a rostou na každém místě jinak, je lepší holit se úplně. Pokud vám však tvář zdobí hustější porost, zapojte fantazii a vyzkoušejte, co vám sedne nejlépe. Ženy hodně preferují hladce oholenou tvář nebo udržované strniště s bradkou i knírem, ovšem jen bradku anebo samostatný knír už většina v oblibě nemá. Bradka je na tom o něco lépe, knír je v dnešní době už hodně mimo, a opravdu jen málokomu sluší, stejně tak plnovous.

Ústa a zuby

Rty jsou jedna z částí obličeje, o kterou by se bezesporu měli starat nejen ženy, ale i muži. Popraskané, nebo rozkousané rty mohou působit velmi odpudivě, proto byste jim měli věnovat aspoň drobnou péči. Vám mužům bohatě postačí dostatečně pít, rozpraskané rty bývají často známkou dehydratace organismu, proto na to nezapomínejte. Dále používejte střídmě balzám na rty, nebo lépe jelení lůj bez výraznější vůně a zabarvení – rty budou správně vyživené a hydratované, a i polibky budou pro vás i váš protějšek příjemnější.

Základní zubní hygienu snad zmiňovat nemusím. Avšak co se bělení týče, s tím opatrně. Každý člověk má danou svou barvu zubů a ta k němu většinou sedí nejlépe. Zuby, které vypadají jako z porcelánu, působí hodně nevkusně a hlavně nepřirozeně. Pokud je však máte od přírody hodně zažloutlé, nebo zabarvené od dlouhodobého kouření, můžete vybělení chrupu zvážit, rozhodně tím nic nezkazíte.

Uši

Rozhodla jsem se je taktéž zmínit, i když jako takové nepatří přímo k obličeji. I z uší mohou vyrůstat chloupky, které vůbec nepůsobí přitažlivě, je tedy víc než vhodné je taktéž vytrhávat. Další věc, co může hodně pokazit dojem, jsou špinavé uši. Něco takového by sice mělo patřit do základní hygieny, ale mnoho mužů si to bohužel neuvědomuje a příliš se o ně nestará. Není potřeba strkat si vatové tyčinky až někam do hloubky, něco takového se ani nedoporučuje. Stačí si hlídat, abyste měli čisté boltce a na první pohled v nich nebyl vidět maz a špína.

Na závěr

Jak vidíte, většina z těchto „úkonů“ nezabere příliš času, ani nestojí moc peněz. Takže pokud jste něco z výše uvedeného opomíjeli, zkuste se na to zaměřit. Pravděpodobně zjistíte, že čas strávený rychlou péčí o obličej vám za výsledek a ohlasy rozhodně stojí. 

Komentáře

Kosmetika
 od autora kaldera

    Důrazně doporučuji používat kosmetiku. Je to dobrá investice do budoucnosti. Dobré krémy totiž obsahují i UV filtr. Poškozená pleť v budoucnosti je většinou následkem slunce a tedy UV záření. Protože mě to moc nebaví, dělám to jednoduše. Používám místo balzámu po holení krém, kterým si namažu každé ráno celý obličej. Večer normální vodou potom smyji. Osobně mi vyhovuje LOreal pro muže - jejich web je ale příkladem nepřehlednosti a dost zoufalých informací.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Kosmetika
     od autora Alyx

      Souhlasím, přípravky od L'Oréalu pro muže jsou vysoce kvalitní a proto i oblíbené - jak pěny na holení, tak balzámy po holení i krémy. Každému vyhovuje něco jiného, tyto denní krémy se samozřejmě dají používat i místo balzámu po holení :-) UV filtr je dle mého názoru samozřejmostí u všech seriózní pleťových přípravků.

      Reaguj na tento komentář
kosmetika pro muze
 od autora D.A.H

    jaka muzska kosmetika je podle vas kvalitni?co rikate treba na nivea for men,nebo garnier?a jeste by me zajimalo jakou vonavku pouzivate.rad bych zacal pecovat o svuj oblicej ale nevim jakou znacku mam uprednostnovat.diky za rady

    Reaguj na tento komentář