Překážky jsou vaší cestou

Pokud se rozhodneme dojít k nějakému konkrétnímu cíli, naše cesta potrvá určitou dobu. Během postupu se nám ale pod nohy začnou připlétat různé překážky. Když jich je hodně a jsou těžké, začneme naříkat, že cesta je příliš složitá. Málokdo si totiž uvědomuje, že právě ony komplikace nás mají nutit k zamyšlení a zdokonalení se.

Umíte se postavit překážkám? 

Co je to vlastně překážka nebo komplikace? Je to cokoliv, co zabrání tomu, aby všechno šlo jako po másle. Je to něco, co vám naruší plány, co vás zpomalí, co vás přinutí zastavit se a zapřemýšlet. A je to také běžná součást života. Lidé mají často potřebu nebo touhu překážky eliminovat, obcházet je. To je ale zcela špatný úhel pohledu. Překážky slouží k tomu, abychom se zlepšili a díky tomu mohli dosáhnout na cílovou metu. Jsou také lidé, kteří, pokud se jim do cesty postaví nějaká překážka, začnou bědovat nad tím, jak je ten život nefér, jak je nespravedlivý a ošklivý. Tito lidé to však v životě nikdy nikam nedotáhnou, protože se nezlepší.

Nedají sami sobě šanci a dopředu se odsoudí být mezi poraženými. Takoví lidé na sebe velmi rádi berou tvář oběti. Můžete se chovat jako oběť, a někteří lidé vás budou možná i litovat, ale tímhle nikoho skutečně neokouzlíte. Lidé rádi tráví čas se silnými a inspirativními lidmi, ne s ufňukanými ňoumy. O ženách tohle platí dvojnásob. Dovolte mi jednu osobní otázku. Chcete se zařadit do onoho šedého světa průměrných lidí? Nebo se rozhodnete být výjimeční?

Každý člověk na světě prochází přes dobré a těžké časy v pracovním i v osobním životě. To je naprosto přirozený běh věcí. Překážky a komplikace nás potkávají každý den, malé nebo velké. A my na ně různě reagujeme. Pojďme překážky a komplikace přestat vnímat jako něco negativního a namísto toho je vítat jako úžasného pomocníka. Už samotná tato změna přístupu k překážkám dokáže divy. To, jak se cítíme, do značné míry záleží na tom, jak se na situaci díváme. Klíč spočívá ve schopnosti oddělit to, co se vám stalo, od toho, jak vnímáte hodnotu sebe sama jako člověka. Lze se tedy cítit dobře, přestože se dějí nepříjemné věci. To je první výhoda pozitivního přístupu k překážkám. Ta druhá je jednoduše ta, že díky překážkám a komplikacím máme možnost se učit a zlepšovat. Každá překážka jakoby vám říkala: „Hej, ty chceš dosáhnout tohoto/ty chceš tuhle věc? Překonej mě a budeš to mít.“

 

Zkuste se na to podívat takhle: abyste dosáhli na určitou úroveň, budete se muset naučit něco nového, co jste doposud nepotřebovali a neuměli. Budete muset zlepšit své dovednosti v nějaké oblasti. Jenže sami od sebe byste se takhle nezlepšili. Nic totiž nepřijde jen tak samo. A tady vám přichází na pomoc překážka. Tím, že ji zdoláte, se naučíte právě to a zlepšíte se právě v tom, co potřebujete k dosažení svého cíle. Je to prostý zákon kauzality – příčiny a následku. Albert Einstein jednou prohlásil: „Žádný problém nemůže být vyřešen na stejné úrovni myšlení, na které vznikl.“Pokud tedy chceme vyřešit nějaký problém, musíme se zdokonalit v oblasti, která se daného problému přímo týká. Pokud se budete chtít posouvat dál, budou se vám překážky v životě objevovat neustále. Musíme si zvyknout na to, že až na výjimky nepůjde nikdy nic jako po másle. Můžete se zařadit mezi tu větší část populace, která bere překážky jako něco negativního. Nebo je můžete přivítat s nadšením a říci si: „Tohle je výborná možnost zlepšit se, zase jsem o kousek blíže svému cíli.“ Berte překážky jako požehnání, ne jako prokletí.

Pravdou je, že opravdové štěstí nám neposkytuje to, čeho jsme dosáhli, ale ten pocit, že jsme toho dosáhli. Pocit vítězství, že jsme to dokázali, že jsme to zvládli. Skutečný život není o dosahování a honbě za věcmi, ale o tom, jaký z toho všeho máme pocit. Lidé, kteří už nashromáždili tolik bohatství, že neví co s penězi, si stěží vyvolají úžasný pocit z toho, že si koupí nový vůz značky Bentley. A proto hledají výzvy jinde, např. skok padákem z letadla atd. Hledají nové intenzivní pocity. Stejně tak jako úspěšný svůdník, který má pravidelně každý týden sex se třemi neznámými ženami, si většinou nedokáže plně vychutnat takovýto úspěch. Všimněte si, že pokud jde vše jako po másle a nic se vám nestaví na odpor, pak z toho nemáte tak výborný pocit. Je tedy možné, že nám překážky a komplikace kromě možnosti zlepšit se poskytují také kvalitnější pocity, když je překonáme? Odpověď nechám na každém z vás.

Pamatujte si, že vše je jen o způsobu myšlení. Základní rozdíl mezi úspěšnými a neúspěšnými lidmi, ať už v jakékoli oblasti, je ve způsobu myšlení. Poraženci myslí negativně a nad překážkami naříkají. Vítězové myslí pozitivně a na překážky se dívají jako na výzvu a možnost se zlepšit.

Komentáře

Výborný článek
 od autora Rodrigo

    Tak tohle se mi líbilo letos zatím nejvíc. 100% pravdivé.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora History

    Hezké.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora General2

    Velmi pravdivé...Podle mě tento článek vystihuje smysl všeho,o co se snažíme,jak ve svádění,tak i v ostatních věcech a je důležité si to uvědomit a hlavně včas,dokud s tím jde ještě něco dělat! :)

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Moon

    Grandiozní článek, není co na to neříct. A hlavně je z praxe !! [S03]

    Reaguj na tento komentář
Přesně tak ...
 od autora Maxx

    Ano, ano, Trim píše dobré články. [S03]

    Reaguj na tento komentář
Super
 od autora Jirka

    Toto je fakt dobrej článek

    Reaguj na tento komentář