Přeprogramujte své podvědomí

Náš mozek zpracovává každou vteřinu neuvěřitelné množství informací. Drtivou většinu z těchto informací ale nevnímáme, probíhají automaticky. Tento mechanismus nám umožňuje řešit to, co je pro nás skutečně důležité. Jenže kromě toho nám také občas znesnadňuje život.

Které podměty jsou pro nás důležité? 

Co v tuto chvíli váš mozek vnímá? Určitě řídí základní životní funkce jako je dýchání, teplota těla apod. Dále také ví, jaká je okolní teplota, pomocí uší slyší veškeré zvuky ve vašem okolí, vnímá velikost písmen na obrazovce, jejich barvu, čitelnost a samozřejmě také konečný význam textu.

Existuje zde tedy obrovské množství informací, avšak my vědomě vnímáme jenom tu část, na kterou jsme zaměřeni. Ostatní informace ovládají automatismy, tedy automatické nastavení mozku. Naše vědomí je upozorněno, jenom když není něco v pořádku, například když nám je zima.

Automatismy plní svoji funkci na výbornou, nezahlcují nás zbytečnými informacemi, a my se tak můžeme soustředit. Co když si ale podvědomě nastavíme špatný automatismus jako filtr pro naše vnímání?

Jistě si dovedete představit věčně nadávajícího stařešinu, který lamentuje nad tím, jak se svět zkazil. Ve skutečnosti není příčinou jeho nadávek změna světa, ale špatně nastavený automatismus spolu s dalšími psychologickými jevy. Důchodce nevidí na našem světě nic dobrého, protože nic dobrého nechce vidět. Má vytvořený automatismus, který vše dobré pohlcuje.

Jeho vědomí je nastaveno pouze na vnímání špatných zpráv. Naladění vnímání tohoto důchodce by se dalo přirovnat k rádiu – existuje obrovské množství stanic, ale on zcela dobrovolně poslouchá pouze tu, na které se neustále přehrávají křivdy moderní doby.

Když již nyní chápeme podstatu automatismů a omezeného vnímání, podívejme se, jak tato skutečnost ovlivňuje naše vnímání žen.

Čas od času se v poradně vyskytne muž, který tvrdí, že všechny dobré ženy jsou už zadané, a on si proto nemůže žádnou najít. Samozřejmě jde opět o špatně nastavený automatismus. Vnímání tohoto muže je omezeno pouze na zadané ženy. Pravděpodobně se mu několikrát stalo, že ho žena odmítla kvůli příteli (což samozřejmě může být pravda nebo také výmluva žen). Proto tento muž již všechny dobré ženy vnímá jako zadané. V takovém případě je potřeba automatismus odstranit, například pomocí denního opakování jednoduché věty: „Ženy okolo mne jsou volné.“, nebo „Mnoho krásných žen čeká jen na mě“.Naordinujte si opakování jedné z věk 20x denně a za pár týdnů se váš stav zlepší.

Špatně nastavené automatismy mají mnoho podob. Můžete kvůli nim vnímat všechny cizince jako nepřátele, můžete vnímat ženy jako „lepší“ lidi než jste vy, můžete nedůvěřovat okolním lidem. Pokud trpíte podobnými pocity, které vám brání v prožívání života naplno, není nic jednoduššího, než si 20x denně opakovat větu, která automatismus odbourá.

Taková věta by měla být ideálně krátká, úderná a nejlépe bez záporu. Naše podvědomí špatně chápe zápory, takže když si budete chtít programovat podvědomí větou: „Nebojím se oslovovat ženy“, může se vám stát, že to nebude mít žádný účinek. Takovou větu můžete nahradit třeba:„Ženy se těší na mé oslovení.“ Taktéž se snažte, aby programovací věty v sobě neměly slova, která vnímáte negativně (bát se, chudák, ubohý…).

Každý náš automatismus ovlivňuje nejenom naše vnímání, ale také naše chování. Jestliže se bojíte oslovovat ženy, automatismus vám už jen při pokusu jít nějakou oslovit vystřelí z podvědomí varovný signál. Tomuto se chceme vyhnout.

Změna automatismu trvá u každého z nás jinak dlouho v závislosti na různých faktorech. Obecně lze říci, že se začínáte skutečně přeprogramovávat v momentě, kdy se vám vaše snaha začíná zdát zbytečná. Automatismy se tak chrání proti přeprogramování. Proto musíte vytrvat, a v momentě, kdy se u vás začnou objevovat pochybnosti, celé cvičení opakovat ještě minimálně týden či dva. Jedině tak dojde ke správnému přenastavení podvědomí a vaše snaha bude mít smysl.

Zdroj:

MOHR Barbel, MOHR Maria Clemens: Metoda M. 1.Vyd.,Český Těšín: TENNO 2006. 200 s. ISBN 80-903592-6-4

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora antioidipus

    Umím opravit traktor, umím opravit traktor, umím opravit traktor. Hergot vždyť já přece umím opravit traktor!

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Až na to, že vědomosti nutné k opravě traktoru musí být z minimální části ve vědomí a ty ovlivňuješ podvědomí. [S03]

      Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Klára

      Antioidipus kecá, neumí opravit traktor. Jako důkaz uvádím odkaz na jeho autentickou nahrávku na YouTube -zadejte tam do vyhledávače " Traktor-Oprava slovenského lakatoše".
      Vážení,opravdu doporučuji poslechnout si tuto nahrávku a verbální projev antioidipa až do do konce :--))

      Reaguj na tento komentář
      Bez nadpisu
       od autora buddy

        Klára:
        [S04]...jo, tak to znám...to nemá chybu:)
        Vloni to sklidilo nebývalý úspěch na naší sešlosti kolegů z VŠ...a to víš, že jako strojaři umíme takhle odborně podaný návod na opravu traktoru LKT 81 náležitě ocenit:)

        ...nevyšrůbuješ ani to, ani to, ani to, ani to...chceš vyšrůbovat toto, musíš toto...na toto se nedostaneš zas...to je past vedle pasti...píííp...

        ...zkrátka fachman, takových už moc není...[S08]

        Reaguj na tento komentář
        Re:
         od autora Klára

          buddy
          Mně to k tomu antioidipovi prostě sedí,například ta věta "neřešitelný problém hoši..to neuděláš.. já to nejdu dělat,nejdu ....:-)
          Kvůli takové pičovince /jako je sex/ musíš před babou dělat takový věci,jaký se píšou na svádění.cz:-)..Past vedle pasti...já to nejdu dělat...-))

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re:
           od autora Moon

            Klára
            [S04][S04]

            RashCZ
            Vynikající článek, neinspiroval jsi se serverem mujvztah.cz?

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re:
             od autora RaShCZ

              Moon
              Neinspiroval, pod článkem je uvedena kniha, ze které to pochází.

              Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora tomaspo

    "Jistě si dovedete představit věčně nadávajícího stařešinu, který lamentuje nad tím, jak se svět zkazil. Ve skutečnosti není příčinou jeho nadávek změna světa, ale špatně nastavený automatismus spolu s dalšími psychologickými jevy."
    Silně pochybuju že tohle má co dočinění s podvědomí. On je z nějakého důvodu zasedlý na mládež ať už je to jakýkoliv důvod a on vědomě říká že jsou špatný protože má prostě vztek tak jak si někdo o holce říká že je bezchybná. Ale rozhodně zde nedochází k žádnému automatickému filtrování to by znamenalo že ty dobrý věci se mu nedostávají že si je neuvědomuje ale ono se mu dostávají akorát osi vytvoří emočně zbarvený názor a nebo někdy ví že nejsou uplně špatný akorát to tak tvrdí. Stejně jak s tou holkou pokud je člověk zamilovaný tvrdí a přemýšlí o ní někdy jako o dokonalé bytosti ale kdyby mu dal někdo podnět co nejracionalně a po pravdě se zamyslet tak by na hromadu neduhů přišel. Tohle není žádné podvědomé filtrování..

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      "Silně pochybuju že tohle má co dočinění s podvědomí."

      Prosím, pokud se chceš zapojovat do psychologické diskuze, nastuduj si aspoň Freuda. [S03] Pak se ti otevřou netušené obzory.

      Reaguj na tento komentář