Štěstí je ve vás

V podstatě celý život se snažíme hledat slast a štěstí. Jdeme za svým cílem, ať je to vydělat co nejvíce peněz, mít spokojenou rodinu, sbalit co nejvíce žen či cokoli jiného. Ve skutečnosti se většina z nás stále honí za štěstím nebo naříká, že právě je nikdy nepotká. Zastavte se a přestaňte hledat to, co máte před nosem.
 

Co to je štěstí?

Ono slovo lze chápat v mnoha významech. Pro hráče rulety je to splnění nízké míry pravděpodobnosti - zrovna padlo číslo, na které měl vsazeno. Stejně tak většina z nás bude považovat za štěstí, když zrovna spěcháme a provází nás stále zelená barva na semaforech. To také chápeme jako štěstí, či možná dokonce znamení, že to, co se chystám udělat, je správné. Chyba. Obojí je výhradně splnění určité míry pravděpodobnosti. Pokud jezdíte často autem, tak se vám to zkrátka někdy stane. A stejně se vám někdy možná stane, že řidič za vámi nedobrzdí a budete mít po nárazníku. Inu, pravděpodobnost hraje pro vás i proti vám.

V tomto článku budeme štěstí chápat jinak.

Nikoli jako šanci, že se stane to, co chceme, ale jako vnitřní pocit uspokojení. Nejsme spokojení, protože nám zrovna vyšla sázka. Jsme spokojení, protože se nám líbí náš život. Líbí se nám, jak žijeme, máme z toho radost. To je onen vnitřní pocit, kterého chceme dosáhnout.

Problémem je, že ono rozhodně nelze říct: „Ode dneška budu šťastný.“, aby to fungovalo. Je na to potřeba komplexní práce a změna podvědomého nastavení. Tento princip jsem ve svých článcích již několikrát zmiňoval, proto ho zopakuji pouze stručně. Veškeré negativně zabarvené věty či věty se zápory, které si denně říkáte, je třeba převést na pozitivní. Tedy, když dostanete obtížný úkol, nebudete si říkat: „Tohle nemohu nikdy zvládnout.“ Místo toho si pomyslíte: „Konečně mám šanci se pořádně předvést.“, či „Wow, tohle bude super výzva.“ Pakliže tento princip neznáte, pročtěte si článek „Přeprogramujte své podvědomí“.

Druhou podmínkou pro dosažení vnitřního štěstí je odbourání našich frustrací (stavů nepohody), či jinak řečeno, saturace (uspokojení) našich potřeb. Toto nejlépe vyjadřuje Maslowova pyramida potřeb.

Máme pět druhů potřeb, přičemž platí, že pro spokojenost na vyšší úrovni je třeba mít vyřešenou úroveň nižší. Tedy můžete být šťastně zamilovaní (potřeba lásky), ale pokud vás vyhodí z práce, dojde k ohrožení na prvním (nebudu mít na nájem a jídlo) a druhém (nevím, co se mnou bude) stupni. Tento fakt ve vás vyvolá frustraci a donutí vás řešit nižší úrovně i za cenu, že o svoji lásku nakonec přijdete.

Jistě už tušíte, že skutečně šťastný člověk by měl mít stabilně splněno všech pět stupňů této pyramidy. Zde je velká výhoda v tom, že vy sami jste svým soudcem.

  • Fyziologické potřeby máme splněny všichni. Máme co jíst, kde spát apod.
  • Potřebu bezpečí a jistoty máte také splněnou, pokud žijete ve stabilním prostředí.
  • Potřeba lásky nesouvisí pouze s partnerkou, ale také s kamarády, rodiči a podobně. Tedy, i když nemáte partnerku, nemusíte cítit nedostatek lásky.
  • Uznání vám poskytují lidé, kterým se líbí vaše práce. Můžete jí dosáhnout kdekoli – doma, ve škole, v práci…
  • Seberealizace znamená, že akceptujete sama sebe takového, jaký jste, snažíte se prosazovat a zároveň si vytváříte svůj vlastní náhled. To je ona úroveň, na kterou se potřebuje každý úspěšný muž dostat.

Vidíte, že splnit všech pět úrovní není příliš těžké. Jakmile se vám to podaří, spolu s pozitivním myšlením se vám doslova otevírá nový svět. Svět, ve kterém držíte své štěstí pevně v rukách. Jste silní a ostatní to na vás vidí.

Nyní je již zřejmé, že pozitivní naladění je v podstatě jednoduché. A taky velmi přitažlivé. Všimněte si, že všichni vrcholoví svůdci napříč světem jsou smíření se svým životem a šťastní. Proto na ně ženy jdou často samy. Vidí to na nich a velmi je láká být součástí toho úžasného světa, který osoba šťastného člověka zprostředkovává.

Nedávno jsem letěl na dovolenou a měli jsme tu smůlu, že se náš let o šest hodin zpozdil, a ještě jsme si museli kvůli změně letadla přesednout na jiná místa. Celou jednu řadu takto přesunuli a k tomu ještě pomíchali sedačky. Nehodlal jsem se tím zabývat, chtěl jsem si užít dovolenou. Takže jsem se jednoduše posadil, kam jsem chtěl, a ostatním jsem ukazoval, kam si mají sednout.

Po chvíli nastoupila žena a začala potichu říkat, jak všechno zase vyžrala ona, že to vždycky dopadne takto apod. Celý let, pokaždé když se něco přihodilo (například do ní letuška omylem ťukla kelímkem, aniž se cokoli vylilo), dotyčná začala přehrávat tu samou písničku v roli oběti. Stále a stále dokola jako gramofon. Upřímně jsem měl co dělat, abych nevyprskl smíchy.

Je to paradoxní, jak jednu a tu samou situaci mohou dva lidé s jiným náhledem na svět snášet.

Pamatujte si, že vaše štěstí je pouze ve vás. Odpovědnost za váš úspěch a nazírání na svět leží výhradně na vašich bedrech. Nedejte na lidi, kteří se vás snaží přesvědčit, že znají jiný zaručený způsob, jak najít spojenost ve svém životě. Koupí krásného nového auta se nestanete šťastní, byť si to možná první týden pomyslíte. Stejně jako se z informatika nestane koupí sady nářadí kutil. Takhle to zkrátka nefunguje.

Ženy hledají šťastného muže, protože doufají, že pak budou šťastné i ony. A jak to tak vidím na ženách okolo sebe, tato logika má něco do sebe. 

Poznámka: Pokud vás Maslowova pyramida potřeb zaujala a nevíte o ní, informace si jednoduše dohledáte na internetu.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Alastria

    Pěkný článek. Já bych šla ještě na vyšší level a řekla, že ani lásku od někoho jiného a uznání od někoho jiného nepotřebujete ke štěstí, protože si to taky můžete dát sami [S03]

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Děkuju. [S07] S tím, že si můžeš sama dát lásku, souhlasím. Ale rozhodně ti to nenaplní potřebu lásky ani uznání, což se zřetelně projeví ve vypjatých situacích. Kdo je milován a uznáván druhými snáší tlak okolí mnohem lépe než ten, kdo se miluje a uznává sám. [S03]

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Alastria

        Ono je to tak, že když se nemiluješ a neobdivuješ sám, tak Tě ani nikdo jiný milovat a obdivovat nemůže. Takže když Tě jiní obdivují/milují, stejně sis to dal první sám [S07]

        Reaguj na tento komentář
        Bez nadpisu
         od autora RaShCZ

          No, ono v podstatě platí, že kdo nemiluje sám sebe, nežije (spáchá sebevraždu). Nicméně ostatní ho milovat mohou, viz Petr Muk.

          Čili určitě člověk musí milovat sám sebe a cenit si sám sebe, nicméně to mu rozhodně nenaplní ve článku uváděné potřeby lásky a úcty.

          Reaguj na tento komentář
          Re:
           od autora Alastria

            Jo jasně, myslela jsem to spíš tak, že i když tě ostatní milují a ty sebe ne, ta jejich láska tě nenaplní. (viz. Petr Muk [S07] )
            Ale mám jiný názor na tu pyramidu, potřeba lásky a uznání, to souhlasím, že máme, nicméně si myslím, že jedině zevnitř lze tu potřebu naplnit (čili milovat sám sebe a nehledat lásku jinde - to až potom, co člověk miluje sám sebe [S03] ).
            Čili určitě člověk musí milovat sám sebe a cenit si sám sebe, nicméně to mu rozhodně nenaplní ve článku uváděné potřeby lásky a úcty.
            Takže já naopak tvrdím, že naplní.

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re:
             od autora kandidát

              V článku se píše "Fyziologické potřeby máme splněny všichni. Máme co jíst, kde spát apod." Současně výše píšete, že je třeba v základně pyramidy uspokojit potřebu sexu.
              Jenže jsou lidé, kteří desítky let nemají uspokojenou svou velkou potřebu citu a sexu. To není moje teorie.

              Článek je kompromisní, nereflektuje fakt, že jsou lidé, kteří nic z toho, co prý potřebují nemají, ale jsou šťastni (vím, není jich mnoho, ale poznal jsem takové) a jsou další, kteří mají všechno to, a šťastni nejsou.

              Takže souhlasím a Alastrií, ta myšlenku dotáhla do konce.

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re:
               od autora RaShCZ

                Potřebu sexu lze uspokojit, aniž bys měl partnerku. A pokud to ani ty sám neuděláš, tělo si pomůže samo. [S03]

                Reaguj na tento komentář
                Re: Re: Re: Re:
                 od autora kandidát

                  To opravdu uspokojí potřebu sexu? No nevím, nevím... A citu docela jistě ne. On ten sex, zdá se mi, je jen jeho projevem.

                  Ne každý uspokojí neodbytnou potřebu peněz tím, že si bude vystřihovat papírky a třeba šikovnou rukou tam malovat nápis 5000 korun českých... ;.)

                  Tělo si možná někdy v noci pomůže, ale snad spíš při dlouhodobé aktivitě. Mnohdy tělo situaci abstinence moudře řešívá tak, že si zvykne. Ale to už jsem v problematice potřeb samých, kde vznikají, co je dělá nezbytnými a co je udržuje při životě.

                  Reaguj na tento komentář
                  Re: Re: Re: Re: Re:
                   od autora RaShCZ

                    Ano, uspokojí. Potřeba sexu je dle Maslowa totiž potřeba fyziologická, nikoli potřeba citu. Mám-li to uvést na příkladě, hlad ukojíš pořádným steakem, stejně tak jako suchým chlebem.

                    Potřeba peněz naopak není fyziologická potřeba, mám takový dojem, že Maslow ani potřebu peněz nezná (a je otázkou, zda vůbec taková potřeba existuje, pokud si uvědomíš charakter peněz).

                    Situace, kdy si tělo zvykne na neuspokojování svých potřeb, se nazývá frustrace. Ty se na tomto webu snažíme spíš odstranit než je podporovat.

                    Reaguj na tento komentář
                    Re: Re: Re: Re: Re: Re:
                     od autora kandidát

                      Máslow je jistě prima, ale je to poněkud vykastrované. Chceš-li to lopaticky, pokud to, ten plamínek v tobě není, tak si to ani neuděláš. Já to nazývám citem, nelpím zrovna na tomhle slovu, klidně třeba touhou.

                      Peníze nemusíš brát tak doslovně a opět mě Maslow neoslovuje: jde o pud, tentokrát vlastnický, který má každý živočich.

                      Hezky se vypořádáváš s tím co jsem neřekl: nemluvím o tom, že jde o zvyk na neuspokojování potřeb. Psal jsem o zvyku něco nečinit, snad ten rozdíl vnímáš. Potřeba prostě odpadá.
                      A ještě jeden drobný nesoulad: Ani zvyk na neuspokojení potřeb není frustrací. Frustrován je přece ten, kdo něco těžce nese, samotné slovo zvyknout si obsahuje akceptaci. Zvyk může budit u některých životních stylech negativní konsekvence, není ale v pojmu samém.
                      Nevím, co na tomto webu podporujete :.), já ale myslím, že by to mělo být především odstranění oné člověka svazující frustrace.
                      A podle mě je docela jedno, zda se na to jde západním stylem něco získat zevně, nebo východním, osvobodit se vnitřně. Každému nesedí to samé. Někdo někdy uvolnění napětí vidí v uspokojení potřeby, jiný skutečný problém nalezne v ukončení neustálé výroby "nezbytných" potřeb.

                      Reaguj na tento komentář
                      T
                       od autora kandidát

                        Omlouvám se, jedna technická (možno smazat): Nedaří se mi vložit příspěvek na diskuzní forum, první prošel u dalších se mi objevil tvar BBC kodu a neodesílá se nic. Nikde tu nevidím podporu, tak to dávám sem.

                        Reaguj na tento komentář
                        Re: T
                         od autora RaShCZ

                          Příspěvek zkus odeslat ráno a ohledně reakce na předchozí zprávu ti doporučuji buď načíst koncept Maslowa a psychologický slovník, nebo zkusit s někým filozofovat u pivka. [S03]

                          Reaguj na tento komentář
                          Re: Re: T
                           od autora kandidát

                            Už to vypadá, že jsem tu nežádoucí, pokoušel jsem se je odeslat od odpoledne. :+)

                            Tohle patro diskuze kam mě táhneš, opravdu nemusím, ale díky za tvou vizitku; o sobě zpravidla mluvíme, když jiné soudíme.
                            Ale pokud se chceš bavit, slovník bych mohl doporučit také (zvláště jsem frustrován z tvého chápání pojem frustrace), dále lepší podání autorit a možná i trochu vlastního selského rozumu místo vyčteného cizího. :o)

                            Reaguj na tento komentář
                            Re: Re: Re: T
                             od autora RaShCZ

                              Přispívání do diskuze funguje, přístup zablokovaný rovněž nemáš. Pokud ti nejde stále něco odeslat, zkus jiný prohlížeč.

                              Pokud používáš hovorový slovník a já odborný, těžko si můžeme rozumět. Na druhou stranu význam, který používám já, je kodifikovaný. Tvůj je možná tak přejatý z české mutace Wikipedie, což je odborně neakceptovatelný zdroj. (Pokud ses někdy pohyboval v akademickém prostředí, tak víš, co mám na mysli.)

                              Tímto ze své strany končím tuto diskuzi, dostali jsme se už hodně daleko od tématu článku.

                              Reaguj na tento komentář
Brana
 od autora Arnalll

    .... Ĺuxusni clanek. Diky ti za nej. Uz ted vim ze nejsem schopny reagovat na reakce na muj koment.... bude-li mit nekdo koule na to reagovat.. nemam cas odpovedet. Proto napisu odpoved rovnou: Miluju tenhle veb co se zajima balenim, za to ze ze je na takove urovni ze na zaklade toho jak se vyvyji, je cejtit a ze lidem kteri hledaji odpoved je je jasne ze odpoved je dal... Mnohotisickrat dekuju Rashovi..... to je clovek co vi.... chcete byt mistri? Chcete byt magnety na baby? Chcete byt panove kterym staci jen ukazat? Tebe chci?.. To vam zaridit nemuzeme... jedine co vam muzu na rovinu rict ... Kdyz zjistis co jsi zac ty baby se rozkrajej aby byly s tebou... neni to o nich je to o tobe ..... vse co hledas je v tobe. Vyser se na vsechno a na vsechy a najdi odpovedi v sobe a budes za to odmenen... A Sam vis jak.... uvedom si na jakym vebu to ctes ;)

    PS: Diky Rashovi.... rad bych te potkatl ;)

    Reaguj na tento komentář
    Re: Brana
     od autora RaShCZ

      Díky za pochvalu. [S04] Občas pořádáme srazy, určitě se můžeš připojit. Upozorňujeme na ně předem ve fóru. [S03]

      Reaguj na tento komentář
Ano
 od autora Oogway

    změní to život o 180°, pokud v tom sám člověk nevěRí

    Reaguj na tento komentář
ta piramida lže
 od autora Defqon

    jediné věci které se dají zařadit mezi potřeby jsou ty dole...jídlo pití spaní (možná sex) ale ty další věci nejsou potřeby neboť je člověk může nahradit jinými věcmi a pak už nejde o potřeby nýbrž zájmy. nikdo nepotřebuje například lásku k životu bez ní nezemře ale bez pití ano

    Reaguj na tento komentář
    Bez nadpisu
     od autora RaShCZ

      Jak píši už v článku, najdi si něco o tom konceptu.

      Reaguj na tento komentář