Světu vládne symbolika

Žijeme v době, které vévodí symbolika. Pro spoustu lidí přestává být důležité, co se ve skutečnosti děje, protože tyto událostí překrývají gesta. Jejich význam roste, neboť učinit gesto je mnohem jednodušší, než něco opravdu udělat. Tak například je mnohem jednodušší flirtovat se ženou přes internet a cítit se jako král světa, namísto skutečného flirtování tváří v tvář.

Proč neradi děláme opravdové činy? 

Tento problém se týká nejenom balení, ale celého našeho života. IPhone je úspěšný, protože se stal symbolem životního stylu. Jisté politické strany posilují ve volbách, protože je obecně jednodušší dát symbolicky najevo svůj názor na Facebooku, než jít skutečně odvolit.

Nedávno jsem pozoroval ženy píšící si s muži po Facebooku. A zjistil jsem, že většina z nich už prakticky necítí reakci, kterou dávají najevo. Napíšou usmívajícího se smajlíka, aniž by si o napsaném vzkazu myslely, že je vtipný. Symbol se tak již nestává zástupcem gesta, ale jeho nahrazením.

Spousta mladých lidí si zkrátka zvykla na tu pohodlnější cestu. Nechtějí dělat skutečné věci, postačí jim nahrazovat je těmi symbolickými. A pak se diví, že nepřichází očekávaný užitek.

 Ono sbalit ženu, která vám posílá smajlíky po Facebooku, aniž by se skutečně smála, je prakticky nemožné. Nemá s vámi spojené žádné emoce, zkrátka si vás jen udržuje v takové pozici, aby měla pocit, že o ni stále máte zájem. Dělá jí to dobře.

Ženy jsou celkově mistryně v symbolice a vysílání falešných gest. Vezměte si takové líčení. Jeho cílem není nic jiného, než zvýraznit některé části obličeje ženy, aby si dotyčná připadala přitažlivější. Nechce vás tím svádět. Chce si zvýšit svoji hodnotu v poměru k ostatním samičkám. Ještě před několika lety bylo běžné potkávat na ulicích ženy, které byly pouze minimálně nalíčené. Dnes už nám nenalíčená žena nepřipadá normální, pokud ji v tom davu černých linek, řas a rudých líček vůbec zpozorujete.

Dokonce i sex se zvolna přesouvá od reálných prožitků k symbolice. Když si zajdete v pátek večer na diskotéku, najdete tam spoustu výrazně nalíčených žen, které svůdně vrtí zadečkem. Sbalíte ji a ještě v tu samou noc zjistíte, že dotyčná sice uměla vrtět zadečkem do rytmu hudby, ale v posteli je to alkoholem zmožené prkno, v horším případě pohovka. Uděláte si tedy další čárku do deníčku a za pár dní vyrazíte znovu na lov s myšlenkou, že to snad tentokráte bude jiné. Ono s čísly se před ostatními muži dá dobře vytahovat, ale počet sbalených žen nemá s kvalitou sexuálního života nic moc společného.

Symbolika zkrátka hraje v našem životě stále větší roli. Je dobře se čas od času zastavit a zamyslet se nad tím, zda to, co děláme, má vůbec nějaký opravdový smysl. Vážně potřebujete flirtovat se třemi ženami po internetu, nebo je z hlediska pravděpodobnosti sexu či vztahu jít s jednou na skutečné rande? A vážně je lepší snažit se vyzkoušet co nejvíce žen, nebo je lepší být pouze s jednou, se kterou se ve svém životě sladíte? Odpovědi na tyto otázky jsou pouze na vašem uvážení. Pokud chcete být dlouhodobě spokojení, potřebujete vědět, že to, co děláte, má opravdový smysl. Že jste nevystavěli svůj život na symbolických gestech, protože jste se báli udělat něco skutečného.

Znám jednoho muže, shodou okolností návštěvníka tohoto webu. Tento muž se velmi dlouho bál udělat skutečný pokrok se ženami, a tak byl i ve svých 26 letech stále panic. Nakonec se odhodlal k tomu zaplatit si za sex a zjistil, že mu spaní se ženami nic neříká. Bodejť by ano, když se opět snažil svůj reálný problém vyřešit symbolicky.

Svět kolem nás nezměníme. Můžeme ale změnit to, jak na něj nahlížíme a jak se chováme. Dokud vám bude ke štěstí stačit symbolika, nemůžete se divit pocitům, že svůj život neprožíváte tak, jak byste chtěli. Vaše volba je na vás.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Syddcz

    Motivující článek, především ta část ohledně facebooku - naprosto s ní souhlasím. Díky [S03]

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Já také děkuji za komentář. [S03]

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora lunnkas

    Také souhlasím s tímto článkem.
    "Nakonec se odhodlal k tomu zaplatit si za sex a zjistil, že mu spaní se ženami nic neříká."
    Chápu správně to, že dotyčnému muži bude přinášet sex požitek až s ženou, s kterou bude mít vztah a milovat ji? Nerozumím, jak myslíš to že sex za peníze je symbolické řešení problému.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Syddcz

      Zřejmě si za tu dobu vsugeroval myšlenku, že o sex vlastně nemá zájem vůbec a když se odhodlal si za něj zaplatit, nejspíš nebyl takový jaký očekával a proto mu nic neříkal.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora RaShCZ

        Jde o to, že nelze srovnávat poprvé s ženou, kterou sbalíš, a s prostitutkou. Když balíš ženu, postupuješ krůček po krůčku a snažíš se postupně dojít cíle. Celý ten proces trvá několik hodin až měsíců, během kterých se na jednu stranu těšíš a na druhou stranu sám sebe napínáš. A když to přijde, ty zjistíš, že je to o dost jiné, než sis představoval. Ale i tak je to hodně emotivní, se ženou se mazlíš, líbáš atd.

        Oproti tomu u prostitutky jde čistě o akt sexu. Pokud se s ní chceš líbat či dělat jíné příjemné věci, musíš si nejenom připlatit, ale hlavně potlačit myšlenku, že se setkáš s bakteriemi či viry spousty jiných chlapů. Kromě toho nikoho nedobýváš, prostitutka není pro chlapa trofej. A jakmile ti skončí zaplacený čas, odcházíš. Žádné zamilované pohledy, žádné prosby, aby ses ozval co nejdřív.

        Proto je to symbolické. Panic sice už technicky vzato nejsi, ale sám ses ochudil to nejlepší, co poprvé nabízí. Či balení ženy obecně.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora Predator69

          pokud něčeho dosáhnu moc snadnou cestou tak brzy získám pocit že vlastně z toho ani nemám radost

          navíc tím ztratí motivaci svádět protoženabyde pocitu že výsledek mu nepřinese uspokojení.....

          Reaguj na tento komentář
Hmm
 od autora Johny

    Hele Rashi,
    Články tu mám docela rád ale tentokráte používáš špatné slova. Symbol spojuje s duší, tedy s tím nejvnitřnějším. Takže kolikrát "symbolikou" myslíš pouhá prázdná gesta, v analogii se symboly by to byli prázdné symboly nebo jejich zástupné zobrazení. Takže bych "symboliku" nahradil kde mají být gesta. Je v tom zásadní rozdíl, pak tito lidé narazí na skutečné symboly a budou si myslet že jsou to ty nejhorší podvody. [S08]

    Reaguj na tento komentář
    Bez nadpisu
     od autora RaShCZ

      Záleží na pojetí slova "symbol". Pro mě je symbol v souladu se sémiotikou "něco, co odkazuje k něčemu jinému", tedy druh znaku, "přičemž mezi označujícím a označovaným je vysoká míra arbitrárnosti", jak poznamenal Pierce.

      Pakliže někdo udělá symbolické gesto, udělá nějakou věc, která má ve skutečnosti odkazuje k jiné. Např. když někdo na Facebooku napíše "Volím Karla", všichni víme, co tím dotyčný má na mysli. Zároveň ale napsáním takového statusu nikoho nevolíš, píšeš status. Čili odkazuješ k něčemu jinému (pravděpodobně k tomu, že máš v plánu volit Karla Schwanzerberga). A to je symbolika tak, jak je prezentovaná v článku.

      Reaguj na tento komentář
      Re:
       od autora Johny

        Ano záleží především na kontextu. Nevzdávám se svého psychologického stanoviska. Ale ani neodmítám tvé.

        Reaguj na tento komentář