Válka rozumu a emocí

Většině z nás rodiče vštěpovali, že musíme být chytří, abychom v životě uspěli. Zdůrazňování rozumu ale bylo vykoupeno zapuzováním emocí jako něčeho přízemního. „Nemáš právo brečet. Jdi do pokoje a přemýšlej, co jsi provedl.“ Taková výchova vede nutně k tomu, že dítě nerozvíjí dostatečně svou osobnost.

Jaká je vaše emoční inteligence? 

„V poslední době se v psychologii věnuje stále větší pozornost novému pojmu, a to emoční inteligenci nebo afektivní inteligenci.

Tradiční pohled na inteligenci, který silně ovlivnil naši společnost, lze shrnout takto:

  • Inteligence tkví v objektivním a přesném zpracování faktů.
  • Je předurčena geneticky a nemění se.
  • Náš osud je do značné míry předurčen našim inteligenčním kvocientem.
  • Emoce v inteligenci nezaujímají vůbec žádné místo.

Není divu, že při takovémto chápání inteligence emoce upadly v nemilost. Je si vzpomeňme na ony úžasné větičky z dětství: „Buď rozumný, chovej se jako velký kluk, kdo je inteligentnější, ustoupí, vždyť už máš rozum.“ Atd.

Novější vědecké práce zkoumají schopnosti mnohem důležitější pro úspěch než ty, které se měří v testech inteligence. Zdá se, že inteligenční kvocient představuje mezi faktory podporujícími společenský úspěch nanejvýš 20 %.

Současný pohled na inteligenci nyní nasvědčuje tomu, že:

I když emoce dnes mají přinejmenším ve vědecké rovině právo na existenci, byli jsme podrobeni společenským vlivům a příliš často z nás vyrostli lidé neúplně afektivně vyvinutí. V rodinném kontextu, kde emoce dítěte ruší klid rodičů, nemůže docházet k učení emoční praxí. Dítě, které se musí vyrovnávat s hrozbami, když pláče, nebo které je zahnáno do svého pokoje, když se vzteká, se nemůže naučit, jak zacházet se svými emočními silami. Musí se ovládat a stát se rozumným, aniž mohlo rozvinout svou emoční a afektivní inteligenci. Později to, čemu se naučilo, předá svým dětem – emoce jsou špatné, vzbuzují odmítavé reakce a mají se skrývat. Potlačování emocí bude mít bohužel negativní vliv na náš kognitivní vývoj a postihne rozvoj našeho vědomí nezaujatého svědka.

Stanley Greenspan důležitost emoce shrnuje obzvlášť pěkně: „… Podle našeho pozorování je jejich zásadní úlohou vytvářet, uspořádat a sladit mnohé z těch nejdůležitějších funkcí mysli. Ve skutečnosti právě emoce zažívané na začátku i v průběhu života jsou u zrodu intelektuálních a abstraktních schopností, sebevědomí a smyslu pro morálku. Kupodivu právě ony po celý život vytvářejí širokou škálu kognitivních procesů. Emoce a pocity jsou u zrodu veškerého tvořivého myšlení.“

Svět rozumu a svět emocí nejsou vůbec protikladné, nýbrž společně pracují na harmonizaci našeho bytí. Můžeme lépe pochopit důležitost prvního afektivního pouta z dětství a potřeby ovzduší bezpečí, které je nezbytné pro plné rozvinutí našeho potenciálu. I to nejzdravější rodinné prostředí ponechává tento úkol rozvoje nedokončený. Stát se plně zralým dospělým vyžaduje značnou práci na sobě, a co nebylo možné uskutečnit v dětství, musí se dohnat v dospělosti.“(1)

Zbavit se minulosti

Od našeho dětství máme v nevědomí zakódovány procesy, které značnou měrou určují naše chování a prožívání. Tyto procesy si vědomě neuvědomujeme, a proto je nemůžeme sami ani ovlivnit. Kniha „Zbavit se minulosti“ rozebírá psychické poruchy, které se u nás mohou objevit. Zjistíte, proč a jak vznikly, co si s nimi počít, a jak to udělat, aby co nejméně ovlivňovaly partnerský vztah a vaše potomky.

(1) RACOURT Benoit: Zbavit se minulosti. 1.Vyd.,Praha: Portál 2008. 208 s. ISBN 978-80-7367-363-5. s. 70 - 71

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora OffTopic:))

    ok, zaujimavy clanok, ale co to ma spolocne so zaclenovanim sa do spolocnosti, balenim, alebo spravanim vo vztahu? + chybalo mi tu akekolvek prakticke vyuzitie nadobudnutych informacii.
    reklama na knizku

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Mira

      Svadeni souvisi s rozvojem osobnosti ty svudniku :)

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora OffTopic:))

        seriozne si myslis, ze po precitani takejto knizky sa aspon trochu zmenis?

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora RaShCZ

          Knížku jsem osobně přečetl, takže přesně vím, co ti dá. Ta knížka je na první pohled divně pojatá - je v ní až příliš moc příkladů z praxe a podobně jako v ukázce se tam dost píše "o něčem".

          Pravé kouzlo této knížky není v tom, že by ti sama od sebe změnila život, ale v tom, že se v některých z příkladů z praxe najdeš. Já jsem si zezačátku čtení říkal, že je to sice pěkné, ale nic mi to nedá. Jenže asi v 1/3 knížky jsem přišel na případ, který na mě dost sedl. A pak další a další. U těch případů je vždy napsáno, co je způsobuje (něco v dětství) a jaké jsou jejich následky. Je to takové zamyšlení se sama nad sebou. Je to dobré hlavně pro ty jedince, kteří mají ve vztazích či v rodině problémy, potřebují je pojmenovat a začít řešit.

          Jestli máš svojí minulost vyřešenou, nemáš tendenci někoho opouštět, nebojíš se o lidi, kteří jsou pryč, nemáš problémy s vnímáním emocí či svalové pnutí atd., tak pro tebe skutečně knížka nemá cenu.

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora OffTopic:))

            ok, mozno by sa hodila, ale pochybujem, ze sama o sebe tie problemy vyriesi a zas nie je to az take kriticke....

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re:
             od autora RaShCZ

              Sama o sobě určitě problémy nevyřeší žádná knížka. [S04]

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re: Re: Re: Re:
               od autora OffTopic:))

                tak potom je lepsie vybrat si temu, ktora ta zaujima(nehovorim, ze toto je az take nezaujimave, skratka to neni moj pohar piva[vy by ste povedali salka kafe])[S04]
                ale uznavam, ze clanok pre malu skupinku navstevnikov stranky(tu, ktora ma na to vyhadzovat peniaze za knihu propagovanu na nete takymto sposobom) moze mat zmysel[S08]

                Reaguj na tento komentář
                Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
                 od autora RaShCZ

                  Spíš to má smysl pro ty, kteří se chtějí pochopit, proč občas myslí trochu podivně. A také pro ty, kteří nechtějí své problémy přenášet na potomky.

                  Reaguj na tento komentář
                  Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
                   od autora OffTopic:))

                    hmm, nemyslel som to zle, rozhodne. ale predsalen aj tak si vezmi, ze velka vacsina tunajsich navsetvnikov si to precita, tema sa im zapaci, ale tazko si len tak kupia tu knizku.
                    ale mas pravdu, ze pre buducich rodicov to moze byt velmi spravna volba[S07]

                    Reaguj na tento komentář
                    Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
                     od autora RaShCZ

                      Však také naším cílem není prodat co nejvíce knížek, ale vytvořit databázi užitečných titulů včetně ukázek. Je to součást velkého projektu, který v budoucnu plánujeme.

                      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Arnall

    Podle mne je tento clanek dost na miste a nemuzu souhlasit ze to je jen pro budouci rodice... chce -li si clovek udrzet delsi vztah musi byt aspon trochu emocionalne vyzraly a zakladem toho je, v ramci moznosti, znat sam sebe. Jelikoz kazdy ma v sobe zabudovany nejaky druh defektu je podle mne obrovsky plus se v tomto smeru vzdelat a stat se lepsim Ja [S07]

    Je pravda ze pouhe precteni nestaci. Clovek by se mel nad tim aspon zamyslet a pristupovat k te knize otevrene.. protoze mysl je jako padak. Taky funguje pouze kdyz je otevrena [S08]

    I kdyz mi mi tento clanek prisel jako skryta reklama stalo by podle mne do budoucna dalsi rozvinuti daneho tematu.
    Stane-li se tak predem dekuji [S03]

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Beru na vědomí. [S03]

      Reaguj na tento komentář
...pro odpůrce "skryté reklamy":o)
 od autora buddy

    Jako, proč stále naznačovat něco o skryté reklamě, propagaci atd.? Co je na tom špatného? Mám nějaký produkt...jsem přesvědčený, že je kvalitní...chci ho nabídnout druhým a něco i na tom vydělat...[S07]...Vždyť to je naprosto perfektní ukázka zdravého, férového kapitalismu, myslím. Kdyby takhle u nás fungovalo vše, bylo by to ideální.

    Přijde mi, že tady (nemyslím na Svádění, ale v Čechách obecně) pořád podvědomě funguje názor, že věřit si je namyšlenost a chtít to prodat druhým je neslušnost...Teda, já tohle taky neumím a sebevědomí mám mizerný...:o)...ale aspoň fandím těm, co to umí a mají odvahu se do podobných projektů pouštět...[S03]

    ...mno, prostě na mě před chvilkou na monitoru zas vykouknul Paroubek a nevím jestli z něj, nebo z pomyšlení na cokoliv i lehce mi připomínající socialismus, se mi zas udělalo špatně...[S08]

    Reaguj na tento komentář
    Re: ...pro odpůrce
     od autora Lvíče

      Tak ta spekulace asi spíš naráží na to, jestli recenzent knihy nedostal zaplaceno za pozitivní hodnocení, což by bylo neetické.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: ...pro odpůrce
       od autora RaShCZ

        Osobně jsem si v článku nevšiml jakéholi hodnocení. Kladného ani záporného.

        Reaguj na tento komentář
      Re: Re: ...pro odpůrce
       od autora buddy

        Jasně...já chtěl spíš poukázat na to, že by se ve všem hned nemělo vyšťourávat to špatné...navíc pokud jde jen o spekulaci. V tomhle nejsem naivní:o) a je jasné, že z reklamy obecně je každý spíš znechucený...neustále se ti nekdo snaží podsouvat a vychvalovat něco, co když si koupíš, jsi zklamaný. A tak je každný zvyklý to pak ve všem vidět automaticky...

        ...jen na to jsem chtěl upozornit. Osobně mi přijde, že férovějc a "mírněji" než zde už nějaký produkt snad ani nabízet nelze[S04]...Jasně že je v článku zdůrazněno, co mi knížka může přinést a né to, co mi dát nemůže...pač to už by zas byla spíš antireklama...[S08]

        Reaguj na tento komentář
    Re: ...pro odpůrce
     od autora Arnall

      [S04] lol koukam zase nekdo s predsudky :). Mozna ze te zklamu ale Paroubkovec nejsem v zadnym pripade a podle tve reakce usuzuju ze toho o reklame vim vic nez ty jelikoz se zabyvam multilevel-marketingem (pokud teda vys co to znamena ) [S03].
      Ja se tu nehodlam nijak hadat bo by z toho byl nakonec zbytecnej offtopic.
      Proste na me ten clanek pusobil tak, ze mi na zaklade informaci pro mne novych a urcite inspirujicich k dalsímu zamyslení, vyvodi pro mne jiz obecne znamy zaver a pokud s nim souhlasim mel bych si precist danou knizku. Tim padem to muze vyznit tak ze smysl a obsah celeho clanku je doporuceni dane knihy :)
      Coz podle drivejsi prezentace danneho autora je docela blbost. [S03]

      Proto jsem zadal o dalsi rozvedeni damneho tematu v nasledujicich clancich a dovolil si vypichnout dojem o skryte reklame.

      Tohle je muj posledni prizpevek k tomuto clanku a tesim se na debatu k dalsimu tematu

      Tak zatim zdarek parek [S08]

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: ...pro odpůrce
       od autora buddy

        ...opět nepochopeno, co jsem přízpěvkem myslel. No nic, klasika...:o)

        1)předsudky?...tak to je přesně to, čím netrpím
        2)nikde ani přímo nepíšu, ani nepřímo nenaznačuju, že tě považuju za Paroubkovce. Když bych si o někom něco myslel, napíšu to narovinu.
        3)věřím, že toho o reklamě víš víc než já, ale "odborně" znějící pojmy mě nijak extra neohromujou. Nepotřebuju se zabývat nějakým multilevel-marketingem, abych poznal, co je férové a slušné upozornění na nabízený produkt a co je naopak snaha o výdělek za každou cenu. Tady vždy nejlépe poslouží zdravý selský rozum[S03]
        Jestli se v tomhle článku jedná, z odborného pohledu, o skrytou reklamu, to nevím...to víš ty. Mě je to ale uplně fuk...jen jsem tu napsal, že na článku a na způsobu prezentace knížky nevidím nic špatného a "citlivost" některých na možnost skryté reklamy moc nechápu. Je snad na tom něco špatného? Jestli jo, pak bych byl proti svobodnému obchodu, jestli né, pak mi uniká smysl to nějak "vypichovat"...

        Zkrátka, jestli jsi v tom svým odborným multilevel-marketingovým okem odhalil skrytou reklamu, tak fajn...
        ...já pouze dodávám: ,,No a co...?"

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: ...pro odpůrce
         od autora Lvíče

          Nebylo to sice na mě, nicméně pár rýpnutí si neodpustím :)

          "...opět nepochopeno, co jsem přízpěvkem myslel. No nic, klasika...:o)"

          - Opět? Klasika? Tak to už bych spíš viděl na chybu komunikace řečníka, nikoli posluchařů ;)

          "1)předsudky?...tak to je přesně to, čím netrpím"

          - Předsudky trpí každý, nelze jimi netrpět.

          A k té skryté reklamě - říká ti něco důmyslná manipulace? To je právě něco, co selským rozumem jen tak neodhalíš, jsou k tomu potřeba znalosti. Princip manipulace spočívá v tom, aby podle zdravého rozumu se to zdálo být pro příjemce v pořádku.

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re: ...pro odpůrce
           od autora RaShCZ

            Tak teď musím zase reagovat já, konkrétně k poslednímu odstavci. Princip manipulace spočívá v něčem jiném, než píšeš. Jde konkrétně o 3 axiomy, které nehodlám rozebírat, protože o tom je již sepsaný článek, který časem vyjde (shodnou okolností jde opět o část knihy). [S03]

            Jinak se mi zdá, že v tom článku už fakt hledáte s prominutím nesmysly. Je to ocitovaná ukázka z knihy, stejně jako v několika předchozích článcích od Mayi. Když si půjdete koupit knížku do knihkupectví, také si jí většinou před koupí zběžně prolistujete a něco přečtete. Když vás zaujme, tak nad ní popřemýšlíte, když nezaujme, vrátíte ji zpět do regálu.

            S tímhle přístupem byste mohli za manipulaci označit cokoli - třeba to, že jedna knížka má barevnější obal než druhá. Nebo taky to, že jedna je v regálu výše a pro druhou se musíte ohnout. [S04]

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re: ...pro odpůrce
             od autora Lvíče

              Já teď ovšem vůbec neřešil článek a tu knížku, pouze buddyho názory a myšlenky.

              Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re: ...pro odpůrce
             od autora Jirka

              Tak tu zaveď rubriky reklamy a recenze. Do první naházej články o feromonech, do druhé pak tento článek a jemu podobné a máš to v cajku.

              Reaguj na tento komentář
          Lvíče
           od autora buddy

            Tak já chyby na své straně nepopírám...:o)...nicméně ono taky jde o tu druhou stranu...jestli chce pochopit, nebo v tom hledat něco jiného. Přitom je to zbytečné...já píšu vždy tak, jak to myslím...netřeba v tom hledat ani víc, ani míň...[S03]

            Předsudky?...tak já jsem hlavně moc nepochopil, v čem ty mé předsudky v přízpěvku měly zpočívat...[S02]

            Důmyslná manipulace?...jasně, vím že existuje a je účinná. Ale: 1.tady žádnou manipulaci nevidím ani trochu...zkrátka, je tu popsán určitý problém a nabídnuta kniha, která o tomhle problému má pojednávat...tak jaká manipulace? 2.mám jeden zásadní a neměnný názor: svéprávný člověk zodpovídá za svá rozhodnutí a že se mě někdo pokoušel zmanipulovat není argument (teda, i kdyby se mě někdo pokoušel zmanipulovat...tady se o to ani nikdo nepokouší:o) Já osobně se vždy rozhoduju podle sebe (a často blbě...ale ani pak to nesvádím na manipulaci...:o))
            Něco uplně jiného by samozřejmě bylo použití nepravd...tj. že knížka např. obsahuje to a to a ona to nebyla pravda...

            Sakra, nediskutujem tu zas náhodou o něčem, co nijak nesouvisí se sváděním?...[S08]

            Reaguj na tento komentář