Vnitřní hra (9) - Pasivita vs. Aktivita

Milí hoši a chlapci, doposud jsme si rozepsali docela podrobně, co nám vnitřně brání mít takové vztahy s ženami, jaké bychom si rádi přáli. Jednoduše řečeno, tváří v tvář ženě se chováme jako chlapci a nikoli jako chlapi. Jenže jak se stát z chlapce mužem? Co je tou kýženou esencí mužství? Pokusím se na to odpovědět.

Jak se stát mužem? 

Většina lidí chce návody, jak se v konkrétní situaci chovat. Jenže toto v 90% nefunguje. Řešením je nikoli ptát se, co mám v této situaci dělat, nýbrž: „Co potřebuji k tomu, abych v této situaci věděl, co dělat a skutečně to udělal?“ To je vaše stěžejní otázka.

Líbí se vám holka odnaproti a jen se s ní zdravíte, nevíte, jak ji pozvat na rande. Zeptáte se: Už se to někomu podařilo? Fajn, podařilo. Je zde nějaký předpoklad, že bych se jí mohl aspoň trochu líbit? Ano. Co tedy já potřebuji k tomu, abych šel za ní a na rande ji pozval? Je to čas? Odvaha? Lepší oblečení? Svaly? Nějaká záminka k hovoru?

 Pravda je, že k tomu nepotřebujete skoro nic. Jistě, když nebudete mít připravená témata hovoru, může vám dojít řeč a ocitnete se v největším možném průšvihu – trapném tichu. Anebo se vám vysměje, protože nejste zrovna vystrojeni jako ze škatulky. Tak jako tak, budete vědět, že jste pro to udělali ne zrovna to nejlepší možné, ale v danou chvíli reálně možné. Jestli to nestačí, budiž, slečna má vyšší nároky. Vlastně vás navádím k tomu, abyste měli odvahu být nedokonalí. Ano!!! Ne, že byste se měli vykašlat na zlepšování sebe sama. Ale čekání na dokonalý moment, kdy proběhne dokonalé balení je jednou z obrovských pastí (částečně se toho dotýkal minulý díl).

Ona touha po dokonalosti má jeden dost zásadní vedlejší efekt, jímž je pasivita. A to už jsme u toho, co dělá chlapa opravdovým chlapem – aktivní chování. Správný chlap řídí svůj život a přetváří své okolí. Nečeká, až se svět změní a přinese mu kýžené ovoce, takový okamžik nemusí nikdy nastat, nýbrž si sám vytváří příležitosti.Že se vždycky nedaří, to je jasné. Taky ne vždy je nejlepším přístupem horečná aktivita. Co mají však společného hodní chlapci, povaleči, feťáci, gambleři a bezdomovci? Pasivní přístup k životu! Čekají na něco zvenku. Bezdomovci na sociální dávky, gambleři na výhru, feťáci na to až budou v rauši (dokáží být sice neuvěřitelně aktivní, když si krádežemi obstarávají peníze na fety, ale jen nárazově), povaleči čekají zase na někoho, kdo se o ně postará. No a hodní chlapci? Ti čekají, až je nějaká bude chtít. Je smutnou realitou, že mnohá z jejich „balících aktivit“ je vlastně pasivním chováním (třeba nesmyslné mnohahodinové chatování).

Příklad odjinud: Dejme tomu, že si vytyčíte jednoduchý úkol – upéct borůvkový koláč. (Shodou okolností máte všechny suroviny ve spíži.) Vytáhnete kuchařku, hledáte recept na povidlový koláč. Jenže tam najdete spoustu zajímavých receptů na jiná jídla a začnete si psát suroviny, které musíte koupit. Pak si uvědomíte, že v kuchyni máte hrozný nepořádek a v takovém binci se přece nedá pracovat. Začnete uklízet a přitom se mimoděk přesunete do obýváku, kde máte taky nepořádek, tak vytáhnete vysavač. V průběhu vysávání vám dojde, že už jsou nutně zašlé záclony, tak je sundáte a dáte do pračky. Pak ještě musíte nutně utřít prach. Sice víte, že byste měli péct ten koláč, ale nemůžete si pomoci. Když otíráte prach na televizi, uvědomíte si, že zrovna teď dávají… Připadá vám to povědomé? Tomu se říká pasivní agitace. Sice vám nikdo nemůže tvrdit, že se flákáte, ale směřujete snad k cíli? Co je cílem? Upéct borůvkový koláč! Pečete koláč? Ovšem, že ne! Snad časem byste se k tomu oklikou dostali, ale mezitím bylo promrháno spousta času a energie na podružné věci. Co udělá správný chlap? Připraví si suroviny a náčiní a postupuje podle návodu v kuchařce, dokavad není koláč hotový (i třeba napoprvé blbě). Rozdíl je, doufám, jasný.

Co je hlavním cílem, kvůli kterému chodíte na tyto stránky? Sbalit nějakou babu, že? A co pro to děláte? Nepochybuji, že dost, možná až příliš. Zeptám se ještě trochu jinak: Co děláte „navíc“ a nemuseli byste? A co naopak neděláte a dělat byste měli? Buďte sami k sobě upřímní a hodně konkrétní. Zkuste pak vyškrtat všechny kontraproduktivní činnosti a zároveň doplnit to, co byste udělat mohli. A pak převezměte iniciativu. Když to zvoráte, tím lépe, aspoň se něco naučíte.

Časem si rozebereme další esenciální vlastnosti Správného chlapa, aktivní chování je ale tím nejdůležitějším. Bez vlastní aktivity můžete tak akorát tak doufat, že budete sbaleni, na což bych ovšem moc nespoléhal…

Obrázek: RÖHRIG, C.-W.: Vůz (Röhrig Tarot), Praha, Synergie, 2001

Komentáře

Super
 od autora JendoslaF

    Musim říct, že tohle je po hrozně dlouhý době super článek. Troufam si i tvrdit, že svym přínosem je na stupnici od 1-10 (kde 10 je nejlepší) na desítce. Super článek, doufam, že podobné články tu budou co nevidět.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Arnall

    JJ je to luxus.. bez servitek, na rovinu.. tak se mi to libi :)

    Reaguj na tento komentář
Líbí se mi
 od autora Moon

    Nemám slov, úžasný článek. [S03]

    Reaguj na tento komentář
Super
 od autora sceptic

    Výborný článek. Abychom dosáhli svého, je třeba jít rovnou na věc. Bez akce jsou všechny plány na nic. Příprava je důležitá, tu ale musíme zúročit konkrétním činem.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Super
     od autora Klára

      Toť celý obsah článku shrnutý do tří všeobecně známých mouder:-) Aneb-méně kecat a více konat :-)

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Eivind

    Díky za hodnocení kluci! Však mi to taky dalo pěkně zabrat, než jsem přišel na to, jak to nejlíp pojmout.
    Co se dalších dílů týče, tak jich vyjde ještě 5 (celkem tedy 14). Jsou hotové, schválené, vydání záleží jen na šéfredaktorovi.

    Reaguj na tento komentář
ech
 od autora tarzn

    clanok vyborny, oslovi urcite vacsinu chlapov, ktori nie su rozhodni, ale po precitani, po dalsom dni pojdu opat svojim starym pasivno-pripravnym sposobom balenia.

    Reaguj na tento komentář
    Re: ech
     od autora noblesou

      nepochybne, ale pro ty ostatni je to vyborny motivacni clanek

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Michal

    Taky musím pochválit :). Výborný článek.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Killer

    Vyjímečně se nepřidám k všeobecnému veselí a do článku si trochu rýpnu. První část je o aktivitě, příklad o cílevědomosti. Obojí je nepochybně důležité, ale v článku tyhle dvě věci nějak nenavazují...
    Celkově se mi článek líbí, samé dobré myšlenky.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Eivind

      No, konečně taky někdo se mnou nesouhlasí a tím se otevírá prostor pro dialog! Na jednu stranu máš pravdu, a na druhou stranu ji nemáš. Skutečně mluvím o dvou věcech, ale co se týče aktivního chování, tak jak ho chápu já, cílesměrnost je v aktivitě vždy nějak obsažena, ať je to nebo není zřetelné. Pokud jen reaguji na vnější podmínky, jedná se o reaktivitu, nikoli aktivitu! Takže např. pokud mě přepadnou lupiči a já se budu bránít vším, co mám po ruce, není to aktivní chování ve smyslu, jakém píšu výše, jedná se pouze reakci na aktuální situaci (byť při tom vyvinu značné úsilí). Na druhou stranu je nutné oddělit od vyložené pasivity, která může mít formu poflakování nebo pasivní agitace (zdánlivé aktivity v příkladu v článku). Pasivita se pozná podle toho, že nás nepřiblíží k cíli, ba mnohdy od něj i oddálí. A naopak, někdy i "nicnedělání" může být paradoxně aktivním činem, směřuje-li k jasně stanovenému cíli. Dalo by se to rozebírat dále do všech možných podrobností, ale to nemá moc význam. Buďto vás to trkne a uděláte si z toho osobní závěr sami, anebo ne. A teď mě omluvte, musím jít péct borůvkový koláč [S04]

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora mirda

    super článek, jen tak dál :-)

    Reaguj na tento komentář