Vyvíjejte se

Celý svůj život prožíváme skrze přesvědčení, které nám do jisté míry diktuje naše okolí, rodina a přátelé. Každý hovor a setkání s těmito lidmi nás podvědomě utvrzují v tom, že jsme takoví, jací nás oni vidí. Ale co když je vše jinak?

Jací doopravdy jste? 

Již několikrát jsme na tomto webu hovořili o tom, že přitahujeme to, co chceme přitahovat. To je fakt. Ale nikdo nám neřekl, zda to, co chceme přitahovat, je opravdu správné a pro nás nejlepší. Rozumějte, když jste například manipulátor, budete chtít přitahovat osoby, které se nechají manipulovat. Ale je to opravdu pro vás nejlepší? Nebo se tím jen vězníte sami ve své kobce a nemůžete se vyvinout? Ono je totiž dost velký rozdíl, co je pro vás nejlepší a co nejpohodlnější. Nejlepší je pracovat na své osobnosti tak, abyste odstranili ty části, které vám dělají v životě potíže. A nejpohodlnější je setrvávat ve stávajícím stavu.

Náš život je předurčen tím, co se dělo v našem dětství. Jak nás rodiče vychovali, zda nás milovali a jak nám to dávali najevo.

Jak s námi zacházeli, co nám vtloukali do hlavy. V sociologii existuje koncept zvaný „Thomasův teorém“. Ten říká nádhernou věc: Definujeme-li nějakou situaci jako reálnou, stává se reálná ve svých důsledcích.

Co to pro nás znamená? Že všechno, co jsme přijali jako dané, vytvořilo své důsledky. Rodiče vám vtloukali do hlavy, že krást se nemá. Pokud se tím řídíte, opravdu nekradete. Stejně tak vám mohli vtloukat do hlavy, že cigarety škodí zdraví. A vy k nim nyní máte zdravý odpor, přestože jste v pubertě sami mohli kouřit. Takto se definovaly podstatné složky vaší osobnosti včetně toho, zda jste „alfa samec“ nebo „beta samec“, tedy zda máte tendence spíše děti plodit nebo o ně pečovat.

 

Abyste dokázali změnit představu o sobě samém, abyste dokázali nabourat koncepty, které máte pevně zakořeněné v osobnosti, je potřeba velmi usilovné snahy. A hlavně musíte kompletně překopat tendence svého uvažování a aklimatizovat se na novou doktrínu vytvářející své důsledky.

Popravdě řečeno, těžko dosáhnete uspokojivých výsledků jen tím, že o sobě začněte jinak uvažovat. Pro opravdu silnou změnu je potřeba obrovským způsobem změnit svůj život. Především ale musíte změnit pořadí vlivu okolních lidí na vás samotné.

Řekněme například, že jste muž v pubertě. Ač si to nerad uvědomujete, největší vliv na vás mají pravděpodobně rodiče, především matka.Pakliže nejste se svým současným stavem spokojeni, nahradíte svoji matku jinou osobou, která na vás bude mít podobný vliv. V této konstelaci to může být prakticky pouze osoba ženského pohlaví, třeba přítelkyně. Vaše matka samozřejmě i nadále zůstane ve vašem životě, ale už na vás nebude mít takový vliv. A vy se nyní můžete s pomocí přítelkyně vyvinout.

Nahrazení jiným člověkem může probíhat pouze ve dvou rovinách, a to podle pohlaví:

1. matka <-> starší sestra <-> jiná blízká příbuzná ženského pohlaví <-> dlouhodobá přítelkyně

2. otec <-> starší bratr <-> jiný blízký příbuzný mužského pohlaví <-> kamarád

Základní dvojice, která má největší vliv na váš vývoj a poznání sama sebe jsou vždy vaši rodiče. V závislosti na vašem vývoji si ale můžete do jedné či obou z těchto rovin dosadit jinou osobu, která na vás bude mít největší vliv.

Tím, že jste s těmito osobami v úzkém kontaktu, postupně přejímáte jejich náhled na svět, či jinak řečeno hodnotový žebříček, prostřednictvím kterého pak hodnotíte sebe i lidi v okolí.

Čili, pakliže potřebujete udělat ve svém životě opravdu velkou změnu, neobejde se tato změna beze změny osob na oněch dvou důležitých pozicích. Pro vaše podvědomí jsou tyto osoby ale důležité, a tak vám brání v rychlých změnách. Pokud nakonec zjistíte, že nemáte nikoho, koho do potřebné role dosadit, jste smutní a stýská se vám. Takže se opět vrátíte do té nejpohodlnější pozice, i když jste se z ní na začátku snažili dostat.

Pamatujte si, že všechny návody o změně života, které se učíte, jsou prospěšné jen tehdy, pokud je kolem vás prostředí, které je nakloněné vašemu vývinu. Pokud se vám dlouhodobě nedaří i přes vaši usilovnou snahu, je na čase změnit své přesvědčení a najít si lidi, kteří vás v něm budou podporovat.

Komentáře

Vtĺkanie do hlavy
 od autora 5o

    "Rodiče vám vtloukali do hlavy, že krást se nemá. Pokud se tím řídíte, opravdu nekradete."

    Iba by som rád dodal, že takto to napríklad funguje úplne opačne. Ja nefajčím, a vyvynulo sa to u mňa v detstve tak, že rodičia fajčili aj v nútri a ja som mal červené oči a zle sa mi dýchalo. Odvtedy aj medzi "kamošmi", keď ešte bolo v móde fajčiť, som si zvykol povedať "nefajčím", aj keď na mňa čudne pozerali, ako na j*bka. A teraz? Všetci vravja, ako dobre robím. To je zmena.

    A napríklad ako decko som si skúsil aj kradnutie, alebo sem tam niečo z obchodu. Ale potom aj mne niekto niečo ukradol, a ja som premýšlal prečo. Vždy ma napadlo, že je to odplata za moju krádež. A tak som prestal a prestalo to, Už nemyslím na krádež a preto to nepriťahujem, ako je to už všade spomenuté.

    Takže si myslím, že vtĺkaním do hlavy to rodičia a takzvaní učitelia zhoršujú a vyvolávajú presne opačný efekt, "priťahujú to".

    Reaguj na tento komentář
    Re: Vtĺkanie do hlavy
     od autora RaShCZ

      Možné to je, ale hodně záleží na kontrétním člověku. Nejčastější je, že s tím buď souhlasíš, nebo na to máš, jak píšeš, úplně opačný pohled.

      Reaguj na tento komentář
    Re: Vtĺkanie do hlavy
     od autora Stinky

      Ono asi nejčastější tvrezí, které slýcháme je "nedělej to co nechceš aby ti činili druzí jinak se ti to vrátí" a proto ti někdo něco ukradl. Jelikož tys udělal něco co se nelíbilo druhým a pak se ti to nakonec stalo. Mysl je dost silná věc a nejsilnější je podvědomí. Pokud máme zakořeněno v hlavě to, že jsme třeba oblíbení, tak podvědomě jednáme tak, že oblíbění jsme.
      Zde jde jen o to, že drtivá většina lidí má vštípeno v podvědomí - tohle je špatné a když to uděláš špatně se to proti tobě otočí. Čili zlo polodí další zlo nebo po špatnosti plodí další špatnosti chcete - li. A také máme hluboce zakořeněno to, že ze všeho špatného vzniká něco dobrého, aby byly "misky vah" vyrovnané. A to v tomhle konkrétním případě je to, že jsis uvědomil - nebudu krást a nikdo nebude okrádat mě.

      Reaguj na tento komentář