Dominance ve vztahu

Ženy chtějí sebevědomé muže. Tuhle poučku píši již po stopadesáté. K sebevědomí patří také rozhodnost. Většina žen očekává, že muž bude většinu rozhodnutí dělat sám a ženě pouze oznámí výsledek. Takže až vám žena rovněž po stopadesáté řekne: „Neptej se mě, udělej to!“ či „Mně je to jedno.“, chce, abyste byli sebevědomí.

Umíte se prosadit?

Nebudeme si nic nalhávat, většina krásných mladých žen jsou s prominutím líné potvory. Mají na starosti především sebe, svůj vzhled, své kamarádky a další věci týkající se jich osobně. Tyto ženy tak v podstatě nevysloveně předpokládají, že muž bude rozhodovat všechny věci ve vztahu a ony se pouze přizpůsobí.

Kdo v drtivé většině případů toho druhého osloví? Muž. 
Kdo koho balí? Muž ženu.
Kdo zve na rande a vybírá místo? Muž.
Kdo komu dává první polibek? Muž ženě.

Takto bych mohl pokračovat dále, ale podstata je již zřejmá. Většinou je to právě muž, kdo podniká kroky směřující vztah vpřed. Něco navrhne nebo udělá a čeká na reakci ženy.

Tak je to při balení. Ale ve vztahu nastává postupem času zlom. Muž dosáhne svého cíle - s ženou začne spát - a tak ztratí motivaci jít dál. Ono také v podstatě již není kam jít.

Protože muž přestal být tahounem vztahu, zleniví. Oba partneři jsou nyní na stejné úrovni, proč by tedy zrovna on měl být tím, kdo všechno rozhoduje?

Když muž rezignuje na pozici toho, kdo směřuje vztah kupředu, mohou vzniknout tři situace.

1. Muž si přestane uvědomovat hodnotu celého vztahu

Začne být naprosto pasivní a nebude dělat absolutně nic kromě dívání se na televizi a souložení. Možná občas nějaká ta procházka, aby se neřeklo. Ženě s takovým mužem není dobře. Její zájem se postupně snižuje. Když žena nakonec zjistí, že s mužem již nic nového nepodnikne, buď se s ním rozejde, nebo začne přijímat nabídky od ostatních mužů.

Vzhledem k tomu, že do této kategorie spadá dost velká část vztahů, se takto zadaná žena stává rájem svůdníků a milenců. Takže pokud vás žena někdy podvede, v prvé řadě si ujasněte, zda si za to nemůžete také sami.

2. Muž dále hledá možnosti vztahu

V podstatě bychom mohli konstatovat, že muž přešlapuje na místě. Vztah ze svého úhlu pohledu už příliš posunout nemůže, ale snaží se alespoň udržet zájem ženy. Protože se však pozice obou lidí ve vztahu vyrovnaly, chce svá rozhodnutí se ženou konzultovat. A právě zde vyvstává riziko vět typu: „Neptej se mě, udělej to!“

Ženy si totiž často neuvědomují, že vztah již dospěl dávno do stádia, ve kterém již není pro muže důležité snažit se. Muž svůj biologický úkol splnil, oplodnil ženu. A to dokonce několikrát a v různých polohách. Proč by tedy měl muž plýtvat svojí energií na to, aby se rozhodoval i za ženu? Není-li možný další postup, není ani kam směřovat. Když proběhnete v závodě cílem, také nebudete jak zběsilí běžet dál.

Problém žen je však ten, že si na dominantní přístup partnera zvykly. Jsou pohodlné cokoli rozhodovat a zároveň nést za svá rozhodnutí odpovědnost. V této situace také postupně vyprchává zájem, ale tentokráte spíše u muže, který nechce pořád na bedrech nosit tíhu celého vztahu. Když je žena líná, rozejde se s ní.

3. Muž se usadí a stává se submisivním

Do této situace se muž dostane, když si najde energickou ženu. Pokud žena nebyla ta aktivnější již ve fázi balení, může se muž do takové situace dostat z prvního i z druhého předchozího případu za předpokladu, že má žena na to sílu.

V této situaci je žena tím, kdo vede vztah. Pochopitelně jí to také stojí energii, což se jí vůbec nelíbí. Typická ženská domácnost pak vypadá tak, že žena rozhoduje prakticky o všem.

Žena v takovém vztahu bude mít rovněž větší tendenci vztah opustit, ovšem zájem nebude ztrácet tak rychle jako v prvním případě.

Pnutí

Všimněte si, že zatímco v první situaci se zájem vytrácí poměrně rychle, ve druhé a ve třetí situaci se vytváří mezi partnery pnutí. Dominantnější partner bude mít vždy větší tendenci vztah opustit. Hodně ale záleží na tom, nakolik je pro něj submisivní partner přitažlivý, nakolik si vztahu cení (například kvůli dětem) a jak velký rozdíl je mezi dominantním a submisivním partnerem. Přibližně platí, že čím větší rozdíl mezi dominantním a submisivním, tím větší nespokojenost ve vztahu.

Komentáře

?
 od autora Arnall

    A zaverecna rada zni?

    Reaguj na tento komentář
    Re: ?
     od autora RaShCZ

      Žádná závěrečná rada není. Je na tobě (či na vás), jak si vztah uzpůsobíš.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora ax

    K tomu prvnímu odstavci - Nebudeme si nic nalhávat, většina krásných mladých žen jsou s prominutím líné potvory. Mají na starosti především sebe, svůj vzhled, své kamarádky a další věci týkající se jich osobně. Možná to tak je, možná je takových dokonce i většina. Ale s holkou chovající se jen takhle si něco začne jen blb. Normální chlap, co si vědom své vlastní ceny, bude stát spíš o skutečnou partnerku, a nebude mít zapotřebí si na sebe věšet přiblblou nánu, co nic neumí a zajímá se jen o sebe.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      A co bys konktétně po ženě chtěl?

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora ax

        No přeci aby neměla na starosti jen sebe, svůj vzhled, své kamarádky a další věci týkající se jich osobně. Co s takovou... Když už, tak aby měla na starosti věci OBOU. Rozhodně ne takovou, co bude stát jak tvrdý ý a čekat, že budu vždycky všechno rozhodovat, mám rád holky, které mají svůj mozek a umějí jej používat, byť to moc asi v módě není. Takové, co se samy dokážou o něco postarat, a kupodivu nejen o sebe, co dokáží něco i zařídit pro oba, nebo třeba i jen pro partnera, co dokáží vědět, co vlastně chtějí. dokáží formulovat svá přání a představy, a co dokáží občas i převzít iniciativu, samy něco vymyslet a zorganizovat. To je pro mě odpovídající partnerka, která za něco stojí.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora RaShCZ

          No dobrá, přesně proto jsem do toho popisu dal slovo "především". Věř mi, že i holka, která si dokáže sama zařídit věci pro oba, něco vymyslet nebo najít, formulovat své představy a přání a dokonce ti i občas koupit nějaký ten dáreček, myslí především sama na sebe a své potřeby.

          Jestli taková holka za celý den myslí 2 hodiny na potřeby na vás obou nebo výlučně na tvé potřeby, tak si můžeš gratulovat. I přesto to jsou pouhý zlomek dne a holka většinou myslí sama na sebe.

          Upřímně řečeno, já osobně od vztahu ani nic moc navíc nepožaduji. Kdyby myslela víc na tvoje potřeby než na svoje, nebyla by to tvoje holka ale tvoje matka.

          Tou větou o které diskutujeme jsem chtěl říci, že většina mladých pěkných holek investuje více do sebe a od tebe očekává, že budeš pro změnu ty více investovat do vztahu. Jestli ona myslí 2 hodiny, ty máš myslet déle nebo alespoň efektivněji.

          Reaguj na tento komentář
Trochu podceňuješ ženský, ne?
 od autora Petra

    Nevím, kdes četl, že většina žen chce, aby za ně rozhodoval někdo jiný?? S takovými ženami právě sebevědomí muži nechodí..

    Reaguj na tento komentář
    Re: Trochu podceňuješ ženský, ne?
     od autora RaShCZ

      Nečetl jsem to nikde, hovořím z vlastní zkušenosti. Ženy v mém okolí (nejen parterky, ale i kamarádky či příbuzné) mají problém s tím, že nerady přijímají zodpovědnost za svá rozhodnutí, a proto raději nechávají rozhodovat jiné.

      Reaguj na tento komentář
S tou dominancí to není tak jednoduché:)
 od autora Básník

    Mladá žena se ráda podřídí, ale po svatbě a po dětech jí pomalu začne vadit submisivita a stane se dominantní polovičkou. Kolem padesátky se pak už chlapi pomalu bojí jít domů a radši vysedávají s kámošema po hospodách:-)A hlavně, žena tahá za provázky, mnohdy tě při organizaci "něčeho" nenápadně usměrní....Jen kladu zrcadlo k tvému článku, který se mi jinak líbí[S03]
    P.S.Největší dominance je ovšem ve vztahu tchýně-zeť[S09]

    Reaguj na tento komentář
    Re: S tou dominancí to není tak jednoduché:)
     od autora RaShCZ

      Souhlasím, hodně to souvisí s dětmi. Když má žena děti, její život se rapidně změní. Má najednou nový cíl, co nejlépe vychovat potomka. Proto převezme žezlo nad mužem, který už dávno žádný cíl nemá. Jde v podstatě o třetí případ v článku.

      S tou padesátkou je to již trochu přehnané, rozhodně bych to nedával jako univerzální příklad. [S03]

      To samé platí o vztahu tchýně - zeť. Tvoje poznámka vypovídá spíše o přežívajícím stereotypu než o skutečné situaci.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora buddy

    Nebudeme si nic nalhávat, většina krásných mladých žen jsou s prominutím líné potvory. Mají na starosti především sebe, svůj vzhled, své kamarádky a další věci týkající se jich osobně.
    ...mno, tak pokud holka takováhle opravdu je, tak nějak nechápu důvod, proč bych s takovou měl chtít mít nějaký vztah.

    Většina mladých žen jsou líné potvory? Pod označením "mladá žena" si už nepředstavuju puberťačku (tam výraz "většina" možná je na místě)...a že by většina těch trochu starších byla líných, to si nemyslím. Alespoň já líné nepotkávám...
    A pokud holku zajímají spíš její věci a kamarádky...nebude spíš problém v tom, že jí kluk moc nezaujal...?[S08]

    Muž dosáhne svého cíle - s ženou začne spát - a tak ztratí motivaci jít dál. Ono také v podstatě již není kam jít.
    ...již není kam jít? Jako, přijde mi, že na tomhle webu se pod označením "vztah" bere situace, kdy holka je s klukem jen proto, aby vyplnila nudu ve chvíli, kdy už si užila svých kamarádek a svých zájmů a kluk je s holkou jen proto, aby se měl občas s kým vyspat. A vše další je jen nutné zlo...
    Ale takhle snad nevypadá fungující vztah, né? Aspoň já bych o něco takového nestál...a páry kolem mě, kterým to spolu klape, spolu dělají spousty dalších věcí, než je jen sex:o)...a rádi.

    Není snad vztah právě to, když se k tomu "spaní spolu" přidá i to další...?

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Líné potvory - již jsem to vysvětloval.

      Kamarádky a jejich osobní věci - fáze prvotního zamilování vydrží jen půl roku a tehdy skutečně holku zajímá více přítel než vše ostatní. Pak se situace mění, což jsem již nejednou psal.

      Není kam jít dál - ve smyslu jakéhokoli dalšího postupu.

      Buddy, rád bych se zdržel osobních narážek, ale myslím si, že ty konkrétně bys potřeboval zažít dlouhodobý vztah. Tvoje poznámky vypovídají o tom, že máš o vztazích stále dost zkreslenou představu. A myslím si, že to není pouze můj dojem.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora ax

        No, Buddy je sice teoretik jak noha, ale zrovna zde jsou ty jeho námitky dost smysluplné a oprávněné.

        Reaguj na tento komentář
      RaSh, ax
       od autora buddy

        RaShi, já to neberu jako narážku...máš pravdu...samozřejmě že nejspíš mám o vztahu zkreslené představy. A uvědomuju si to. Proto většinu poznámek, které píšu, neberu jako kritiku článků, které tu jsou psané...naopak...spíš občas neumím pochopit, že pokud to tak je, že to ostatním vyhovuje, nebo se s tím alespoň smíří...

        Ale pokud jde o to "není kam jít dál"...vždyť tady na webu se pořád píše, jak kluk může spát s holkou kdykoliv...i s tou, ke které jinak nic necítí, jen ho přitahuje. A tak pokud poté, co s holkou začnu spát už nebudu mít kam dál postupovat, tak to aspoň pro mě není vztah. Lidi se přece opravdu poznávají a budují k sobě důvěru atd. většinou až poté, co se spolu vyspí, ne?

        No jo, zase teoretizuju...:o)...Jo, měl bych zažít dlouhodobý vztah, pak třeba budu uvažovat jinak...Nebo spíš...doufám, že budu uvažovat jinak...:o)
        A nebo ještě spíš...měl bych asi už teď začít uvažovat jinak, nebo se žádného vztahu nedočkám...[S08]
        Mě samozřejmě sex láká, jako něco hodně příjemnýho...ale víc mi záleží "na tom dalším"...mít vedle sebe někoho, s kým jsem i při ostatních činnostech rád...a ona se mnou. Bez toho mi to prostě přijde o ničem...

        Nikdo další to takhle nebere?

        Reaguj na tento komentář
        Re: RaSh, ax
         od autora ax

          Bere, natom všem "dalším" záleží mnohem, mnohem víc než na sexu. Ale na to by ses asi musel obrátit na jiný web, kde se řeší vztahy, a ne balení.

          Reaguj na tento komentář
          ax
           od autora buddy

            Jasně, tohle je web o balení. Ale tenhle článek mluví o vztazích, tak proto jsem psal o tomhle:o)
            A ani tu nehodlám zas rozvíjet nekonečnou diskuzi, nebojte[S08] Když mi zatím moc nejde ani to balení, nemá cenu dumat o vztazích...

            Jen mi právě přijde, že když už se tady zabrousí do vztahů, píše se tu ve stylu "vztah...pro kluka = sex, nic dalšího od toho neočekává". Ale myslím, že většina chlapů dříve či později chce i toho partnera pro život celkově...i když s kamarády v hospodě mluví spíš o tom sexu...[S04]

            Reaguj na tento komentář
All:
 od autora Archeopteryx

    Tvrzení v článku je sice nepříjemné, ale bohužel opodstatněné a obecně platné. Samozřejmě realita není černobílá a existuje široké spektrum intenzity. Většina žen je však více či méně zasažena nešvarem pasivity a egoistického využívání okolí. Reakce v diskuzi že není o co stát jsou naprosto trefné. Závěr však z toho není nijak optimistický. Jak už bylo uvedeno ve starším seriálu o teorii zájmu, mezi holkama prostě existuje pouze menšina těch správných a vhodných pro vztah a zbytek je v lepším případě dobrý jen pro nezávazné pobavení. Z toho bohužel plyne, že pouze menšina chlapů má šanci na kvalitní a uspokojivý vztah a zbytek se buď bude trápit v problematických nefunkčních vztazích s nevhodnými partnerkami anebo zůstanou sami :-( Co se dá dělat, příroda je tvrdá.

    Na lenosti ještě není samo o sobě nic špatného, však ona je matkou pokroku. Špatný je parazitický životní styl, automaticky předpokládající že vše zařídí a vyřeší někdo jiný (chlap).

    Rozhodování a volba sice dávají moc a svobodu, ale jsou taky nepříjemné a náročné. Pohodlnější je přenechávat zodpovědnost a řešení starostí na druhých.

    Není pochyb že dlouhodobý vztah je komplexní záležitost a pro jeho fungování a kvalitu je třeba více faktorů. Stále ale platí, že právě sex je tím co dělá partnerský vztah partnerským vztahem a odlišuje ho od pouhého kamarádství. Čistě racionálně je taky sex jedinou situací k níž chlap (hetero) nutně potřebuje ženy. Vše ostatní se dá (mnohdy lépe) provozovat s kamarády. Význam toho ostatního v partnerském vztahu spočívá v budování a udržování dlouhodobé spolupráce. Pokud si ti dva nemají kromě sexu co říct, vztah se po biologickém naplnění přirozeně rozpadne. Všeho moc ale škodí a není zdravé, aby měli oba v páru všechny zájmy stejné, trávili spolu všechen čas a uzavírali se před okolím.

    Partnerský vztah není žádná idyla dle naivních romatických představ, je to ve své podstatě spojenectví uzvírané za účelem reprodukce, přičemž každé pohlaví sleduje odlišnou strategii a tyto strategie mohou být často neslučitelné a soupeřící. Někde jsem četl velice trefný postřeh, že jediná žena která to s mužem myslí zcele nezištně a upřímně je jeho matka. Jak jinak protože syn nese její geny a jeho prospěch je tudíž i jejím prospěchem. Zatímco partnerka pouze potřebuje mužovy geny aby je mohla využít ku svému prospěchu. V nejlepším případě se partnerský vztah stane užitečnou symbiózou, kdy se ti dva sice navzájem využívají, ale k oboustrannému prospěchu. V horším případě to sklouzne do vztahu parazitického, kdy jeden (obvykle muž) je využívaným hostitelem.

    Reaguj na tento komentář
    Re: All:
     od autora ax

      Pouze menšina holek je správných a vhodných pro vztah? To sice asi jo, ale chlapů správných a vhodných pro vztah je stejně málo nebo spíš ještě míň, takže co. Pokud si někdo myslí, že většina holek jsou slepice, kdežto většina chlapů je super, je zcela mimo realitu.

      Šanci na kvalitní a uspokojivý vztah má každý především podle toho, jak kvalitní je on sám. Pokud je někdo blb a vybírá si podle špatných věcí, může si za to především sám. Vždyť to je zhusta i vidět tady, co jsou pro kluky "ty nejlepší holky", ty "9/10" a podobně. Namaskovaná pipinka s pěkným ksichtíkem, toť jediné kritérium výběru, že je blbá jak dveře nikoho netrápí. Tak čemu se pak divit?

      Že ta tvrzení v článku jsou obecně platná? Nejsou. Jen pokud uvažuješ pouze tu skupinu blbek, tak ano, pro tu skupinu platná jsou. A zase jsme u toho, co vlastně kdo chce a co si vybírá. Už jsem tu kdysi psal, že tenhle server je postaven především na tom, že radí blbům (kterých je většina), jak nejrychleji dostat do postele slepici (kterých je také většina). Nic víc, nic míň. Chápu to většinové zaměření, je to nejsnadnější. Ale vydávat to za jediné, všeobjímající a obecně platné?

      Trefný postřeh, že jediná žena, která to s mužem myslí zcela nezištně a upřímně je jeho matka? Větší hovadinu jsem snad ještě nečetl. Jo, stačí se podívat na ty příklady tzv. mamánků, co jim maminka utírá pr*el i v dospělosti. Jejich použitelnost v životě není ani nulová, je přímo záporná. Matky to s nimi myslí upřímně a nezištně v tom smyslu, že je učiní nepoužitelnými, aby si je žádná jiná ženská neodvedla? No bomba. Skoro jak Standa "Myslím to upřímně".

      No a ten předposlední odstavec, jak je sex to jediné, k čemu chlap nutně potřebuje ženy, jinak se vše ostatní dá lépe provozovat s kamarády? Jo, to je taky přesně uvažování někoho, kdo nikdy žádný skutečný vztah nezažil. Že se dá s kamarády vyrazit na kolo, do hor, na pivo a já nevím co ještě je sice fajn, ale vyrazit tam se super partnerkou, co umí být skvělá parťačka a je na ní spoleh je zase řádově úplně někde jinde. Asi tak jinde, jako k tomu sexu taky vlastně tu ženskou nepotřebuješ, a můžeš místo toho s kamarády pohonit. Také to není tak úplně stejné, že? Ale tady holt platí, že hladový sytému nevěří [S03]

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: All:
       od autora RaShCZ

        Zajímavá diskuze se tu rozjela. Osobně je mi celkově bližší názor Archeopteryxe.

        to ax

        Záleží na úhlu pohledu. Co se týká konstatování na začátku článku, bylo určeno skupině mladých atraktivních dívek. Čili to tvé "9/10" je nastaveno jako počáteční podmínka. Nikdo ti netvrdí, že nalezneš mnoho na první pohled méně atraktivních žen, které budou pro vztah obětovat mnohem více.

        S hodnocením návštěvníků webu jsi dost přestřelil. Podle informací, které mám k dispozici, jsou návštěvníci většinou studenti či absolventi VŠ, méně pak studenti SŠ. Takové lidi rozhodně nepovažuji za blbce.

        Rovněž jsi přestřelil s hodnocením obsahu webu. Ano, je tu hodně článků radících, jak dostat ženu do postele. Ale pak je tu také hodně článků analyzujících vztah, články o výběru vhodné partnerky pro vztah atd. Podle toho, jak pozoruji postup některých návštěvníků, mohu konstatovat, že většina naše rady použila při budování trvalého vztahu.

        Ohledně matky opět souhlasím s Archeopteryxem. Zkus se podívat do nějaké odborné publikace zabývající se vztahy matka - syn a jejich dopady na budoucí vztahy. Matka je vždy opečovávající. Nikdo ti netvrdí, že je to dobře. Nicméně většina matek skutečně synovi nabídne podporu vždy, když ji syn nutně potřebuje. U ostatních žen toto platí pouze v případě, že žena muže miluje.

        K sexu - po tělesné stránce je to skutečně vrchol. Po stránce duševní může nastat rozvoj mezi mužem a ženou.

        Nakonec jedna statictická otázka, axi. Jsi v tuto chvíli s nějakou ženou ve vztahu méně než 6 měsíců? Díky za odpověď

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: All:
         od autora ax

          Přestřeluji rád a často [S07]

          Že jsou návštěvníci studenti či VŠ nevypovídá nic o tom, zda zde našli to, co skutečně hledali, to je věc jedna, a hlavně, to že jsou studenti či VŠ nevypovídá zhola nic o jejich sociální inteligenci, věc druhá. Naopak mezi těmi VŠ bývá dost mimoňů, co jsou sice z hlediska vědy bedny, ale neumí říct ani dobrý den.

          Ne, více než 6 měsíců.

          Reaguj na tento komentář
      Re: Re: All:
       od autora Archeopteryx

        Souhlasím, že i chlapi mají své nešvary a i mezi nimi je spousta nevhodných. Taky sdílím přesvědčení o většině blbců (i mezi VŠ), ovšem příliš se s tím nešířím, protože to je spolehlivý přístup jak být za arogantního machra, nadělat si spoustu nepřátel a nahrávat jim na smeč (každý máme své slabiny přestože se třeba považujeme za příslušníky té chytré menšiny).

        Šance jsou obecně hodně dány postavením v populaci. Kdo je průměrný a tuctový, má statisticky největší naději že k sobě nalezne odpovídající protějšek a bude ním mít rovněž průměrný a tuctový vztah se všemi pozitivy a negativy. Kdo má ambice na vztah vyšší kvality, manévrovací prostor se mu snižuje. Potom lidé všelijak vyjímeční a nenormální v negativním i pozitivním slova smyslu to mají přirozeně složitější, protože odpovídajících protějšků je v populaci rovněž méně a je tedy obtížnější na ně narazit.

        Požadovat u holek přitažlivý vzhled ještě samo o sobě není nic špatného a nedělá z chlapa blbce, pokud se ovšem nepřežene do extrému. Hodnocení vzhledu může být chápáno různě. Zdaleka ne pro každého jsou nejpřitažlivější vyfintěné slečinky, většina chlapů preferuje spíš přirozenou krásu.

        Odvažuju se tvrdit, že ta tvrzení jsou skutečně všeobecně platná napříč všemi kategoriemi a generacemi žen. Existují samozřejmě veliké rozdíly, avšak alespoň drobné náznaky se vyskytují téměř u všech žen. Patří to prostě k jejich přirozenosti formované evolucí. Uvedená kategorie mladých krásek je pochopitelně obzvlášť zamořená, ale u starších či méně atraktivních vůbec není záruka, že budou lepší. Řada starých meger v tomto hravě strčí do kapsy i bláznivé puberťačky a řada průměrných či úplně nehezkých holek se též směle vyrovnává svým atraktivnějším kolegyním. Přitom když se spojí typické ženské manýry s tělesnými mindráky, tak je to teprv síla :-(

        Kritiku pojetí bych směřoval především na samotný pickup, tento server soudím až takto vyhraněný není. V každém případě jde ale o klasický problém nástroje a jeho správného (a morálního) využití. Není chyba sváděcích teorií a rad, že je lidé nesprávně chápou a nevhodně používají. Určité obecné zásady (jako např. sebevědomí, nebýt příliš hodný apod.) platí zcela všeobecně a to i na kvalitní neslepicoidní holky.

        Na postřehu trvám, není snad logické, že rodiče vždy dělají maximum pro blaho svých dětí? Že je jejich počínání mnohdy kontraproduktivní a vede k opaku je ovšem druhá věc. Ve vztahu matka-snacha se projevuje napětí že matka (oprávněně či neoprávněně) podezírá synovu partnerku, že ho chce využít.

        Mazánci jsou extrémní příklad. Ve skutečnosti jich však není zas tolik, pouze jsou příliš nápadní. Existuje spousta nesamostatných žen, jenže u nich se to tak nebere a navíc většina z nich má slušnou šanci pověsit se na krk nějakému chlapovi. Zatímco nesamostatný chlap je hned za exemplárního troubu a jeho šance na prosazení se v životě jsou téměř nulové, když odejdou rodiče, nikdo už ho nepodrží.

        Ženy k sexu nutně potřebuje každý kdo není 4% :-) Ve starém Řecku to sice vlastně bylo tak jak naznačuješ. Muži měli spolu i sex pro potěšení a ženy potřebovali jen na plození dětí. To byla ovšem trochu jiná kultura, pro mně je něco podobného nestravitelné :-/

        Upřímně, kromě sexu můžu vyjmenovat spoustu mých osobních důvodů pro vztah. Společné bydlení, podnikání různých aktivit (zájmová činnost, dovolená...), komunikace a sdílení společných zážitků, no a taky třeba nebýt mezi spárovanými za exota. Všechno je to ale dost účelové. Společenská konformnost, ekonomické výhody (pokud partnerka není zrovna zlatokopka), společnost pro trávení volného času (v reálu kamarádi bohužel nejsou nestále k dispozici, buď mají moc práce, anebo pod pantoflem a tudíž své kolegy zanedbávají). Přitom já se o sebe postarat dokážu a i jinak si do značné míry vystačím sám (domlouvání se s jinýma lidma bývá mnohdy otravné a leckdy je výhodnější a uspokojivější rozhodovat jen sám za sebe a jednat zcela svobodně a nezávisle). Sex je tedy u mně hlavním motivem pro vztah. Jenže sex lze mít i mimo vztah a navíc vztah není sám o sobě žádnou zárukou bohatého a uspokojivého sexuálního života (často je to bohužel přesně naopak)

        Partnerka parťačka je svým charakterem spíš kamarádka než partnerka. Ono to vůbec v dlouhodobých vztazích často dopadá, že se ti dva stanou spíš kamarády a erotická přitažlivost se vytratí. Obecně je problém že ve vážném vztahu partneři vystupují v několika různých rolích které jsou někdy až protichůdné a je velmi obtížné ne-li nemožné je skloubit v jedné osobě (vášnivá hysterka může být super v posteli, ale jinak zcela nepoužitelná, klidná rozumná hoka může být výborná pro život, ale v posteli nuda atd.). Ideály neexistují, tak alespoň nějaký optimální kompromis.

        Pokud žiješ ve spokojeném vztahu, nelze než gratulovat k příslušnosti ke šťasné menšině. Sám se na vztahy dívám realisticky a bez příkras. Ačkoli bez vlastní přímé zkušenosti, ke skepsi bohatě stačí pozorování lidí kolem sebe. Většinou žádná idylka jen problémy a i řadu domněle idylických vztahů hodnotím nyní kritičtěji. Dřívější pohled byl jednoduše dán nedostatem relevantních informací a díky mladistvé naivitě.

        Jestliže máš rád přestřelování, tak doporučuju publikace o mužském šovinismu od Hausmanna. Jakožto reakce na agresivní feminismus je to pochopitelně poněkud přehnané, ale řada postřehů je tam velice trefných. Dost to odpovímá mým vlastním vypozorovaným poznatkům.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: All:
         od autora ax

          Pěkný souhrn.

          Slovo blbec jsem nezvolil nejvhodněji. Má to být spíš ve slovu trouba, naiva nebo něco takového, ne že je dotyčný úplně blbej. Nezní to sice o moc lichotivěji, ale lépe to vystihuje podstatu věci.

          Vzhled je samozřejmě důležitý, o tom žádná. Kdo tvrdí, že ne, kecá. Problém je, když někdo vybírá pouze podle něj, a takových není zas tak málo. Proto to moje nelichotivé hodnocení. Ono je sice fajn mít hezkou holku, ale když to je všechno, co ta dotyčná má, tak co z toho. Krása se okouká, a pak? S tou přirozenou krásou to také není jednoduché, dnešní maskovací metody jsou hodně rafinované.

          Máš pravdu, že určité manýry mají i ošklivé megery, až se člověk diví, že jim na to někdo skočí. Holt jsou zdatné manipulátorky. Tady je to hodně o tom, jak sebou člověk nechá manipulovat, co si nechá líbit, co a jak mu dojde. Klidně přiznám, že jsem podobným kdysi taky párkrát skočil na špek, a s odstupem času jsem nechápal, jak se mi to vůbec mohlo stát. A někdo z toho třeba neprohlédne nikdy, nebo až pozdě.

          Žádný vztah není idylka. Pokud by to tak bylo, byla by to nuda, a ten vztah by zašel kvůli tomu. V téhle souvislosti pamatuju, jak mi někdo říkal - děda s babičkou mají krásné a úžasné manželství, hádají se už víc jak 60 let.

          Tvůj přístup - předem skeptický - se mi ale nezdá jako příliš dobrá volba. Navezl ses tím do pěkně slepé uličky. V těch vztazích, jako v celém životě, platí - jaký si to uděláš, takový to máš. I vztah s problémy stojí za to, když v něm nejsou jen ty problémy, a navíc, řešení těch problémů dává člověku sílu, motivaci, v podstatě i smysl fungování. Odstřelit to předem znamená sice se nějakým problémům pohodlně vyhnout, ale také se o mnoho víc připravit. A to nemluvím jen o tom sexu, který jak píšeš se dá pořídit i jinde, ten je jen pomyslnou třešničkou na dortu.

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re: All:
           od autora Archeopteryx

            Vcelku souhlas a žádné vážnější námitky.

            Manipulace představuje (alespoň pro mně) velký problém. Z rodiny (kde právě panovalo ze strany rodičů dominantní a manipulativní prostředí) jsem pokřiven do pozice příliš hodného a dodnes mi dělá problém být plně asertivní. Přitom nejsem submisivní a naopak nesnáším když se mně někdo snaží ovládat. Proto taky ten postoj držet si lidi (i holky) dál od těla a dávat si pozor.

            Ideály samozřejmě neexistují, ani vztah bez problémů. Podstatné je aby pozitiva vztahu převažovala nad negativy. V opačném případě to nemá cenu. Přesto se najde spousta lidí co z mého pohledu nepochopitelně lpějí i na nefunkčních a nedostatečně uspokojivých vztazích, protože prostě nedokáží být sami.

            S nudou bych trochu polemizoval. Napětí a hádky mně nic pozitivního nedávají, spíš naopak. Vážím si a oceňuju spíš klid, pohodu, a jistotu. Myslím, že toto jsou základní a důležité lidské potřeby a v dlouhodobém vztahu je zásadní, aby v něm člověk pociťoval bezpečnou oázu kam se může uchýlit před vnějším světem. V práci atd. je stresu víc než dost a nestojím o to, abych ho měl ještě doma.

            Recept na dlouhodobé partnerství. Připouštím, že někomu hádání může vyhovovat, ale pro mně je to poněkud úchylné. Spíš mi sedí jiný přístup. V jednom novinovém článku jsem četl naopak o starém páru, který spolu vydržel celý život tak, že se ignorovali. Tzn. že byli k sobě velice velkorysí a tolerantní a místo aby se hádali pro každou blbost, tak neřešili zbytečné malichernosti. Jestli něco potřebuju, tak právě nějaký volný vztah, kde jsou oba dost nezávislí a příliš na sobě nevisí, dokážou se shodnout v základních věcech, mají nějaké společné aktivity, ale i svůj vlastní osobní život a na druhého nežárlí a nemají majetnické sklony.

            Skepse neznamená úplné zavržení. Je ale fakt že se mi s postupem času vytratil takový ten mladistvý elán. Dříve jsem měl do vztahů větší chuť a nebál jsem se tolik všemožných nástrah a podrazů nejen ze strany žen. Různé subjektivní i objektivní důvody mně však blokovaly. Nyní už jsem sice v lepší situaci, ale zas jsem si už příliš zvykl na dosavadní styl, obecné životní zkušenosti dodaly obezřetnosti a skepse a když tak vidím neutěšenou realitu vztahů lidí kolem sebe, tak leckdy pochybuju, zda je vůbec o co stát :-/ Když se tak negativně mluví o mladých nezralých holkách, kritika jistě platí, ale na druhou stranu zas je život v mladším věku všeobecně bezstarostnější a zábavnější a podobně vypadají i tehdejší (pseudo)vztahy. Dneska mně štve, že jsem neměl v období dospívání možnost více se zapojit do společenského života a užít něco v partě a s holkama. Z toho pramení handicap, který může člověka negativně ovlivňovat po celý život. V současném věku už je vše závažnější, ve vztazích začíná jít o společný život, rodinu, děti atd. což už není legrace a chyba se může vymstít nesrovnatelně závažněji než v pubertě :-/

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re: All:
             od autora ax

              Tvůj postoj k hádkám chápu. Já mám v podstatě stejný, taky bych ze všeho nejradši klídek a pohodu, jenže už jsem přesně na to dojel. Měl jsem dlouhodobý vztah, v kterém jsme se nikdy nepohádali. Jenže to neznamená, že nikdy nebyl žádný problém, jen se to dusilo v sobě, a víš, co se říká - s kapkou přetéká sud. Jednou to prostě skončilo na tom, že se nasčítaly prkotiny, a došlo k výbuchu. A šlus, konec, ende. Nemysli si, že by mě bavilo se hádat. Ani náhodou. Vždycky, když k tomu dojde, jsem naštvanej, že k tomu došlo. Jenže, bez debat je, že hádky prostě pročistí vzduch, tak jako to udělá s dusným počasím bouřka za letního dne. Důležité je ovšem to, hádat se konstruktivně, netahat do toho podpásovky, a neživit to příliš dlouho. I v pár článcích je tu zmíněno, že emoce ke vztahu patří. A je to pravda, bez emocí ten vztah fakt zajde.

              Ztrátu elánu chápu, stejně tak i trochu chápu tu odlišnou situaci, když jsi ta bouřlivá léta strávil mimo smíšené kolektivy. Já už jsem psal dřív, že jsem na tom byl (a jsem) opačně, takže v tom jsem měl výhodu, i když zdaleka nejsem žádný model. Znám ale dost lidí, kteří byli v podobné situaci jako ty, vím, jak se vyvíjeli. V podstatě je to tak, jak píšeš, na jednu stranu je snadnější si holku najít, protože člověk už nějak pořádně působí, na druhou stranu se od toho taky mnohem víc a mnohem dřív očekává. Už to není bezstarostné blbnutí a moc neřešení budoucnosti, poměrně brzy se člověk musí rozhodovat, zda to v horizontu max. pár let bude směřovat k manželství, a nebo jestli z toho bude častý lov nových objevů, a jejich opouštění v okamžiku, kdy začnou do té svatby tlačit. S tím, že ten lov bude také čím dál těžší, a překlenování dob mezi tím ještě víc. Mládnout už fakt nebudem...

              Skoro mám takový pocit, že už jsme na sebe narazili v nějaké jiné diskuzi, na jiném serveru, pod jinými nicky. Přijdeš mi dost povědomý, jak životním příběhem, tak stylem psaní.

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re: Re: Re: Re: All:
               od autora Archeopteryx

                Ohledně významu hádek jsem už něco četl, není to pro mně nové, ale obtížně akceptovatelné. Osobně jsem prostě dost citlivý na všelijaké neshody s blízkými lidmi a brání mi to v hlubších vztazích (nejen partnerské ale i třeba v rodině apod.). Nedokážu se plně otevřít a důvěřovat člověku s nímž mám nějaké spory, po hádce s partnerkou bych ani neměl chuť na sex s ní atd. Zametání problémů od koberec a klid za každou cenu je určitě nebezpečný způsob, ale na místo propuknutí emocí a divoké hádky preferuju klidnou, ohleduplnou a konstruktivní výměnu názorů. Bez emocí jistě nastává nuda a následně vyschnutí vztahu. Když ale emoce, tak raději ty pozitivní, bez negativních se rád obejdu a pokud jsou někdy užitečné tak je vnímám pouze jako nutné zlo.

                S popsaným souhlasím, akorát bych polemizoval s tou snadností si najít holku. Já mám naopak pocit, že to je s věkem čím dál těžší. V raném mládí bývá obvykle víc možností a společenské vztahy jsou volnější, vše jde snadněji (proto ta škoda promarněných let, minimálně pro trénink). Nyní je potíž že ten kdo si už partnera nenašel dříve, má omezenější okruh (většina lidí je zadaných a speciálně holky, nedávno tu někde padnul trefný postřeh že holka co za to stojí je buď zadaná nebo krátce po rozchodu). Absence zkušeností s navazováním a udržováním vztahů z raného mládí je pro ty co začínají později též nepříjemný handicap. Jediné pozitivum vidím v pohlaví. U chlapa ještě kolem 30 není nic ztraceno, dokonce může ještě něco do budoucna očekávat. Ženy jsou na tom přeci jen hůře a biologické hodiny nejsou nic záviděníhodného.

                Taky mám podobný pocit a nevím zda je to skutečnost či klam. Myslím že jsme na to už jednou v diskuzích narazili, ale nevyjasnili. Jestli to chceš probrat soukromě tak můžeš poslat kontakt mailem na centrum, jméno mám jako zdejší nick.

                Reaguj na tento komentář
      Re: Re: All:
       od autora viola

        Souhlasim s axem

        Reaguj na tento komentář
Archeopteryx
 od autora buddy

    No, reagovat na tvůj přízpěvek All: vlastně ani nemusím...psal bych opět jen to samé...protože tvé názory jsou stále stejné. Stanovíš si zcela jednostranně výhodná měřítka a na základě nich tu rozebíráš, proč chlapi jsou obecně lepší než ženský.
    Přiznám se, že ale nějak nechápu, o co ti jde. Za každou cenu tu dokázat, jak jsou holky obecně hrozné? Tak proč teda o ně máš zájem? Tak se na holky vykašli a máš to. Proč teda nehledáš jen holky, které mají zájem jen o sex (když ten je pro tebe to hlavní)?

    Hodnotit má cenu pouze konkrétního člověka...mezi chlapy jsou slušní i šmejdi, mezi ženskejma jsou slušné i potvory. Tvrdit, že mezi holkama je mnohem víc těch špatných, než mezi klukama, je NESMYSL. Nechápu, o co se tyhle tvé názory opírají.
    Nebo...vlastně chápu. Když si přečtu, jak "spravedlivě" tu například hodnotíš holku a kluka v článcích od Terry, tak je pak jasný, že ti většina holek připadá špatných...[S08]

    [I]V horším případě to sklouzne do vztahu parazitického, kdy jeden (obvykle muž) je využívaným hostitelem.[/I]
    ...obvykle muž je ten, kdo je ve ztahu využíván?...a většina žen jsou ti paraziti? A tuhle statistiku jsi zase našel kde?
    Promiň, ale tohle mi už připadá jak názory od člena nějaké sekty. Už tu zbývá jen obnovit hon na čarodějnice...[S08]

    P.S. Pod pojmem parazit si představuju spíš tvora, který se k tobě nedobrovolně přisaje, využívá tě a ty se ho nemůžeš zbavit...
    ...k tobě se holky lepí sami a nejdou odehnat...?

    Reaguj na tento komentář
    Re: Archeopteryx
     od autora Archeopteryx

      Jak vidíš, není to jen má specialita, obdobné postoje jsou obecnější a rozšířenější. Minimálně k zamyšlení odkud to pramení.

      O co mi jde? Nechovat se hloupě jako hodný blbec, nenechat se od holek vodit za nos a všemožně využívat. Proč mám o holky zájem? Prostě biologie, přírodě neporučíš :-) Myslím že je trefné rčení, že nelze žít s ženama ani bez nich. Tak nějak to cítím :-/ Holek s čistým zájmem pouze o sex je minimum. Většina jich chce sex ve spojení s něčím dalším a některé pouze to další :-/

      Individuální hodnocení konkrétní osobnosti je OK, v realitě je však utopické to striktně dodržovat. Každý má přirozeně nějaké všeobecné představy a hodnocení, minimálně v prvotní fázi. Teprvě při bližším poznání lze upřesnit. Některé všeobecné představy bývají nemístnou paušalizací, jiné však opravdu platí obecně.

      Statistika? (Zprostředkovaná) životní zkušenost mnoha lidí. Mám oči, uši, rozum, takže si dokážu udělat obrázek. Jak moc přesný a reálný ti nedokážu říct. Sekta? :-) Tak mi přijde třeba pickup. Já nejsem členem žádné skupiny a nehlásím se k žádnému směru. Jdu si individuálně svou cestou, přemýšlím, kriticky zkoumám a odevšad si beru co se mi líbí a co považuju za rozumné.

      Však ony se přisávají, jen se porozhlédni :-) Akorát mně nějak vynechávají, asi je něčím zázračně odpuzuju :-)

      K ženskému parazitismu. Vše je jak jinak záležitost biologie, konkrétně techniky pohlavního rozmnožování. Muž oplodní a hned může jít dál, zatímco žena nese tíhu těhotenství, porodu a péče o dítě. Při tom náročném úkolu potřebuje od muže podporu, proto si instinktivně vybírá takového co je schopen patřičně zabezpečit. To je pochopitelné a oprávněné. Ovšem v přiměřené(!) míře. Když si holka vybere někoho solidního namísto nezodpovědného flákače, je to rozumné a OK. Pokud však chce rovnou boháče tak je to zlatokopka. Pokud nechce do vztahu přispět vlastním dílem a nechává všechnu (většinu) snahu na chlapovi, jen (většinou) bere ale nedává, tak je to prostě parazit. Pokud se nechává opečovávat a na oplátku poskytuje sex, je to defacto (neoficiální) prostitutka. Netvrdím, že se tak chovají všechny ženy, avšak minimálně nějaké náznaky lze nalézt u většiny. Jasně, je to dané přírodou, takto však lze pochopit kořeny lidského chování ale nikoli vše omlouvat. Kašlat na ty nevhodné a hledat pouze takové co stojí za to, jistě. Nepříjemné však že takových je menšina a při hledání je nutné se obezřetně prokousávat davy slepic a potvor, než se objeví nějaký ten klenot. Tyto obtíže jsou pak zdrojem mojí rozmrzelosti nad stavem věcí :-(

      P.S. Nerozčiluj se pořád, buď trochu nad věcí a neber smrtelně vážně vše co se tu píše :-) Ono leccos nakonec není tak horké jak na první pohled vypadá. Nediv se, tohle je server pro kluky o balení holek, holky se tu tudíž přirozeně rozebírají, kritizují, řeší se jak na ně atd. Však ony nás taky všelijak probírají (a nešetří) :-)

      Reaguj na tento komentář
      Archeopteryx
       od autora buddy

        Jo, asi se tu některých věcí chytám moc vážně a zbytečně se rozčiluju...přiznávám:o)

        Nechovat se jako hodný blbec?...souhlasím. Ale toho nedosáhneš tím, že budeš v holkách vidět potvory, které to s kluky špatně myslí. Toho dosáhneš spíš tím, že až se nějaká projeví jako potvora, tak si to nenecháš líbit (teda, né že bych si byl jistý, že bych to sám svedl[S08]...ale považuju to za správné).
        Ta tvoje "prevence" je dost přehnaná, nemyslíš?

        S tou sektou jsem to samozřejmě myslel s nadsázkou:o)
        Jen už nevím, jak to vyjádřit...Já souhlasím s tím tvým hodnocením "slepic a potvor"...ale nesouhlasím s tím, že takových je většina. Jen, podle mě, to špatné chceš automaticky v každé vidět.

        P.S. Ale představ si, že i přes tyhle moje postoje já holky taky "zázračně" odrazuju...[S08] A taky mám pocit, že když se porozhlédnu, tak na ostatní se lepí...:o) Tak jen doufám, že chyba je jinde a že jí objevím...pač tyhle svoje názory těžko někdy změním...:o)

        Reaguj na tento komentář
        Re: Archeopteryx
         od autora Archeopteryx

          Už jsem tuším někde zmiňoval. Jestliže se znám a vím že mám tendence se chovat příliš hodně a důvěřivě, musím si neustále vštěpovat zásady preventivní permanentní obezřetnosti. Jinak to špatně dopadne. Silné řeči jsou snadné, zvlášť v anonymitě internetu. Horší je to v realitě, chlapovi se v ženské společnosti snadno zatočí hlava a chová se jak trouba. Prostě lépe to v teorii trochu přehnat s tím že v praxi se hrany otupí, aplikace nebude tak tvrdá a výsledkem bude správně intenzivní postoj, než se v teorii úzkostlivě snažit o vyrovnaný postoj a v realitě to díky přirozenému změkčení sklouzne do přílišné slabosti.

          Však ženy potvory jsou, některé z nich dostatečně velké. Spousta jich jsou alespoň drobné potvůrky. Netvrdím, že všechny ženy jsou naprosto špatné. Takové jsou jistě v menšině. Mnohem větší počet je však takových co ty kritizované ženské manýry projevují v omezenější míře. Ty to zřejmě nevnímáš tak citlivě a leccos přehlížíš, pak si přirozeně všimneš jen těch pár extra potvor a jiné ženy ti přijdou v pohodě. Při pečlivém pohledu se však alespoň drobné náznaky a občasný výskyt kritizovaného chování dá nalézt téměř u všech žen. Samozřejmě že pokud to nepřekročí určitou míru, nepředstavuje to zásadní problém a holku automaticky nediskvalifikuje jako potenciálně vhodnou partnerku. Nutno též poznamenat, že ta hrstka žen zcela prostých ženakých záludností též není mužským ideálem. Vtip je v tom že takové ženy se vlastně chovají jako chlapi, ztrácejí svou ženskost a pro muže jsou přitažlivé spíš jako kamarádky než partnerky. Jo je to potíž :-):-/

          Reaguj na tento komentář
          Archeopteryx
           od autora buddy

            Jistě, preventivně předem předpokládat, jak holka může být špatná, je pro mě bezpečnější. Ale nepřijde ti to sobecké? Mě osobně by mrzelo, kdybych do škatulky "potvory" rovnou zašoupnul i slušnou holku...

            Ano, leccos přehlížím...jak už jsem jednou psal: u slušných nehledám to špatné a u šmejdů nehledám to dobré...

            Bohužel myslím, že to je právě znak dnešního svtěta...u lidí v základu dobrých hledat za každou cenu chyby a u lidí v základu špatných se snažit vyšťourat něco dobré...

            Reaguj na tento komentář
            Re: Archeopteryx
             od autora Archeopteryx

              Sobecké? Všichni lidi jsou přirozeně egoisti a v přiměřené míře myslet na sebe není vůbec špatné, spíš naopak. Teprve pokud vlastní ego přebují do té míry že přestane pouze chránit svého nositele a zajišťovat zdravé sebeprosazení, ale začne utlačovat ostatní lidi, je to špatně. Lidé nejsou andělé (ani ženy), a mají své negativní vlastnosti. Rovněž svět není ráj. S tím vším je třeba počítat a nechodit s růžovými brýlemi. Takový pohled je adekvátní dospívání, ale v našem věku bychom už měli mít víc rozumu a zkušeností. Pokud člověk patřičně nezkoriguje idealistický pohled na svět, v životě si téměř jistě ošklivě naběhne. V tvém pohledu na svět bych ti mohl dát v něčem za pravdu, ale stále varuju před příliš černobílým viděním.

              Reaguj na tento komentář