Dopady hormonální antikoncepce

Se stále větším rozmachem hormonální antikoncepce se vynořují i její stinné stránky, které by měly zajímat i muže. Kromě známých vedlejších účinků o trombóze či „neprokázaném“ zvýšeném riziku výskytu rakoviny prsu, se totiž ukázalo, že hormonální antikoncepce negativně ovlivňuje i výběr partnera a sexuální život.

Znáte rizika?

Zabrousíte-li na nějaký server, kde diskutují mladé ženy, zaručeně tam velmi brzy nezarazíte na téma hormonální antikoncepce (budu používat zkratku HA). Většina probíraných problémů je notoricky známá a týká se vedlejších účinků na tělo ženy. O čem se ale tak často nemluví, jsou dopady do oblasti vztahů a sexu.

Proč se přitahujeme

Žena nejvíce přitahována mužem, který má nejodlišnější imunitní systém. Právě tento muž ženě nejvíce „voní.“ Příroda ženám tímto podvědomě říká, aby si hledaly geneticky nejméně podobného partnera. Děti vzniklé ze spojení dvou odlišných imunitních systémů budou mít největší odolnost vůči nemocem.

Muži samozřejmě také nejvíce voní geneticky neodlišnější slečna, leč se vyskytl jistý problém. Přirozený výběr je v dnešní společnosti u mužů zastíněn ideálem krásy. Hubená blonďatá modelka s dlouhýma nohama je zkrátka větší lákadlo.

Různá tělová mléka a parfémy, které ženy používají, přirozenou vůni také úspěšně překrývají. V dnešní době tedy nelze spoléhat na mužský nos, a díky možnosti líčení či barvení vlasů, ani na mužské oči.

Bere HA? A proč by mě to mělo zajímat?

Hormonální antikoncepce narušuje přirozený cyklus ženy, aby nemohlo dojít k oplození vajíčka. V souvislosti s tím se prokázalo, že u ženy pobírající HA se velmi snižuje schopnost vnímat tělesnou vůni na podvědomé úrovni (mužské feromony). Nyní ženě již nevoní muži, kteří mají odlišný imunitní systém. Voní ji ti, kteří používají nejlepší sprchový šampon či deodorant.

Tento fakt dává teoreticky šanci více mužům. Avšak je tu velké ale. V momentě, kdy chce žena otěhotnět, HA vysadí. Její schopnost vnímat partnerův odér se vrátí. V lepším případě vše dopadne dobře. V tom horším si žena uvědomí, že jí její partner absolutně nepřitahuje, či je jí dokonce odporný. Problém, který může zhatit celý vztah, je na světě.

Z toho plyne fakt, že pokud brala žena během vašeho seznámení hormonální antikoncepci, může o vás po jejím vysazení ztratit zájem. Bohužel, tomuto problému lze jen těžko předcházet.

HA a sex

Přestože naprostá většina žen bere HA jako prevenci nechtěného otěhotnění, paradoxní je, že právě tato antikoncepce snižuje u ženy vzrušivost a chuť k sexu. Tento fakt je ověřený, a solidní výrobci ho uvádí v příbalovém letáku či knížečce.

Takže, pokud vaše partnerka po nasazení antikoncepce začala trápit nepřiměřeně velká bolest hlavy kdykoli se chcete milovat, chce to změnit preparát či pouvažovat nad jiným typem antikoncepce.

Řešení?

Obecně platí, že čím vyšší dávku hormonů antikoncepce obsahuje, tím je možnost výskytu vedlejších účinků pravděpodobnější. Moderní (a nejdražší) HA obsahují malé množství hormonů, starší a levnější prášky zatěžují tělo více. Toto téma by měla žena ale spíše probrat s gynekologem.

Pro muže, kteří se potýkají s nedostatkem chtíče partnerky, či kteří se obávají, že kvůli HA nemusí partnerku přitahovat, existuje přechodné řešení. Zde na webu Svadeni.cz prodáváme feromony, které vám zaručí větší atraktivitu. Jsou určeny všem mužům, kteří chtějí být přitažlivější bez ohledu na to, zda jejich partnerka HA užívá či nikoli. Pomohou vám jak při balení tak v posteli.

Má HA vůbec smysl?

Nabízí se otázka, zda má hormonální antikoncepce vzhledem k vedlejším účinkům a náročnosti užívání vůbec smysl. Dle mého názoru ano, neměla by se však zneužívat. Pokud bere žena HA pouze proto, aby byla někdy v budoucnu připravena skočit s tím pravým první noc do postele, asi je něco špatně. Vím, že farmaceutické firmy vytvářejí silnou lobby, a podle jejich vize není správná žena bez antikoncepce, ale občas je dobré zastavit se a popřemýšlet o tom, jaké dopady to může mít.

  Svůj názor můžete ostatním sdělit pod tímto článkem v diskuzi.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Vikomt

    Ta reklama na feromony je nápadná jako pěst na oko, Raši. Chápu, majitel této stránky si potřebuje vydělat, jooo, kdo néééé? [S03]

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      Ta vložená reklama je pouze nabídka řešení pro ty, kteří mají kvůli problémy. Když už něco píšu, tak bych chtěl lidem i poradit, co se s tím dá dělat...

      Reaguj na tento komentář
A proto kondom užívati:)
 od autora Básník

    Hele RasHi, netahej tu inzerci na feromony do "seriózních" článků. Popíráš tím názor, který prezentuješ v předcházejících odstavcích. Navíc sám víš, že je to jen pseudořešení. Skutečným řešením nechtěné přitažlivosti je jedině vysazení HA a souložení s kondomem. Pokud ho nandaváš opatrně (ne dlouhé nehty, ne prsteny apod.), tak nepraskne. Ale to asi neříkám nic novýho[S07]

    Reaguj na tento komentář
    Re: A proto kondom užívati:)
     od autora RaShCZ

      Vím, a také to tam píši. [S03]

      Reaguj na tento komentář
pravý opak!!
 od autora VIki

    Mě se stal pravý opak...holka se mnou začala chodit když HA nebrala, byli sme spolu 4 měsíce, začala jí brát a během 2 měsíců sme se rozešli...je možný že by to bylo tím? dík za odp.

    Reaguj na tento komentář
    Re: pravý opak!!
     od autora RaShCZ

      To nesouvisí s HA. Spíše jde o to, že v období kolem půl roku vztahu přestává období nepodmíněné zamilovanosti, a partneři hledají společnou budoucnost. Detailněji to rozebírám v jiném článku.

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Vikomt

    VIky
    Moc to zobecňuješ, myslím že HA nebyla jedinou příčinou vašeho rozchodu. Spíš bych řekl, že ta jedna z méně pravděpodobných.[S03]

    Reaguj na tento komentář
A co tohle?
 od autora Hanss

    a jako to vysazení HA při plánovaném těhotenství se nepočítá, když dotyčná slečna vysazuje prášky na několik dní v měsíci,kvůli...ehm...vždyt víte[S03]

    Reaguj na tento komentář
    Re: A co tohle?
     od autora RaShCZ

      Účinnost prášků zůstává během tohoto období zachována. Rozuměj - menstruace vyvolaná prášky nemá až na barvu a bolesti nic společného s klasickou menstruací, která má za cíl zbavit se vajíčka. Menstruace vyvolaná vysazením HA je pouze ujištění o tom, že žena není těhotná. Pokud by se žena rozhodla tyto přestávky nemít, může brát HA kontinuálně.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: A co tohle?
       od autora Killer

        Je to třošku šťourání se v detailech, ale menstruační krvácení nemá za cíl zbavit tělo vajíčka, ale odstranit zbytnělou výstelku dělohy, která byla připravená pro uhnízdění vajíčka. Krvácení je tedy spojené s opadáváním děložního epitelu, endometria. Ten v průběhu cyklu začne zase růst. Pokud nedojde k oplození vajíčka, tak zase začne opadávat při menstruačním krvácení atd. Osobně bych nedoporučil brát HA kontinuálně, i když to někteří gynekologové dělají. Podle mě je to spojené s rizikem narušení hormonální regulace organismu a zvýšením rizika růstu nádorů v děloze. A je to další závažíčko na váhy, které určují, jestli budeme plodní nebo ne. Někomu se to nemusí projevit, ale někomu se to může draze (a i doslova) vymstít.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: A co tohle?
         od autora RaShCZ

          Díky za upřesnění. Někde jsem ale četl, že vajíčko opouští tělo v prvních dnech menstruace v návaznosti na krvácení a opadávání dělohy výstelky. Jak je to tedy s tím vajíčkem?

          A když už jsme u toho, tak mi můžeš ještě něco zodpovědět, pokud to víš. Pokud při menstruaci související s pauzou v HA neodchází vajíčko a nedozrává nové, tak zárodky vajíček jsou stále v tělě. Tedy podle mé logiky by používání HA znamenalo oddalování přechodu. Víš o tom něco? Hledal jsem tuhle informaci všude možně, ale nic jsem nenašel...

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re: A co tohle?
           od autora Killer

            V první fázi výstelka roste, potom přijde prudký vzestup hormonů a prasknutí váčku se zralým vajíčkem, potom výstelka akumuluje cukry a připravuje se na uhnízdění. Pokud nedojde k oplození, tak někdy během této doby vajíčko samovolně uhyne, odejde atd. bez nějaké větší slávy. No a protože není zárodek, který by udržoval vysoké hladiny hormonů, tak se na to tělo vybodne, hladiny poklesnou a děložní výstelka začne opadávat a přijde krvácení. Pokud dojde k oplození a udržení vajíčka, tak do těla přijdou hormony, které si zase řídí těhotenství a které nenechají výstelku opadat.
            HA funguje na tom principu že zabrání vypuzení vajíčka (ovulaci) a tím nemůže dojít k oplodnění. (Složitěji - hypofýza vypouští folikuly[váčky] stimulující hormon FSH, díky kterému začnou vaječníky vytvářet estrogen a zároveň díky němu zrají váčky a vajíčka. Když se přidá estrogen z vnějšku, tak má tělo pocit, že ho už vyrábí dost a přestane produkovat FSH.) Ty vajíčka tam zůstávají, ale žena jich má stejně nadbytek a na přechod to asi nemá vliv. Ale je to zajímavá otázka. Vím například, že se používá dodávaný estrogen na zmírnění důsledků přechodu.

            Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re: A co tohle?
           od autora Vikomt

            Nejlepší bude, když si celý pohlavní cyklus nastuduješ z odborné literatury [S03]. Jenom ve zkratce: k oplození dochází ve vejcovodu, zde zygota, oplozené vajíčko, setrvává ještě pár dnů - rozrýhování - vznik blastocysty, pak dochází k sestupu do dělohy (u každého živočišného druhu při jiném počtu blastomer v blastocystě), poté vzniká tzv. agresivní plazmodium, plazmoditrofoblast - dejme tomu embryo, které se živí čistě jenom výměšky endometria (děložní sliznice) a sliznicí jako takovou - tzv. zahnizdění. Aby nedošlo k odlupování endometria, resp. aby gravidita úspěšně pokračovala dále, jsou zde hormony - progesteron - ten je pro graviditu nezbytný, a v prvních fázích je produkován ve žlutém tělísku ve vaječníku, u ženy je to myslím v 1. polovině gravidity, ve 2. polovině je to v placentě. Aby se žluté tělísko udrželo (protože jinak podléha záhy regresi a mění se na bílé tělísko, resp. zůstane po něm na vaječníku malá jizva), je zde opět celá řada hormonů produkovaných myslím v endometriu, embryu s parakrinním působením (na krátkou vzdálenost) - působí přímo na vaječníku na žluté tělísko - tímhle si nejsem jist, jetli tě to zajíma - viz. odborná literatura. No, takže, zralý folikul na vaječníku ovuluje, vajíčko se uvolňuje do vejcovodu, tady nějakou dobu "čeká na spermie", pokud k oplození nedojde, vajíčko ztrácí schopnost oplození, odumírá, sestupuje neoplozené do dělohy...tzn. není hormonální vliv, který by udržel žluté tělísko na vaječníku, to podléhá regresi, tím pádem neprodukuje progesteron a tím pádem dochází k odlupování endometria. Jinak ke krvácení dochází už před odúmrtí vajíčka, vliv estrogenů - ztluštění (hyperplazie a hypertrofie) endometria, prosáknutí endometria krví - prostup krve do dělohy.
            Kdybych kecal kraviny, tak mě Killere oprav (nejsem humáník [S03] ). Musím si to dostudovat [S07]. Myslím že princip, by měl být ale stejný.

            "Tedy podle mé logiky by používání HA znamenalo oddalování přechodu." Tak smysl by to dávalo, ale nástup klimakteria a následné menopauzy u žen je podle mě, závislá na genetice, než na hormonech, zapnou se určité geny a papá lálá...

            Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: A co tohle?
         od autora cassi

          ..ale zase gynekologove tvrdí,že menstruovat tolikrát tj.200-300 za život "není normální". Dříve, když byla horší výživa tak ženy tak brzo menstruaci nedostávali, byly neustále těhotné, tak brzy ji po těhotenství zase nedostali jako dnes, atd... Tj. tolikrát menstruovat za život pro ženu není dobré, jsou z toho rakoviny.. takže vynechání menstruace ženě tolik nevadi. Jinak vajíčko opouští tělo poté co není oplodněno.. tj. po plodnych dnech ty jsou daleko dřívv(většinou) než samotná mestruace. Menstruace začíná až po té, kdy tělo nedostane reakci,že žena není těhotné...tj. vajíčko už je dávno pryč. Tělo "ví",že je žena těhotná zpravidla po 6. či 7. dni oplodněni...

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re: A co tohle?
           od autora Killer

            Koukám, že jsi odpověděl už přede mnou.
            S tou přirozeností je to těžký. Přirozenej stav pro ženu je být od patnácti neustále těhotná a ve třiceti umřít (nebo velice zřídka přestat být plodná z vyčerpání). Otázka přirozenosti je tady velice zavádějící. Navíc těhotenství je něco úplně jiného než absence menstruace, takže se to za sebe nedá nahradit. Podle mýho názoru tady je zavedenej biologickej systém a já můžu s absolutní jistotou říct, že pro všechny moje předky fungoval báječně[S08] No a do tohohle osvědčenýho systému by se měl člověk hrabat co nejmíň.
            Mimochodem, když už jsme u té přirozenosti, v současné době je normální sypat od 17ti do těla hormony a první dítě mít po 30ti. To určitě neni normální a ani to neni zdravý. Když se budeme bavit o přirozenosti, tak můžeme diskutovat, jestli je ideální na první dítě 16 nebo 20, ale určitě ne 30 nebo 35. A podle mě může 15 let braní HA narušit přirozenou rovnováhu v těle a jsou z toho problémy s těhotenstvím. Podobný jsou anabolika. HA se teda nebere tolik, ale stejně...

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re: A co tohle?
             od autora cassi

              jasne zavedeny systém...
              ano tady jde o počet opakování tj. je zdravé pro někoho 200-250 dělat jednu stejnou věc, když je na to tělo připravené spiše do 100?

              a pokud vím jen 1- 2 generace předemnou = rovná se mestruace pozdějí o 2-3 roky a život kratší i o 10-15 let.

              takže jak víš, že tvuj systém funguje baječně celé generace? On totiž tenhle systém funguje maximálně 30let?!

              Takže co mi tedy jako ženě radíš dělat? Nebrat HA?Co použvíat? Kondom jako relativně spolehlivý (méně) muži nesnáší?

              ...dobře tedy. 70-80%zdravých žen bez antikopce otěhotní do roka. Pro ženu je dítě závazek na celý život (no dejme tomu na 20let), pro může pokud chce třeba jen 1000kc měsíčně atd.

              Reaguj na tento komentář
Chyba v článku
 od autora StreX

    Ahoj, ta reklama budiž, ale máš tam chybu, psal si:

    "u ženy pobírající HA se velmi snižuje schopnost vnímat tělesnou vůni na podvědomé úrovni (mužské feromony)"

    - jinými slovy: žena méně vnímá feromony, byť je to v podvědomí.

    A pak na konci napíšeš, ať si koupíme feromony, že zaručí úspěch, a je jedno jestli HA je nebo není.

    Jinak, reklama mi nevadí (vím, že z WWW stránek se má vytáhnout maximum, protože se do toho vložilo hodně času), ale tato faktická chyba vyloženě bije do očí.

    PS: Až přečtu všechny články, tak si feromony taky koupím, alespoň jako poděkování webu.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Chyba v článku
     od autora RaShCZ

      To není chyba, ale automaticky přikládaná reklama. [S04]

      Jinak jsem i na základě vlastních zkušeností přesvědčen, že feromony fungují, i když žena bere HA. Maximálně se sníží citlivost, jak je v článku.

      Reaguj na tento komentář