Existuje přátelství mezi mužem a ženou?

Je to blbost, tvrdí muži. Věty typu: „Budeme kamarádi,“ jim trhají ne uši, ale rovnou jejich nejdůležitější orgán, nechť si každý dosadí sám. Čím to? Příčinou je zásadní nepochopení pojmu „přátelství“.

Chápou muži pojem "přátelství" jinak než ženy?

Možná taky vy máte bezva kamarádku, která s vámi ráda sdílí své emoce a se kterou se dají nejlépe vybírat nové rifle, protože na rozdíl od drtivé většiny jiných k vám bude v hodnocení upřímná. Ale pokud si myslíte, že jsou v tom z její strany jakékoli postranní úmysly, jste vedle jak ta jedle. Myšlenky na kamarádské erotické hrátky mají téměř výhradně jen muži.

Potvrzuje to i čtyřiatřicetiletý Jáchym: „Vždy jsem rád kamarádil s holkama. Už jako desetiletý jsem se zamiloval do dívky jménem Klárka. A zatímco ona vyrostla do krásy, ze mě se stal rozjívený floutek s obličejem zbrázděným beďary. Hormony pracovaly na plné obrátky. Ale byl jsem příliš nesmělý, než abych jen něco naznačil. Jednou jsme spolu tajně popíjeli u nás na zahradě víno.

A pak přišla ta věta: „Jsi pro mě jako brácha.“ Ach, to se nemělo stát. Je to stejné, jako kdyby řekla: „Ani za milion let bych nerandila s někým jako ty.“

Vzpomínáte na film Když Harry potkal Sally? Řešila se v něm stejná otázka: Může vůbec existovat přátelství mezi mužem a ženou? Billy Crystal v roli Harryho to rezolutně popíral, zatímco Sally v podání Meg Ryan s ním zarputile nesouhlasila. Kdo měl pravdu? Pánové, ač si to někdy bojíme přiznat, kápnul na to Harry. Potvrzuje to mimo jiné taky výzkum univerzitních vědců z amerického Wisconsinu, do něhož se zapojilo 88 kamarádských párů tvořených muži a ženami. Po každém chtěli, aby zhodnotil atraktivitu toho druhého. A zatímco pánové by se svou kamarádkou nejraději začali randit, ženy by to ani ve snu nenapadlo.

Proč tomu tak je? Ženy jsou možná ve vztahu k opačnému pohlaví trochu naivní. Přátelství pro ně znamená především důvěru. Pokud chtějí obejmout, chtějí opravdu jen obejmout. Ne tak ale muži, kteří objímají s myšlenkou na sex. Je to v naší povaze. Vždyť podle dalšího vědeckého výzkumu na milování myslíme každých sedm sekund. Dobře, podobné výzkumy je třeba brát spíše jako fór. Ale… Na závěr si neodpustím znovu ocitovat jednoho chlapa – kamaráda, který po neúspěšném pokusu o francouzský polibek později pravil. „Bylo by hezký, kdyby chlap dokázal se ženou kamarádit. Jenže to by pak nebyl chlap!“

Převzato a upraveno s laskavým svolením Femina.cz. Původní článek lze nalézt zde.

Komentáře

Existuje
 od autora Moon

    Přátelství mezi mužem a ženou opravdu může existovat !! Z vlastní zkušenosti mohu říct, že mám dvě kamarádky - jednu 7 let, druhou 5 let a pořád nám to spolu funguje !!

    Je jedna důležitá podmínka, aby to fungovalo - žádný sex !! Jakmile do toho začnete tahat intimnosti, tak zpravidla máte po kamarádství (kolik je příběhů, kdy kluk vyjel po kamarádce a pak se divil, že je konec??).

    A taky musíte být připraveni, že když si jeden z vás najde partnera, tak vaše kamarádství bude přirozeně oslabeno. To je otázka jen otázka času..

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Majco

    Priateľstvo môže existovať medzi múdrym mužom a škaredou ženou [S03]

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Juss

    ale jo, může... v pozdějším věku, když chlapama tolik necloumá testosteron, rozhodně ano.
    ale asi to nikdy není jen na bázi čirého přátelství, ale bleskne tam tu a tam flirt, který je příjemný oběma stranám, ale ani jeden už netouží tu hranici překročit. Oni když ti chlapi zjistí, že to se mnou fakt nepůjde a srovnají se s tím, tak mi pak každý řekne - nikdy jsem neměla tak fantastickou kámošku jako jsi ty. A já si toho vážím.
    Ale článek má pravdu v jedné věci. Holky (i starší "holky" :-)) jsou opravdu naivní a chtějí se s kluky kamarádit a pak jsou hrozně zklamané, že jim to ten ošklivý nadržený hajzl zkazil[S07]

    Jo a nedávno jsem postřehla ještě jeden fenomén v partnerských vztazích, který s článkem nesouvisí jen zdánlivě. Řada zadaných žen si po určité době začne stěžovat na to, že se s nimi partner nemazlí. A myslí to tak, že ony by se chtěly hladit, objímat a líbat... a partner jim hned jde po kalhotkách. Takže je to odrazuje od malých denních drobných intimit, a začnou se jim vyhýbat, protože už pak mají strach se chlapa dotknout, že po nich zase bude chtít sex.

    Nekomentuji, jen konstatuji. To je holt ta rozdílnost pohlaví.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Vtip
     od autora Vtip

      To mi připomíná vtip:

      Jdou po břehu řeky muži: dvacátník, třicátník, čtyřicátník a padesátník... Najednou spatří na druhém břehu dívky, jak se opalují nahoře bez...

      Dvacátník prohlásí:
      "Přeplaveme a oš***me je!!!"

      Třicátník:
      "Přeplaveme a uvidíme, co bude."

      Čtyřicátník:
      "Pokud něco chtějí, ať připlavou..."

      Padesátník:
      "Sakra, už plavou!!!"

      Docela to vystihuje realitu. :)

      Reaguj na tento komentář
Asi jsem divnej
 od autora mx

    Asi jsem divnej, ale mám kamarádku se kterou si rád pokecám o čemkoliv a při tom na sex namyslím, ba ani na nějaký vztah s ní.

    Reaguj na tento komentář
Jde to bez problému
 od autora Accuphose

    Řekl bych, že je velmi důležité říct, za jakých podmínek se ti dva seznámí spolu. Pokud je to přes nějaké společné kamarády a ta holka je fajn a méně atraktivní než muž, potom on si sní nedokáže představit žádné intimnosti a kamarádský vztah nemá důvod nefungovat. Já se mnohým kamarádkám svěřuju se svýma vztahama, objevama atd... Já vyslechnu je, ony vyslechnou mě. A jestli mě chtějí nebo ne neřeším, ale myslím si, že ne. [S07] Kamarádit s holkou, co muže přitahuje, je holý nesmysl... a ke všemu masochismus

    Reaguj na tento komentář
    Re: Jde to bez problému
     od autora ax

      Pokud je holka méně atraktivní než muž a ten o ni nemá zájem, neznamená to, že to musí být zrovna čisté kamarádství - stejně tak může mít ten zájem o něco víc ta žena, jenže má prostě smůlu. Pokud někdo není schopen vůbec uvažovat takovouhle variantu, vypovídá to především o něm samém [S08]

      Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora nikolajn

    tak to já si teda narozdíl od ostatních vůbec nejsem jistý, jestli mezi mnou a nějakou ženou může existovat kamarádství. Protože popravdě řečeno, největší úroveň kamarádství se ženou, které se mi zatím podařilo dosáhnout, byla rovna určitému typu kamarádství s mužem, který mi takříkajíc zrovna moc nepřirostl k srdci, ale s kterým si přece jen vyměním pár vět o radostech života. Jakoby jen takové spíše asi zdvořilostní kamarádství s někým, s kým sice jedu stejným autobusem do práce, s kým mám sice dvě tři témata k diskuzi, ale s kým si nedovedu představit společné pravidelné mnohahodinové páteční večery u dobrého piva nebo dokonce dvoutýdenní cestování či chození po horách...

    Reaguj na tento komentář
Souhlas
 od autora Bacami

    Myslim si, ze je to jednoduche muz se kamaradi se zenou protoze ho proste podvedomi k tomu nuti - je nesmelej a vidi tam prece jenom aspon nejakou nadeji. A kdyz uz ne tak chce bejt aspon nablizku zenam, proc asi? Vzdycky je tam ta flirtovnost, bez ni se kamaradi s holkama maximalne ve skolce! Navic pokud by se mu ta holka nelibila nema ani duvod s ni kamaradit (pokud se necejti ze na lepsi nema) - zni to hnusne ja vim. Podivejte se na to logicky moc spolecnejch 'no-tease' temat k hovoru ani neni. Zajmy muzu a zen se naprosto lisi az na vyjimky a je velmi nepravdepodobne ze splku budou kamaradit jako chlap s chlapem proste to pravy kamaradstvi kdyz jdete na fotbal nebo doma mate lan party. A kdyz uz jde vybirat neviny rifle, tak to je samozrejme za dalsim svadecim ucelem aby v nich vypadal pekne protoze sam si neporadi. Je dulezity ze zamyslet o ty motivaci ke kamaradstvi.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Souhlas
     od autora hunter

      "Navic pokud by se mu ta holka nelibila nema ani duvod s ni kamaradit"

      Co třeba proto, že je chytrá, že si jejích názorů vážím a dokáže mi i poradit? Co třeba proto, že máme společné zájmy? Co třeba proto ...

      Nějaké kamarádky mám. S některými jsem chtěl i spát, ale rozhodně s menšinou z nich. Některé z těch třeba chtěly spát se mnou, ale rozhodně menšina z nich.

      Finta je v tom, že i kdyby miliarda lidí tvrdila, že přátelství mezi mužem a ženou neexistuje, a jeden jediný tvrdil, že ano, pak má pravdu ten jediný. Tady se to totiž na "je to pravda, protože to tvrdí většina" nehraje.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Souhlas
       od autora Bacami

        Tak samozrejme ze nic neni definitivni a samozrejme ze se na tu vetsinu hraje, protoze to je stejny jako se bere ze clovek se uchazi o partnera opacneho pohlavi a taky se najde gay nebo asexual kdo to vyvrati. Zadna teorie neplati vzdycky a vsude ale urcity teorie jsou hodne silny. To by pak nemelo cenu nic rozebirat protoze uz einstain rikal jak je vse relativni.

        Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Souhlas
       od autora liam

        Presne tak. Mam nekolik kamosek ktery znam mraky let a ktery me ani nikdy nepritahovaly. Samozrejme jsou i take se kterejma bych si rict dal ale opravdu s vetsinou z nich kamaradim protoze me nejak bavi s nima bejt ale soupnout bych ho do nich nechtel. Asi to bude treba znit hnusne ale jsem jistym zpusobem povrchni clovek a kamoska ktera je zlata hodna vtipna perfektni pro vsechno ale treba tlusta me proste nijak nepritahuje. Na druhou stranu si kratkodobe pustim k telu hezkou holku ktera me pritahuje jenom fyzicky ale dlouhodbe se s ni nesnesu. Ja v tomhle mam v hlave vcelku jasno a pero mi taky zadnou neplechu nedela a tim padem muzu s cistym svedomim rict ze pratelstvi mezi holkou a klukem muze byt.

        Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora stealth

    Obycajne to tak chodi, ze ked zena povie
    „chcem sa s tebou iba kamaratit," tak tym mysli: „Tvoje geny su
    pre mna nezaujimave. Pre mna mas prilis nizke cislo, ty nebudes otcom
    mojich deti. Nikdy sa s tebou nevyspim, ale ked sa ma nebudes dotykat,
    obcas ma mozes pozvat do kina alebo na veceru. Budes mi kratit cas, dokial nepride ten pravy...."

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora nubligo

    Potvrzuje to i čtyřiatřicetiletý Jáchym: „Vždy jsem rád kamarádil s holkama. Už jako desetiletý jsem se zamiloval do dívky jménem Klárka. A zatímco ona vyrostla do krásy, ze mě se stal rozjívený floutek s obličejem zbrázděným beďary. Hormony pracovaly na plné obrátky. Ale byl jsem příliš nesmělý, než abych jen něco naznačil. Jednou jsme spolu tajně popíjeli u nás na zahradě víno. A pak přišla ta věta: „Jsi pro mě jako brácha.“ Ach, to se nemělo stát. Je to stejné, jako kdyby řekla: „Ani za milion let bych nerandila s někým jako ty.“


    todle pobaví vezmu si do průzkumu 40ti letého nadrženého panice[S04] chlap který žije aspoň lehce průměrným sexuálním životem nemá důvod hledat v každé okolo sexuální objekt...uplně normálně se kamarádím s hodně holkama jsou to holky které chodí s mýma kamarádama, jsou to holky které jsou sice hezké, ale vůbec mě třeba nezajímají pokud nejsem v opilém stavu (v tom případě se to může zvrhnout na jednorázovou akci), no co rozhodně nedělám nekamarádím se s někým kdo mě přitahuje o koho mám zájem, pokud pokus o sbalení nevyjde stává se pro mě ta holka známá kterou nebudu vyhledávat a omezím kontakt na minimum... další věc co pobaví je to že všeci vidí jak ten chlap by vždy chtěl něco víc a holka ne a ono to může být i naopak milý autore[S03]

    Reaguj na tento komentář