Nereálná očekávání

Každý z nás od vztahu něco očekává. Problém nastává v momentě, kdy jsou vaše očekávání jednoduše nereálná. Tento rozpor pak v člověku živí pocit nespokojenosti se současným vztahem a s vlastním životem.

Je dobré čekat více?

Ať žijí romantické komedie se šťastným koncem. Psychologové z Heriot Watt University v Edinburgu zjistili, že fanoušci romantických komedií se šťastným koncem neumí efektivně vést vztah. Mají problémy s partnerem komunikovat a řešit s ním spory. Dle jejich očekávání musí partner naprosto přesně vědět, na co myslí, co cítí. K partnerskému vztahu není potřeba žádné úsilí. Vše přijde jednoduše samo.

Tento rozpor mezi reálným životem a hollywoodskými „slaďáky“ mě donutil k zamyšlení nad tím, co od vztahu lidé očekávají. Jsou jejich představy realistické alespoň do té míry, aby s nimi bylo možno vést dlouhodobý vztah?

Jak to vidíte vy?

Zkuste se zamyslet nad tím, jak si představujete svůj dlouhodobý vztah s partnerkou či partnerem. Pokud jste zažili větší počet krátkodobých vztahů a ty dlouhodobé ne a ne přijít (přestože je chcete), pravděpodobně bude někde problém. Mluvil jsem s lidmi, kteří mají s vedením dlouhodobých vztahů problémy, a jako největší překážku většinou uváděli neochotu partnera změnit se.

Zajímavý důvod, že? Chci po partnerovi, aby se změnil, ale sám neudělám nic. Partnerství není o tom někoho přizpůsobovat, je o vzájemných kompromisech. Jestliže od partnera očekáváte, že se kvůli vám změní nebo se po měsíci vztahu přestěhuje stovky kilometrů daleko, jde o nerealistické očekávání.

Stejně nerealistické je očekávání, že jeden z partnerů bude celý život vydělávat peníze a živit rodinu, zatímco druhý partner bude doma. Představa je to skutečně pěkná, avšak její realizace značně pokulhává, neboť vede k jednostranné závislosti partnerů.

Jak to vidí partner?

Abyste se předem vyhnuli případným hádkám, doporučuji se vyptávat partnera již při samotném rande na některé otázky, které vám pomohou odkrýt jeho osobnost. Kromě toho, že poznáte, zda nemá sklon k nerealistickým očekáváním, také budete mít další téma ke konverzaci.

Dejme tomu, že jsme na rande se ženou. Základní otázka ke zjištění očekávání bude: „Na jaké filmy se ráda díváš?“ Když odpoví, že romantické komedie, ptejte se jí proč. Cílem je zjistit, zda se romantické komedie považuje za pohádku nebo za něco, co by mělo být i ve skutečnosti.

Další dotaz by měl směřovat na předchozí vztahy. Nejenom proto, abyste zjistili, zda již má za sebou vážnou známost, ale také proto, abyste odhalili případnou vazbu na minulého partnera. S ženou, která nemá uzavřen předchozí vztah, nemůžete vést šťastný dlouhodobý vztah i kdybyste se snažili sebevíc.

Následná otázka směřuje na rodinu – z jaké rodiny pochází (úplná - neúplná, řádná - problémová), zdali má sourozence (je nejmladší, uprostřed, nejstarší). To vše vypovídá o její osobnosti a o jejích očekáváních. O sourozencích se stručně a zjednodušeně zmíním. Je-li dívka nejmladší, bude chtít mít vše a bude mírně rozmazlená (jak není po jejím, je zle). Je-li uprostřed, bude se snažit získávat si vaši pozornost (nenáročná na vztah) a je-li nejstarší, bude hodně soběstačná a autoritářská (povede domácnost). Pokud je dívka jedináček, bude to podobné, jako když je nejmladší. O rodinné výchově již vypovídá článek „Jak nás ovlivňuje výchova?“

Poslední otázku, která vám napoví nejvíce, jestli žena má pro vztah nerealistická očekávání, doporučuji pokládat, až když spolu jste delší dobu (např. měsíc). Řekněte jí, ať vám popíše svůj ideální vztah. Při výkladu se soustřeďte především na pozadí její výpovědi, např. zda pořád říká „já“, zda bere partnera jako rovnocenného, jak chápe hádku atd.

Jak jsem již zmínil výše, není důvod k panice, když její představy budou poněkud nereálné. Verbální komunikace je značně nedokonalá a zkreslující, takže jste jí mohli pochopit jinak, než původně zamýšlela. Když se vám na její výpovědi nebude něco zdát, řekněte jí, ať to upřesní. Dopodrobna to ale nerozebírejte, nebylo by jí to příjemné.

Pokud se u ženy vyskytují nerealistická očekávání, a vy opravdu nemáte chuť tato očekávání plnit, zvažte, zda vám tato žena stojí za vaše úsilí. Pokud s ní budete mít dlouhodobý vztah, s vysokou pravděpodobností skončí prudkými hádkami a následným rozchodem.

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Lvíče

    "Mluvil jsem s lidmi, kteří mají s vedením dlouhodobých vztahů problémy, a jako největší překážku většinou uváděli neochotu partnera změnit se." - no hlavně to vypovídá o tom, že si vybrali partnera jen a pouze na základě jeho vzhledu. Kdyby se jim líbily jeho charakterové a povahové vlastnosti, těžko by je chtěly měnit, že.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora RaShCZ

      To může a nemusí být pravda (v dalších článcích ještě rozvedu). Nicméně u mladých lidí jsou takové povrchní vztahy skutečně asi největším problémem.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora Master

        protože značná část mladých nehledá dlouhodobý vztah a tak jim stačí povrchní vztah, který jim zvýší jejich soc. status a ještě ukojí jejich základní potřeby [S03]

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora viola

          Mas pravdu. Kdyz jim to tak vyhovuje... Casto me ale napada, jestli jsou vubec schopni nejakeho hlubsiho vztaku k realne lidske bytosti [S03].

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora RaShCZ

            Osobně bych to tak špatně zase neviděl. Každý z nás byl jednou v pubertě a dělal vylomeniny.

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re:
             od autora viola

              Nevidim to nijak spatne, nejsem zadna zkostnatela moralistka typu sodoma-gomora. Jen me to zajima z takovych sociologicko-statistickych duvodu [S07].

              Reaguj na tento komentář