Poznejte manipulátorku

Téměř všichni lidé v našem okolí se nás někdy pokusili manipulovat. Třeba jen proto, že si mysleli, jak nám tím pomohou. Pak jsou tu ale chorobní manipulátoři, tedy takoví lidé, kteří nás chtějí ovlivnit kvůli jejich prospěchu. Takové je třeba odhalit a naučit se jim bránit.

Poznáte že s Vámi manipulují?

Každý úspěšný manipulátor skrývá své činy za dobrými úmysly. V případě ženy se vám tedy může zdát, že jste narazili na partnerku, která vám opravdu rozumí, je krásná a výborná v posteli. Ale zároveň vás považuje za svůj majetek a podle toho se k vám tak i chová. Neustále cítí potřebu nechat si od vás dokazovat lásku, přičemž se k vám sama nechová nejlépe. Jakmile je nějaký problém, dává vám najevo, že vy jste ti špatní. Nemusí vám to přímo říkat, zkrátka to cítíte. Její pohledy to vždy dokonale vystihují.

Časté jsou u ní změny nálad. V jednu chvíli vystupuje jako žena plná rad a pochopení, aby se vzápětí změnila v zuřící bestii. Následuje chudinka, které ubližujete. Tyto změny jsou u ní nepředvídatelné. Nikdy tedy nevíte, co od ní můžete čekat.

Manipulátorka lže. Pokud na vás má kontakt na chatu, či váš e-mail, často se dozvíte věci, které vám napsala jako „někdo jiný“. Je to pro ni jednoduché - změní si přezdívku, vytvoří nový e-mail, ze kterého vám píše, a následně pomlouvá nikoli vás, ale vaše bližní, či projekt, na kterém pracujete.

Manipulátorka si často vypracuje svoji vlastní teorii o chodu světa.Aby ji podpořila, opírá se tato teorie o známá fakta. Například vám začne tvrdit, že nemůžete chodit s kamarády do hospody, protože je jasně potvrzeno, že tam vzniká nejvíce podvodů. A protože vy jí milujete, tak přestanete chodit pít a ztratíte tak své kamarády.

Platí rovnice, že čím chytřejší manipulátorka je, tím propracovanější důvody má.

Pokud jí věříte delší dobu, jste v jejím poli působnosti a podvědomě přijmete její hodnoty. Tedy, pokud vás donutí věřit jí za všech okolností, budete jí věřit i v případě, že se najde někdo, kdo jí její hodnoty vyvrátí. Dokonce se jí můžete i zastávat, přestože byste její názory před několika týdny označili jako nesmysl.

Pokud jste ve sféře manipulátorky a přijali jste její hodnoty, neuvědomujete si své iracionální chování.

Cítí-li se dotyčná v ohrožení, začne se nejdříve obhajovat svoji teorií. Pakliže to nezabere, uchýlí se k hysterickému výlevu nebo pozvolnému přeformulování. Ty více inteligentní se pokusí situaci zvrátit tím, že celý problém podají extrémně složitě, abyste se ztratili v záplavě falešných argumentů. Používají citace známých osobností či vašich známých, zvláště takové, u nichž může být rozporuplný význam.

Manipulátorka vás nedokáže nechat na pokoji. Vždy vás bude přímo či nepřímo napadat. Dokonce i po tom, co váš vztah skončil.

Abych ženám nekřivdil, u mužů se samozřejmě chorobná manipulace také vyskytuje. Tito lidé mají zkrátka potřebu dosáhnout svého jakoukoli přijatelnou cestou. Nedokážou pochopit nesmyslnost svého jednání. Ať ve svém vyjednávání jakoukoli cestu, vždy se situace postupně vrátí do starých kolejí.

Jak se bránit

Nejlepší obrana před manipulátorkou je útěk. Rozejděte se s ní, avšak počítejte s tím, že vám nedá pokoj. Bude se ve vás snažit vyvolat pocit viny. Její prostředky při tom počínají „nevinnými“ SMS a končí někdy i pokusem o sebevraždu manipulátorky (cílem není se zabít, ale vyvolat ve vás pocit viny).

Jestliže chcete s takovou ženou chodit, je to vaše volba. Osobně to však nemohu doporučit. Takové ženy jsou sice zpravidla výborné v posteli, ale čím déle s ní jste, tím více vám může ublížit.

Komentáře

Manipulátoři
 od autora niki

    Určitě! Ve svém okolí mám takového kluka (vlastně už pána v letech[S08]), který se snaží, je hodný, na první dojem gentleman. Ale pokud se mu něco nelíbí nebo není po jeho vůli, je náladový, trucuje, vyčítá a snaží se obratně vmanipulovat mě do něčeho, co sama nechci. A taky mám podobně se chovající kamarádku, takže to neplatí jen pro partnerství. Tito lidé vás často zavalují většinou nevyžádaným "dobrem" a dobrými skutky, které však nemůžete, nestíháte a často ani nemáte chuť oplácet. A pak si vás nárokují.

    Reaguj na tento komentář
    Re: Manipulátoři
     od autora ostravak z ostravy

      to je normalni postup nekoho komu to svadeni moc nejde, ale nechce ze sebe delat vola, tak kdyz to s tou hodnosti prezene tak pak za to neco chce pripadne to oplaci tim ze je nehodny.. a zamotava se do toho.

      uz sem to zazil na sobe a nemyslim si ze bych byl manipulator, jen chci at se mnou zenska dela to pro co ji buh stvoril a to bysme pak taky cele svadeni mohli nazyvat manipulovani ...
      takze si myslim zes to jinak pochopila

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Manipulátoři
       od autora Alfons

        No, tak teď už si lidi určitě myslí, jací jsme tu na ostravsku debilové. Synku, ty se nauč formulovat věty, protože tenhle výžblept málo výkonného mozku je fakt k posr.....í.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: Manipulátoři
         od autora ostravak z ostravy

          to je mi lito ze mas o sobe tak nizke mineni

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re: Manipulátoři
           od autora Kcirtap

            Omluva autorovi článku, v komentáři jsem chtěl uvést "komentář" namísto "článek".

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re: Manipulátoři
             od autora RaShCZ

              Opraveno. [S03]

              Reaguj na tento komentář
          Bez nadpisu
           od autora Kcirtap

            Tak tohle je přesná ukázka manipulace :D ... Uznávám, že komentář obsahuje gramatické vady. Ale kde je asertivní chování Mr. Alfons?!! Správně znějící reakce měla být např.: "Styl tvé odpovědi ve mně vyvolává dojem, že ostravšní obyvatelé jsou debilové (pozn. jsem také ostravák)."

            Tím, že jsi ostravaka z ostravy degradoval na debila a jedince mladší generace, jenž v tvých očích nedosahuje tvých vědomostních kvalit, jsi proti němu obrátil všechny obyvatlele ostravska a naprosto přehlédl jeho myšlenku, která má hloubku. Děkuji za všechny čtenáře tohoto článku a k němu přilehlých odpovědí, že se nám od Tebe dostalo tak názorné ukázky.

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re: Manipulátoři
             od autora ostravak z ostravy

              uz to zase cenzuruji, ostravakovi zablokovali ucet, no comment

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re: Re: Re: Re: Manipulátoři
               od autora RaShCZ

                Nic se neblokovalo. Pokud se nemůžeš přihlásit, pošli mi na mail své přihlašovací jméno a heslo. Zjistím, kde je chyba.

                Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: Manipulátoři
         od autora Peter

          Sefino, mohol by si byt trochu konkretnejsi co konkretne sa ti tak velmi nepacilo na tom komentari ktory si tak inteligentne skrityzoval? Vies, lebo nie kazdy ma prehlad o myslienkovych pochodoch ktore sa odohravaju v mozgu takych individui ako si ty

          Reaguj na tento komentář
      Re: Re: Manipulátoři
       od autora niki

        Musím uznat, že se dokonce v psychologii uvádí, že v období namlouvání jsou normální drobné manipulace.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re: Manipulátoři
         od autora RaShCZ

          Souhlasím. V namlouvání i ve vztahu se drobné manipulace vyskytují, občas je jich dokonce potřeba, aby si druhý partner uvědomil dopady svého jednání.

          Tento článek pojednává spíše o ženách a mužích, kteří v podstatě celý vztah vedou na manipulaci. Chorobná manipulace rozhodně do vztahu nepatří.

          Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Pavel

    Ahoj,tak nahodou jsem zavital na tento web a precetl si tento clanek. Neverim svym ocim, presne tohle sedi na moji byvalku, presne tahle se chovala, jak se zde uvadi. A zkoncilo to nakonec tak, ze jsem utekl ja, presne jak se vyse uvadi, a reknu Vam jedno: svatej klid :) a i kdyz to cloveka mrzi dlouho :(

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora Alfons

    Kcirtap: Podle tebe má ta první půlka Ostravakovy reakce nějakou hlubší myšlenku? "Někdo ze sebe nechce dělat vola, tak se chová jako vůl?" Takhle jsem to pochopil já...nevím, jestli nešlo o nějaký skrytý IQ test, který jsem úplně projel, ale takhle jsem ty věty Ostravaka pochopil. Nemají logiku. Natož hlubší myšlenku.

    A ta další část? Přečti si to důkladně....k čemu Bůh stvořil ženu? Atd...

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora ostravak z ostravy

      tak sem si to tu precet.. a myslim si svy. Jinak to, kdy uz ze sebe chlap dela vola, co je uz moc a co si ma a nema nechat libit..to je jasny namet na diskuzi na jejimz konci si muzeme ujasnit to, kde hranice zacina a konci

      ale to by nekdo musel chtit diskutovat a ne se hadat a titulovat druhe. takovy lidi sou odpad spolecnosti.
      A k cemu buh stvoril zenu? aby delala deti ]]] zenske by si to teda meli uvedomit a nedelat cavyky kolem a kolem
      btw pri posilani prispevku mi to pise
      Váš příspěvek nebyl vložen, protože vaše příspěvky jsou blokovány.
      coz mi niky predtim nedelalo tak sem pouzil proxy

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora alfons

        Kurče! Kámo, tak ty jsi hotový slovní inženýr. Fandím ti. No, není to lepší než chodit na Stodolní? Však já to s tebou nemyslím zle. Mě jde jen o to, trošku tě zkulturnit.

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora ostravak z ostravy

          1. nerikej mi kamo !
          2 nesnaz se me zkulturnit
          3. na stodolni nechodim ale urcite lepe chodit tam nez se o necem dohadovat s lidma jako ses Ty

          Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora RaShCZ

        Příspěvky neblokujeme. Pokud bychom tě zablokovali, tak se sem vůbec nedostaneš. No ale když jsi to vyřešil, tak OK.[S03]

        Reaguj na tento komentář
        Re: Re: Re:
         od autora gin

          chyba lavky

          Reaguj na tento komentář
          Re: Re: Re: Re:
           od autora Alfons

            Ostravak: Pro mi píšeš Ty? Ty mě chceš sbalit? Stačí jenom malým písmenem, ne? ty ty ty ty

            Reaguj na tento komentář
            Re: Re: Re: Re: Re:
             od autora ostravak z ostravy

              aby kazdy vedel, ze i kdyz mi nekdo nesedne muzu mu ukazat RESPEKT a dal si myslet svoje...

              Reaguj na tento komentář
              Re: Re: Re: Re: Re: Re:
               od autora nikdo

                proč ti vlastně záleží na tom aby každý věděl? když si myslím svoje nemá mi právě být u zadku co si kdo myslí?[S04]
                kromě toho co je za 'RESPEKT' věta 'to je mi líto že máš o sobě tak nízké mínění'? trochu alibistické ne?[S03]

                Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora re Pavel

    jo mně to taky sedí na Andreu :-)), snad se tvoje bejvalka nejmenovala Andrea :-))

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora johnie

    Manipuluje každý každého v okamžiku, kdy otevře pusu. Vlastně jde jen o to jestli to dělá úmyslně a jak se mu to daří. Manipulátor, ale vůbec nemusí být nikdo špatný, můžeme být manipulováni i ke správným věcem.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora 0000

    90% věcí z toho článku sedí na můj bývalý vztah:)
    Pro zajímavost, skončilo to rozchodem z její strany. Asi proto, že jsem měl vždycky svoji hlavu a nikdy jsem nebyl takový ten "podpantoflák" (ne že bych ji zase nikdy nevyhověl)a tudíž si našla jiného, asi lépe zvladatelného :D . I přesto chtěla být po rozchodu kamrádka a vídat mě, ale když jsem toto odmítl tak začala teprve dělat "scény"...bombardování SMS, telefony, ICQ :)asi ji to pěkně naštvalo, když jsem ji ukázal že ji mám nakonec pěkně v ....

    Reaguj na tento komentář
manipulátor
 od autora candeess

    Ahoj,chtěla bych předat zkušenost všem zoufalým lidem jako jsem já!Můj bývalý je toho asi přesným důkazem.Dříve jsme spolu chodili,ale nakonec rozešli,protože mě podvedl,bili jsme se,atd...bohužel jsem tak hloupá,že i několik let poté jsem ho milovala,až jsme si to jednoho dne vyznali.Jenže už jsem byla vdaná!nakonec mě denně od té doby přesvědčoval,že mě miluje,nepřestane,atd...(mimochodem jsem si toho nikdy dřív nevšimla),nakonec jsem navštívila odbornou pomoc,popsala jeho chování(mimochodem neskutečně lže,pokaždé řekne něco jiného) a ta mi řekla,ať dám od něj ruce pryč,že budu nešťastná,protože on zjistil,že já jsem přesně typ člověka,kterýho si na tyhle kecy omotá.Taky že jo,málem jsem se rozvedla.Když mi snad 20 člověk řekl,že ho znají a že mě jen zmanipulovává,protože si chce dokázat,zda přebere vdanou bejvalku,tak jsem toho nechala,i když s bolavym srdcem,protože ten člověk mě tak zblbnul,že na to asi jen tak nezapomenu.No a když zjistil,že se k němu nevrátim,tak mi začal nadávat.Takže mě asi tak nemiloval,jak celou dobu tvrdil.A přesně jak se píše-nedal mi pokoj!!!prostě mě ničí.Komu se stalo totéž co mě,tak ho fakt lituju a vim jak tomu člověku je.Nepopsala jsem všechny detaily jeho chování-to by bylo na dlouho...doufám,že tim aspoň někomu pomůžu[S05]

    Reaguj na tento komentář
Zkušenost
 od autora Moon

    Taky se mi tohle stalo, většina faktů na moji bývalou sedí.

    Vztah skončila ona, ale já měl poslední slovo. Samozřejmě se chtěla vrátit, dokonce byly i výhružky, že změří výšku od mostu dolů :D

    Uběhla nějaká doba,, opět se ozvala. Chvíli to šlo, opět se to shrnulo s manipulativní hádky.

    Zase stejná situace - čau a dej mi pokoj. Až na to, že ta mrcha mě začala pomlouvat...

    Reaguj na tento komentář