Zapůsobte na její rodiče

Našli jste si dlouhodobější vážný vztah a čeká vás seznámení s jejími rodiči. Cítíte nervozitu, nejistotu či obavy? Na prvním setkání s rodiči dost záleží, ale stačí respektovat několik rad a máte vyhráno.

Máte proč být nervózní?

Nejdříve se podíváme na několik základních pravidel a faktů. První dojem je pro vás klíčový. Pokud si její rodiče udělají o vaší osobě negativní obrázek, jen těžko je pak budete přesvědčovat o opaku. Snažte se tedy chovat zdvořile, ale ne vtíravě. Dále, sebejistota je naprostým základem. Pokud nemáte žádné postranní úmysly nebo nejste vyloženě zločinec, pak nemáte žádný důvod cítit se špatně, nebo být nepřiměřeně nervózní.

Většina rodičů dnešní doby dává svým dcerám celkově mnohem větší volnost, než tomu bývalo dříve. Zpravidla přistupují k jejich novým objevům stylem: Když už nám ho přivedla domů, jistě to nebude žádný podivín. Proto se předem nemusíte zbytečně stresovat – čím budete působit uvolněněji a sebejistěji, tím lépe vás její rodiče přijmou.

Rodiče starších žen už vůbec nemívají tendence podezírat její partnery nebo na ně koukat skrz prsty. A pokud ano, tak vážně jen minimálně. Proto je u nich mnohem jednodušší zapůsobit, než u rodičů mladé dívky.

A teď se už podíváme na samotné setkání.

Příprava

Velmi výhodné pro vás je zjistit, jací její rodiče vlastně jsou. Před vlastním setkáním svou přítelkyni vyzpovídejte – co její rodiče baví, čím se živí, jaké mají názory. Díky těmto informacím budete alespoň trochu vědět, do čeho jdete, a můžete si polepšit tím, že o nich něco málo víte. A ke všemu budete mít v zásobě pár nouzových námětů na rozhovory. 

Pro jistotu si však předem připravte odpovědi na ožehavější otázky, u kterých cítíte, že by mohly způsobit jakýkoliv konflikt nebo podezření (např. co říci o otci, se kterým se od dětství nestýkáte nebo o psychicky nemocné matce). Snažit se v podobných otázkách improvizovat není moc dobrý nápad. Lehko se vám totiž může stát, že někdy do budoucna něco z toho, co jste jen tak „plácli“ zapomenete a budete nevědomky tvrdit něco úplně jiného. Vy si to sice možná neuvědomíte, ale oni si toho všimnout mohou. Pro vás to znamená nepříjemnou komplikaci, proto raději opravdu plánujte dopředu.

Co se oblečení týče, na prvním setkání se nesnažte působit příliš extravagantně. Nemusíte nutně překopat celý svůj šatník. Jen zvolte ty kousky, které jsou spíše neutrální a působí slušně, ale zároveň nepopírají vaši osobnost a styl – např. džíny, košili, triko, mikinu (oblek raději ne, pokud ho běžně nenosíte). Velmi důležité je, abyste se v tom cítili dobře.

Jak se chovat při setkání

Nejdříve ze všeho pozdravte, hlasitě a srozumitelně, žádné kuňkání. Vždy zdravte z očí do očí, poté podejte ruku a představte se. Ideálně by to vypadalo nějak takto: „Dobrý den, já jsem Martin, moc mě těší.“ Pokud vám rodiče nepřijdou naproti, jděte vy k nim.

Zdvořilost je základ! Nebojte se, že by to od vás mohlo působit divně, právě naopak. Její rodiče ocení slušné chování na úrovni, zvláště u mladších mužů, a navíc dobře zapůsobíte. Stisk ruky rozumně odhadněte, není dobré mačkat ani moc, ani málo. Lepší je však pevnější stisk, než „leklá ryba“.

Poté, co proběhne samotné seznámení, nestůjte vprostřed místnosti a nepřešlapujte. Pokud vás pozvou např. do obývacího pokoje, přijměte nabízené místo k sezení. To samé platí pro občerstvení, nenechte se přemlouvat, ovšem ani nebuďte nenažraný - všeho s mírou.

V případě, že jste s čímkoliv spokojeni (jídlo, pití, vybavení bytu…) nebojte se onu věc rodičům pochválit. Nejenže jim uděláte radost, ale zároveň i poukážete na své dobré vychování. Problém je, když vám něco nesedne. V tomto případě se buď raději nevyjadřujte, nebo zalichoťte – na to ale pozor, chce to dostatek hereckého talentu.

Používejte pozitivní řeč těla – nehrbte se, hlídejte si pozici nohou (zlehka od sebe, ne křečovitě semknuté k sobě), nemějte ruce zkřížené na prsou, nedávejte je v bok ani do kapes, udržujte oční kontakt atd.

Každopádně vsaďte na přirozenost. I když jste nervózní, nebo nesví, nesnažte se to mermomocí skrývat. Vaše gesta a mimika řeknou stejně i to, co nechcete. Pokud se budete snažit hrát flegmatika, kterého nic nerozhodí a skrývat své skutečné pocity, můžete působit jako neupřímný člověk. Právě proto opatrně s lichotkami, kterými se chcete „vetřít do jejich přízně“.

Konverzujte především na témata, které nadhodí rodiče. Odpovídejte pravdivě, nenechte se vyvést z míry otázkami typu: „…a kde pracujete? Co dělá váš tatínek?“, popřípadě vyzvídáním ohledně vzdělání – je to naprosto normální, chtějí vědět, s kým vlastně mají tu čest. Nebojte se mluvit, rozveďte vše klidně do detailů, ale držte se tématu. Snažte se udržovat stálou konverzaci, trapné hrobové ticho totiž není příjemné ani jedné straně. Pokud už budete aktivně mluvit vy, volte neutrální témata (cestování, filmy, knihy…), nebo ta, která jste vyzvěděli od přítelkyně.

Vyvarujte se upozorňování na své neúspěchy, či nedostatky. V žádném případě nerozebírejte např. problémy vztahy a skandály ve vaší rodině, něco takového je krajně nevhodné. Vyzdvihněte jen vše pozitivní, co se vás, vaší práce, vzdělání a rodiny týká. Vyhněte se taktéž debatám o politice nebo sportu, v opačném případě hrozí konflikt s otcem.

Během vaší první návštěvy u jejích rodičů mohou nastat různé situace, které vás mohou stresovat, nebo znervózňovat. Jak se s nimi vypořádat? Zde jsou dvě nejčastější:

Situace č. 1 – Starostlivá maminka

Vše je v nejlepším pořádku, rodiče jsou milí a přívětiví, vládne uvolněná atmosféra. A tu zničehonic její matka začne řešit otázku antikoncepce a poučovat vás, jak si správně dávat pozor.

Pokud u vás tato situace nastane, pokuste se to překousnout a vše jí odkývejte. Stud stranou, nedívejte se do země. Snažte se působit chápavě a pozorně, popřípadě ji ujistěte, že v těchto věcech máte jasno a že nemusí mít obavy. Diplomatičtější povahy mohou dát s úsměvem najevo, že v tomto radit nepotřebují – toto ale nedoporučuji všem, raději jen zkušeným verbálním kejklířům. 

Situace č. 2 – Otec ochránce

Atmosféra je zezačátku velmi dusná a napjatá, maminka se moc k slovu nemá, zato její otec vás probodává pohledem a hrozí, že pokud jeho dceři ublížíte, najde si vás a bude zle.

Toto už je poněkud obtížnější a mnohem více stresující situace. Rozhodně se vyhněte otráveným pohledům a náznakům, postrádajícím respekt. Myslet si můžete cokoliv, ovšem je ve vašem zájmu si jejího otce neznepřátelit, v tuto chvíli je nadřazen on vám.

Poklidně ho vyslechněte a poté mu sdělte, že to s ní opravdu myslíte vážně a nedovolíte, aby se jí stalo něco zlého. Po zbytek návštěvy se pak snažte s otcem hojně konverzovat a upevňovat si jeho důvěru. Paradoxně z těchto „drsných tatínků“ se později stávají ti nejlepší tcháni.

Rady na závěr

Nakonec sami zjistíte, že nejde o nic, co by se nedalo přežít. Naopak, nepříjemných může být prvních pár minut, ale později se atmosféra tak či tak uvolní.

Buďte přirození a zdvořilí, aktivně komunikujte a zapomeňte na zbytečné stresování. Ve finále si jistě uvědomíte, že jste tyto lidi rádi poznali. Do budoucna budou i ve vašem životě hrát určitou roli – je tedy potřeba se s nimi sblížit a navázat pokud možno co nejlepší vztahy. Pokud znáte alespoň základy slušného chování, nemáte v podstatě co zkazit. Dodržování výše uvedených rad vám však pomůže z vašeho prvního setkání s jejími rodiči vytěžit maximum.

Komentáře

podávání ruky
 od autora Juss

    Jen malá, nicméně zásadní připomínka. NIKDY nepodávejte ruku jako první, počkejte, jestli vám ji podají rodiče. V této situaci je mladý muž vždy ten "nejméně vážený" a tudíž se nemůže hrnout k matce a podávat jí ruku. Tím se totiž úplně na počátku setkání projeví jako dokonalý buran. Otci přítelkyně můžete první podat ruku jen v případě, že je výrazně mladší než vy ... [S03]

    Reaguj na tento komentář
rodice
 od autora martin

    a jak se zachovat kdyz uz se s rodici seznamite tj predstavite se, ale vetsinou jste v pokoji s divkou a pote kdyz prijdete do spolecnych mistnosti jako kuchyn nebo obyvak otec hraje na pc hry se sluchatky na usich a matka si bud cte nebo kouka na tv a krom pozdravu vam nevenuji zadnou pozornost nebo zajem se s vami bavit.... je dobre s nimi navazovat kontakt?

    Reaguj na tento komentář
    Re: rodice
     od autora skunci_chlp

      mam dojem ze clanok bol skor mysleny na tie pripady, ked ucelom navstevy je zoznamenie sa s rodicmi, takze su na prichod pripraveny.
      V pripade nahodneho kontatku pri navsteve priatelky staci pozdrav, pokial sa sami neprihovoria, potom by som ignor moc nedoporucoval

      Reaguj na tento komentář
Slušnost
 od autora Moon

    Stačí respektovat základní slušná pravidla a máte na půl vyhráno. Ta druhá půlka záleží to, co řeknete.

    Chce to hlavně klid a být v pohodě, a dokážete to.
    Alyx to určitě psala z praxe [S03]

    Reaguj na tento komentář