Dovolme mužům, aby byli muži!

Když jsem byla mladší, říkala jsem, že chci někoho jako Aragorn, či William Wallace. Hledala jsem, nenašla jsem. Místo toho jsem objevila celý zástup mužů, kterým něco chybí. A nedivím se.

Nepostrádáte svoji mužnost? 

Však, který chlapec sní o tom, že až vyroste, bude mít každý den ostříhané čisté nehty? Že bude více telefonovat, jak mluvit. Že se naučí počítat, u které banky je hypotéka nejvýhodnější. Že paní učitelka ho pokárá, když to s hrou na indiány trochu přežene. Že krásky, které má ohromit tančí každý pátek na divnou hudbu a tváří se, že něco chtějí, ale netuší co. Že se pohádá s manželkou, protože zapomněl, že jeho dcera má narozeniny. Duše odmítá být takto svázána. Nezná termíny, diáře, grafy, či firemní pravidla. Duše touží po svobodě, po životě. Jinak začne přemýšlet, proč se dusí.

Nechci dávat rady.

Nevím, nikdy jsem mužem nebyla. Jen jsem si všimla, že několik mužů v mém okolí to nějakým způsobem řeší. Že chtějí růst, že zapomněli snít, že se bojí riskovat, že nevědí kudy kam. A také mnoho žen řeší, že neznají nikoho, kdo by je ohromil. No zatímco pro muže to je téma, o které raději mlčí, ženy křičí seznam nových a nových požadavků. A tak se muži smějí, co nového si žena zas vymyslí (Přece jen jednu radu dám - žena nechce, abyste ji brali jako nějakou úlohu, kterou je třeba vyřešit. Na kterou je třeba najít odpovědi. Žena nechce být řešena, chce být poznána.) 

O jaké mužnosti tady vyprávím?

O mužích, kteří jdou do boje. Kteří riskují. Kteří mají své touhy, ale vědí přijmout zodpovědnost za rodinu, v momentě, kdy je to potřebné. Kteří vědí narubat dřevo, atd. Kteří vědí, jak vypadá žena, když je zpocená a nenamalovaná. Kteří jí tehdy řeknou, že je krásná. Kteří jdou do divadla. Kteří mají spoustu otázek. A hodně se učí. Kterých se rady ptáme. Kteří žijí v pravdě, věrni své vizí o sobě i o světě. Kteří nás vědí rozesmát. Kterých obdivujeme za jejich odvahu a kteří vědí, že jejich odvaha není tak velká. Kterých chceme chytit ve tmě za ruku, protože se trochu bojíme.

A tady přichází druhá věc: ženy, dovolte mužům být muži.

Ne jen společnost bojuje proti nim, i my. Však jsme vzali jejich role na sebe. Pod hlavičkou rovnosti pohlaví si stěžujeme, že nevíme, kdy je ideální čas mít děti. Chceme, aby se nám věnoval, a nedovolíme mu toulat se po horách. Závratnou rychlostí se vyptáváme na všechny nepodstatné detaily a je nám jedno, že motorku vždycky chtěl. Nedivím se, že je unavený. Že už nesnívá o cestování. Že o tom přestal vyprávět. Nechte mu to. Cokoliv chce a jakkoli se vám to zdá dětské, divné, či hloupé. A pokud má v blízké době narozeniny, kupte mu meč. Nebo letadlo na dálkové ovládání. Nebo stavebnici. Případně, 29. října vyjde Battlefield 4 (asi se s vámi pár dní nebude vyprávět). A vlastně, i když ty narozeniny nemá.

Prý je v srdci každého muže touha po boji, který může bojovat. Po prožívání dobrodružství a po krásce, kterou může ochraňovat. No dnes se kráska tváří, že se ochrání sama, muž si myslí, že bojovat neumí a když chce udělat něco dobrodružné, říkají, že je blázen. Nedejte se tím oklamat! Chceme být uchvácené, i chráněné. Bojovat umíte, však to od mala děláte a dobrodružství je to nejlepší, co můžete udělat, abyste nás získali! Vlastně, pozvěte nás do toho dobrodružství! Které neznáme , které je větší než my sami .

A ano, opravdu takové něco dokážete dělat, pokud jste právě zapochybovali.

Ano, vím, že to nemám prožité a v daném tématu jsem stejně ztracena. Ale, mám ráda muže.

Autor: Katarína Pázmányová

Komentáře

Bez nadpisu
 od autora Hudler

    Vážně gratuluji. Povedlo se nalákat nějaké ženy? Převzatý článek, který mě odradil od dalších návštěv.

    Reaguj na tento komentář
Bez nadpisu
 od autora ax

    Další ukázka naprostého diletantismu - nejen že už redakce není schopna ani vyprodukovat něco svého a po měsíci se zmůže jen na převzetí článku odjinud, ale ještě jsou k tomu přilepené reakce z té předchozí s*ačky, která byla až tak úděsná, že ji tehdy radši stáhli. Super přístup, opravdu.

    Reaguj na tento komentář
    Re:
     od autora Administrátor

      JJ, bohužel máš pravdu. Administrace se někdy chová poněkud nestandardně. :( Promazal jsme to a za chybu se omlouvám. Web spěje k radikální změně (prodej nebo vypnutí) a původně v této podobě již měl vyjít jen jeden článek (vysvětlující a rozlučkový). Ale tento článek se mi zdál natolik dobrý a vystihující celou problematiku vztahů, že jsem jej rozhodl zveřejnit.

      Reaguj na tento komentář
      Re: Re:
       od autora ax

        Prodávat to v takhle neutěšeném stavu, to asi extra obchod nebude...

        Reaguj na tento komentář